Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Covid-19 Koronavirüs salgını sonrası çok sayıda kişi “vücut direnci nasıl arttırılır?” sorusunu soruyor. Korona virüsünün sebep olduğu üst solunum yolu hastalığından iyileşmede bireyin bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemli olduğu vurgulanıyor. Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Vücudun Bağışıklık Sistemi Virüslerle Nasıl Baş Eder?

Öncelikle “vücut bağışıklık sistemi nedir?”, sorusunun yanıtını vermek konuyu daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Diğer bir adıyla immün sistem yani vücut bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı cisimleri, protein ya da tümör hücleri ile savaşan ve onları tanıyarak yok etmeye çalışan karmaşık bir yapıdır. Vücut bağışıklık sistemi, bedenin hastalıklara karşı koruyucusu, savunma mekanizmasıdır. İmmün sistem, vücuda yıkanmamış gıdalar, besinler, solunum yolu ile alınan virüs, bakteri gibi zararlı kimyasal maddelere karşı antikor üretir. Kanda bulunan akyuvarlar, antikor üretimini sağlar.

Vücüdun Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir? Vücut Direnci Nasıl Arttırılır?

Vücudun antikor üreterek antijenlerle savaşan bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı bir hayat sürmekle mümkün.

Dengeli Beslenme

bagisiklik-sistemi-2

Vücudun immün sisteminin güçlendirilmesi, öncelikle dengeli beslenme ile ilgilidir. Yeterli miktarda protein alımının yanında vücut bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli destekçiler A , E, C, B vitaminleri, çinko ve demirdir.

Dolayısıyla vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için günlük beslenme düzeyi içinde süt, balık yumurta gibi A vitamini, maydanoz, kiraz ya da turunçgiller gibi C vitamini, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunan demir, yumurta, et ve sütte zengin miktarda bulunan çinko alımına yer verilmelidir.

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar; domates, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, brokoli, karnabahar, keten tohumu, nar, zencefil, yoğurt, bal ve polen olarak sayılabilir. Görüldüğü gibi vücut bağışıklık sistemi, meyve, sebze, et ve et ürünleri ile hayvansal gıdalar açısından yeterli bir beslenme düzeni ile güçlü tutulabilir.

Düzenli Uyku

bagisiklik-sistemi-3

Yorgun bir beden, hastalıklara davetiye çıkartır. Vücudun savunma sistemini zayıflatarak bireyi hastalık riski ile karşı karşıya bırakır. Bu nedenle düzenli uyku ve rutin biçimde dinlenme, bedenin bağışıklık sistemini güçlü tutacaktır.

Stres Düzeyinizi Dengeleyin

bagisiklik-sistemi-4

Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatan en önemli faktörler arasında stres bulunmaktadır. Bireyin stres düzeyi arttıkça vücut tehlikelere açık hale gelmektedir. Bu nedenle vücut direncini düşüren stres yaşantılarından uzak durmak, stres anında sakin kalmaya çalışmak gerekmektedir. Koronavirüs yaygın bir şekilde bireyleri stresle karşı karşıya bırakabilir. Bu durumlarda sakin biçimde düşünmek, durumun gelip geçici olduğunu ve önlemler alındığı taktirde bireyin hastalığa karşı kendini koruyabileceğini fark etmek, stres düzeyini azaltmada yardımcı olacaktır. Ayrıca “bu bir felaket”, “neler olacak?”, “bununla baş edemeyeceğim” biçiminde olumsuz düşünceler stres düzeyini yükseltir. Bu düşünceleri daha gerçekçi ve bedene stres olarak yüklenmeyen bir tarza dönüştürmek gerekir. Örneğin “zor bir durum ancak geçecek”, “bu günlerde sağlığıma dikkat etmeli ve önlemlerimi almalıyım”, “kendimi bu hastalıktan koruyabilirim” şeklinde düşünmek vücut bağışıklık sistemi için daha sağlıklıdır.

Bir önceki yazımız olan Reflü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı makalemizde reflüde nasıl beslenmeli, reflüye iyi gelen gıdalar ve reflüye neden olan gıdalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap