Alışveriş Bağımlısı Olabilirsiniz!

Dikkat: Alışveriş bağımlısı olabilirsiniz! Doğru bir alışveriş yapmak için birçok ipucu bulunuyor fakat tüm bunlar size anlamlı gelmiyor ve alışverişe çıkarak dilediğiniz her şeyi satın almak istiyorsanız sizde alışveriş bağımlısı olmuşsunuz demektir.

Son yıllarda dünya genelinde azımsanamayacak ölçüde bağımlı bulunuyor. Kötü olan yanı ise birçoğu alışveriş bağımlısı olduğunun bile farkında değil. Bu durum bütçe sorunlarından ailevi sorunlara kadar birçok farklı kötü olaya neden olabiliyor. Aşağıda bahsettiğimiz soruları kendi kendinize sorarak bağımlı olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

İhtiyacınız olmasa bile beğendiğiniz her şeyi satın almak istiyor musunuz?

Alışveriş yapmak demek, ihtiyacınız olanları gidip satın almak demektir. Fakat çoğu zaman bu durum, mağaza mağaza dolaşarak zaman geçirme, bir nevi hobi olarak beğendiklerimizi satın alma haline de dönüşebiliyor. Eğer ihtiyacınız olanların dışında da bir şeyler satın almaya başladıysanız, bu bir soruna dönüşebilir.

Birçok ihtiyacınız olsa bile onlara ayıracağınız bütçeyle kıyafet satın alır mısınız?

İnsanların yaşamak için belli başlı temel giderleri ve her ay ödedikleri belli faturaları var. Birçok farklı bağımlılıkta gözlemlendiği üzere insanlar bu giderleri ve ödemeleri erteleyerek bağımlı oldukları nesneleri satın almaya yöneliyor; buna alışveriş bağımlılığı da dahil. Eğer faturalarınız ya da asıl ihtiyacınız olan bir eşya yerine kıyafet satın almak istiyorsanız, bağımlı hale geliyor olabilirsiniz.

Alışveriş yaptığınızda sosyal hesaplarınızda fotoğraflar paylaşmak hoşunuza gidiyor mu?

alisveris-bagimlisi-2

Günümüzde her birimizin sosyal hesapları bulunuyor ve bir çoğumuz da buradan her anımızı paylaşmaya bayılıyoruz. Peki siz? Alışveriş yaptığınız zamanlarda paylaşım yapmayı çok mu seviyorsunuz? Alışverişe çıkıp mağazalarda dolaşırken paylaştığınız hikayeleriniz ya da fotoğraflarınız sosyal hesaplarınızı kaplıyor mu? Bu duruma sahip olan kişiler, alışverişi kendileri ve ihtiyaçları için değil başkalarına gösterebilmek için yapan alışveriş bağımlısı kişilerdir; unutmayın.

Aynı şekilde her yeni aldığınız kıyafetle kombinler oluşturup fotoğraflarınızı paylaşır mısınız?

Yine sosyal mecraların vazgeçilmez bir detayı; farklı kombinlerle fotoğraf çekip gün be gün paylaşmak. Tabi ki bunun için her gün giyilebilecek farklı kombinler oluşturmak gerekiyor; dolayısı ile alışveriş yapma oranı da aynı şekilde artıyor. Tehlikenin farkında mısınız?

İstediklerinizi satın alabiliyor olmak size kendinizi iyi mi hissettiriyor?

Bazen insanların ne aldıkları değil, bir şeyi alabiliyor olmaları daha önemlidir ve bir şekilde kendilerini daha iyi hissettirir. Bunun altında çeşitli psikolojik ya da geçmişten gelen travmatik nedenler olabilir fakat istediği zaman istediği şeyi satın alabilen insan kendini bir şekilde şanslı ve daha ‘zengin’ hisseder. Eğer alışveriş yapmanın altında çoğunlukla bu his yatıyorsa, bir şekilde bağımlılıktan söz ediyor olabiliriz.

Belli başlı lüks markalara karşı hassasiyetiniz var mı?

Bazı insanlar kaliteli ve lüks markaların pahalı parçalarından birkaç tane satın alarak onları uzun süre kullanabilir. Bu durum: ‘Kaliteli olsun; az ama öz olsun.’ düşüncesine dayanır fakat bazı kişiler ise bunu sadece pahalı şeyler alabiliyor olma temeline dayandırarak kaliteli ve çok bilinen bir markanın işine yaramayan parçalarını bile satın almaya başlar. Gerçekten kullanmayacağı fakat sadece düşkün olduğu o markanın ürünü olduğu için aldığı onlarca parçayla dolu dolabında da giyecek hiçbir şey bulamaz. İşte burada bağımlılık ortaya çıkmış olur.

Dolabınızda birbirine çok benzeyen, kullanmadığınız birçok parça mı bulunuyor?

alisveris-bagimlisi-3

Belli bir tarzınız ve beğeniniz olabilir fakat bir yerden sonra dolabınızda neredeyse aynı olan onlarca parça varsa ve üstelik birçoğunu da hiç kullanmıyorsanız; alışveriş bağımlısı oluyor olabilirsiniz. Bu tarz insanlar belli model ve renklerdeki ürünlere daha düşkün olarak dolaplarını o tarz parçalarla doldururlar. Bir süre sonra da belki zaten sahip olduğunu bile unutarak aynı şeyleri alıp dururlar. Onlar için sadece satın almak çok daha önemlidir; sonradan o parçanın kullanılıp kullanılmadığı bir önem oluşturmaz.

Fazlalıkları atmaktan ya da birilerine vermekten kaçınıyor musunuz?

Zaman zaman artık kullanmadığımız, bedenimize artık uymayan ya da beğenmediğimiz eşyalarımızı ihtiyacı olan kişilere veririz. Siz bunu yapmıyorsanız; dolabınızda yıllardır dokunmadığınız onlarca kıyafet olmasına rağmen hiçbirini vermiyorsanız alışveriş olmasa da kıyafet bağımlısı olmuş olabilirsiniz; dikkat edin.

İndirimde gördüğünüz parçadan evinizde olsa bile satın alıyor musunuz?

İndirim dönemleri çoğu zaman karlı olsa da, bazen birçok marka aslında iki katına çıkardıkları fiyatları yarıya indirmiş gibi göstererek alıcıların aklını çelebilir. Bu tarz durumları bilseniz de umursamıyorsanız, indirimde bir şey gördüğünüzde evde on tane olsa bile satın almadan duramıyorsanız, indirim dönemleri sizi baştan çıkaran dönemlerse bağımlı olmaya bir adım daha yaklaşmış olabilirsiniz.

Peki Ne Yapmalısınız?

İlk olarak bu durumun kötü bir durum olduğunu benimsemeniz, sorununuzu kabul etmeniz ve bunu çözmezseniz ilerde size, bütçenize, ailenize zarar vereceğinin farkında olmanız gerekiyor. Günümüzde birçok psikolog, alışveriş bağımlılığı için tedavi ve terapi uyguluyor. Bu konunun sizi aştığını, dönülemez bir noktaya geldiğini fark ve kabul ederseniz, mutlaka psikolojik destek almanız gerekiyor. Bunun yerine bu durumdan vazgeçebileceğinizi hissediyorsanız kişisel olarak, kendi başınıza da birkaç önlem alabilirsiniz.

Öncelikle planlı ve doğru bir alışveriş alışkanlığını edinerek işe başlayabilirsiniz. Mutlaka ihtiyaç listesi oluşturmanız ve bütçenizi belirlemeniz gerektiğini unutmayın. Bununla birlikte alışverişe yalnız başınıza çıkmak yerine bir arkadaşınız ya da eşiniz gibi size destek olacak, gereksiz parçalar alırken engel olarak yardım edebilecek kişilerle gitmeyi deneyin.

Günümüzde kredi kartları sanki para harcamıyormuş gibi hissettirerek insanlara bir ilüzyon yaratıyor. Bu nedenle alışveriş yaparken mutlaka nakit kullanmayı deneyin; böylece harcamalarınızı görebilir ve kendinizi frenleyebilirsiniz.

Son olarak alışverişi birçok kadın gibi terapi niteliğine taşımaktan vazgeçin; unutmayın ki o sizi sorunlarınızdan kurtaran sihirli bir aktivite değildir. Aksine bütçenize zarar veren, sizi zor duruma sürükleyen bir araç haline dönüşebilir. Bu nedenle canınız sıkkın olduğunda başka aktivitelere yönelmeye çalışın. Eğer bu sorununuzu çözmekte kararlıysanız, kıyafet diyetinden de yardım alabilirsiniz.

Kıyafet Diyeti Nedir?

Vücudumuz olması gereken sınırı geçtiğinde bir diyet yardımıyla onu eski formuna sokuyoruz; peki ama bunu neden dolaplarımızda da yapmayalım ki? Kıyafet diyeti, bir nevi dolap detoksudur. Genellikle dolaplarında, alışveriş sorunlarında ya da gereksiz kıyafetlerinde yeniliğe gitmek isteyen ve bir detoksa ihtiyacı olan kişiler başvurur.

alisveris-bagimlisi-8

Her nasıl ki vücudumuza birkaç günlük şok bir detoks uygulayarak hızla sağlıklı hale geliyor, şişkinlik ve kilolara veda etmek için büyük bir adım atmış oluyorsak; kıyafet diyetinde de aynı şey geçerli. Kıyafet diyetinin asıl versiyonunda bir ay boyunda sadece 6 kıyafetinizi giymeniz gerekiyor! Bu durum sizi korkutmasın; aksine kıyafet diyetiniz bittiğinde bunu yapmanın ne kadar kolay olduğunu ve boş yere bir şeyler satın alıp durduğunuzu fark edebilirsiniz.

Daha önce bunu denememiş olanlar ve tarzının dışına çıkmayan, her gün farklı giyinmeye alışmış olan kadınlar için bu süreyi biraz daha az tutarak sadece bu denemeye başlamak da bir adım olabilir. Örneğin; ilk olarak bir haftayı 6 kıyafetle geçirmek sizin kendi mucizeniz olabilir. Unutmayın ki kıyafet diyetinin asıl amacı dolaplarımızda kullanmadığımız, fazlalık olan onlarca parçanın bulunduğunu görerek sonraki alışverişlerde daha dikkatli satın alımlar yapmaktır.

Bunun için dolabınızdan gerçekten kullanışlı olan 6 parçayı seçin. Örneğin bunlar bir kot pantolon, dört farklı bluz ve bir etek olabilir. Bu parçalarla bir hafta boyunca size yetebilecek kombinler oluşturun. Parçaların her birini kendi aralarında eşleştirin ve dilediğiniz aksesuarı, çantayı, ayakkabıyı seçebileceğinizi, böylece kombinlerinizi farklılaştırabileceğinizi unutmayın.

Kıyafet diyetine başlarken joker parçaları seçerek daha kullanışlı kombinler elde edebilirsiniz. Dikkat çeken parçalar kendini daha çok belli edeceğinden kendinizi hep aynı şeyi giyiyormuş gibi hissetmenin önüne geçebilirsiniz. Tıpkı fiziksel diyetlerde olduğu gibi ilk zamanlar biraz zorlanabilirsiniz fakat daha sonraları az ama öz parçalarla da kombin oluşturabileceğinizi fark ederek bu duruma alışabilirsiniz.

Alışveriş bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız tedavi yolları ve başka merak ettiğiniz konuları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Şarbon Nedir? Korunma Yolları Nelerdir? başlıklı makalemizde şarbon belirtileri, şarbon hastalığı ve şarbon tedavisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap