Arkadaşlarla İlişkiler Nasıl Geliştirilir?

Arkadaşlarla İlişkiler her insanın hayatının olmazsa olmaz parçasıdır. Arkadaşlarla geçirilen güzel zamanlar olmadan hepimizin hayattan aldığı zevk ciddi anlamda azalır. Çoğu insan artık arkadaşlarla ilişkilerini eskisi gibi ilerletememekten şikayetçi. Peki, bunun için neler yapmalıyız, dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

Arkadaşlarla İlişkiler İçin Neler Yapılmalı?

Birlikte Zaman Geçirin

arkadaslarla-iliskiler-2

Öncelikle arkadaşlarla ilişkiler, birlikte zaman geçirerek geliştirilir. Genelde buluşma teklifi karşı taraftan beklenir. Oysa arkadaşlarla ilişkilerini geliştirmenin en güzel yolu birlikte zaman geçirmektir. Birlikte zaman geçirmek için planı kimin yaptığının hiçbir önemi yoktur. Teklif sunan kişi olmaktan çekinmek çok yersiz olacaktır. Arkadaşlıklar birlikte zaman geçirip anılar biriktirdikçe sıkılaşacak ve bu buluşmalar bir alışkanlık halini alacaktır.

Samimi Olmak ve Kıskançlıktan Kaçınmak

Arkadaşlıkların iyi olması için samimiyet zaruridir. Arkadaşlar birbirlerine karşı samimi olduklarında ancak her şeylerini düşünmeden paylaşabilir, utanmadan eğlenebilir ve çekinmeden birbirlerini her zaman arayabilirler. Samimi olmak için ise kıskançlıktan olabildiğince uzak durulmalı. Arkadaşlar birbirlerinin her başarısında her mutluluğunda yanlarında onlarla birlikte sevinen kişilerdir. İçten içe kıskanan bir arkadaş hiçbir zaman samimi bir ilişki kuramaz. Arkadaşlarla ilişkiler, iki taraf da birbirine karşı samimi olduğunda ancak kuvvetlenebilir.

Sır Saklamak

Sırlarını anlatabileceği bir arkadaş, herkes için paha biçilemez. En özel sırları anlatacak kadar güvenebilmek ise bir o kadar zordur. Küçük, büyük, önemli, önemsiz gibi yorumlar yapmadan arkadaşlar birbirlerinin sırlarını özenle saklamalıdır ki güven ilişkisi zedelenmesin. Bu konuda en ufak bir şüphe bile arkadaşlıkları tamamen bitirmeye yetebilir.

arkadaslarla-iliskiler-3

Arkadaşlarınız İçin Emek Verin

Çağımızın en büyük sorunlarından biri bencillik. Arkadaşlarla ilişkilerinde bencil davranmamak çok önemlidir. Arkadaşlıklar en çok zor zamanlarda gelişir ve sıkılaşır. Zor zamanda destek olmak gerekir. Sınavı kötü geçen birini en mutlu edecek şey bir arkadaşının çıkıp gelmesidir. Alınan en güzel hediyede zamansız düşünülmüş hediyelerdir. Arkadaşların birbirlerine yaptıkları bu küçük sürprizler birbirlerine daha yakın olmalarını sağlar.

Pozitif Olmak

Arkadaş eşittir destek demektir. Arkadaşlar birbirlerinin sorunlarını dinlerken suçlayıcı, yargılayıcı olmaktan uzak durmalı onun yerine umut verici ve rahatlatıcı olmalıdırlar. Akıl vermekten ve ben demiştim tarzı konuşmalar arkadaşlarla ilişkiler için olumsuz bir etkidir. Böyle durumlarda yanında olmak, destek olmak ve her ne olursa olsun yanında olacağını hissettirmek gerekir.

Hayalleri Destekleyin

İyi bir arkadaş her zaman arkadaşının hayallerini destekler. Çoğu zaman hayalleri gerçekleştirmek için ilk adımın atılmasını sağlayan kişi iyi bir arkadaştır. Yıllar geçse de unutulmayan bu arkadaş belki müzikle uğraşmak isteyen arkadaşına bir gitar almak gibi basit bir şey yapmıştır. Verilen desteğin büyüklüğü değil zamanlaması ve samimiyeti önemlidir.

Fikir Ayrılıkları Nasıl Çözüme Kavuşturulabilir?

Her insan farklı bir dünya. Herkesin kendi dünyasında doğruları var, herkes farklı bir pencereden bakıyor ve başka bir manzara görüyor. Bu farklılıklar arasında uyum sağlamak hiç kolay değil ama imkansız da değil. Peki, fikir ayrılıkları nasıl giderilir?

Kabul Edin

Öncelikle kişi karşısındakinin düşmanı olmadığını sadece kendi doğrusunu savunan biri olduğunu kabul etmeli. Öfke ve anlayışsızlıkla yaklaşmak insanları sadece birbirinden uzaklaştırır. Sorunları çözmenin ilk adımı her zaman karşıdaki kişiyi anlamaktır. Anlamak ve bir orta yol bulmayı kabul etmek gereklidir. Eğer ortada bir anlaşmazlık varsa iki taraftan biri doğru diğeri yanlış demek değildir. Bu hiçbir zaman bir savaş olarak görülmemeli, öyle bir durumda iki taraf da kaybeder ve bir orta yol bulunamaz. Bir matematik işlemi çözer gibi fikirleri toplayarak iki tarafa da uyumlu yeni bir fikir ortaya çıkarılmalı. Böylece iki taraf da birbirine uyum sağlar

Konuşun

Konuşmanın zamanı çok önemlidir. Konuşma çok geciktirilmeden ama iki tarafında kafasını sakinleştirecek kadar zaman geçmesini bekledikten sonra yapılmalı. Ardından sakin, sessiz bir ortamda sıcak bir içecek eşliğinde oturulmalı. Öncelikle birbirlerine olan sevgilerini ve birbirlerini anladıklarını dile getirmeli ardından kendi fikirlerinin oluşmasına onları iten sebepleri anlatmalılar. İki taraf da kendi sebeplerini ve amaçlarını anlattıktan sonra ortak amaçlara göre bir orta yol bulmaya karşılıklı ve birlikte karar vermeliler.

Empati Kurun

Arkadaşlarla ilişkiler ve fikir ayrılıkları için empati yapmayı bilmek gerekir. İki taraf da birbirlerine sebeplerini dinledikten sonra kendilerini karşılarındaki kişinin yerine koyarak empati kurmalılar. Karşı tarafın yerinde olsa kendisinin ondan istediği şeyi nasıl karşılardı, bu duruma nasıl bakardı ve nasıl bir çözüm yolu onu mutlu ederdi? Bunlar düşünüldükten sonra iki taraf da birbirini daha iyi anlayacaktır.

Orta Yol Bulun

İki taraf da birbirini anladıktan sonra orta yol bulmak çok kolay olacaktır. Bu karar verme sürecinde iki taraf da kendi fikrinde diretmemeli. Tam tersine ortaya iki tarafa da ait olmayan yeni bir fikir sunulmalı. Bir kişinin fikrinin kabul edilmesi üzerine yoğunlaşılırsa eğer diğer taraf kendini gururu kırılmış, bastırılmış gibi hissedeceğinden inatlaşmayı tercih eder ve başlanılan noktaya geri dönülür. İki taraf da birbiri için bazen gerekli olmasa bile fedakarlık yapmalı ve konuşarak bir orta yol konusunda hemfikir olmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Ergenlik Dönemi (Buluğ Çağı) başlıklı makalemizde buluğ çağı, ergenlik ve ergenlik dönemi hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap