Beyin Geliştirme

Beyin geliştirme, beyne etki eden pek çok faktörün etkili şekilde kullanılması, beyne katkısı bulunan unsurların doğru şekilde vücuda alınması ve özümsenmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu açıdan beyin geliştirme sadece tek bir unsurun etkisi ile mümkün olmamaktadır. Beyne doğru faktörlerin iletilmesi, beyne etkili davranışların yapılması beyin geliştirme ve beyni aktif şekilde kullanma faaliyetlerinin de yerine getirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu açıdan beyin geliştirme faaliyetlerine katkısı bulunan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

1-Doğru Yiyecek Tercihi: Protein bakımından zengin yiyecekler beyin geliştirme faaliyetlerine yardımcı olurken, beyne katkısı bulunan meyve ve düzenli kahvaltı alışkanlıkları beyin performansının da artmasını sağlar.

2-Düzenli Uyku: Bireyin sağlıklı bir beyin yapısına sahip olması için en az 7 saat uykuya ihtiyaç duymaktadır. Bu uyku süresini gerçekleştirmek beynin iyi çalışmasını ve performansını artırmasını sağlar.

3-Zeka Oyunları: Zeka oyunları beynin stratejik hafızasını artıracağı için iyi bir beyin geliştirme faaliyetleri arasında yer almaktadır.

4-Beyin Yapısını Kuvvetlendiren Egzersizler: Beyin geliştirme egzersizleri olarak da bilinen bu egzersizler, beynin pratik ve teknik zekası keskinleştirmek için kullanılmaktadır. Beynin zihinsel performansını da artıran kuvvetli bir yöntemdir.

5-Hobi ve Aktiviteler: Bireyin sevdiği ve beyne katkısı olduğunu düşündüğü faaliyetlerde bulunması, beynin rahatlamasını ve daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Özellikle, beyin geliştirmeye etkisi olan klasik müzikler beyin performansını ve IQ değerini yükseltmektedir.

Beyin Geliştirme Egzersizleri Nelerdir?

Beynin daha iyi kullanılmasını ve beyin hücrelerinin artırılmasını sağlayan bazı beyin geliştirme egzersizleri kısa zamanda beynin sağ ve sol loblarının da aktif şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Ayrıca, bu beyin geliştirme egzersizleri genellikle gün içerisinde yapılan küçük alıştırmalara dayanmaktadır. Bu alıştırmalar sayesinde beynin daha aktif kullanılması, beyin hücrelerinin yenilenmesi ve zekanın sivrileştirilmesi mümkün olmaktadır. Gün içerisinde yapılacak beyin geliştirme egzersizleri şu şekilde sıralanabilir;

1-Çocuk Hafıza ve Zeka Oyunları: Çocuklar için kurgulanan oyunlar, gün içerisinde küçük zamanınızı daha aktif şekilde değerlendirmenize yardımcı olur. Otobüste ya da molalarda yapabileceğiniz bu egzersizler, hem duyu organlarınızı harekete geçirecek hem de beynin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu hücrelerin kullanılmasını sağlayacaktır.

2-El Değiştirme Egzersizleri: Gün içerisinde kullandığınız sağ elinizi değiştirerek, aynı işleri sol elinizle yapmaya çalışın. Aynı şekilde sol elinizi kullanıyorsanız tüm işlerinizi sağ elinizle yapmaya özen gösterin. Böylece, kullanmadığınız sağ ya da sol lobların aktif şekilde çalışmasına da yardımcı olursunuz.

3-Hafıza Denetleme Egzersizleri: Beyin geliştirme egzersizleri arasında en önemli faaliyetlerden birisi geçmişi denetleme egzersizidir. Özellikle, bir hafta içerisinde yaptığınız faaliyetleri hatırlamaya çalışarak beyin yapınızın kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz.

4-Konsantrasyon Egzersizleri: Dergi ya da gazete üzerinde yer alan harfleri kullanarak yeni ve farklı terimler türetmeye çalışın. Ayrıca, bir kelime içerisinde yer alan çift harfleri kalemle çizerek işaretleyin. Her gün biraz daha hızlı şekilde bu egzersizleri yaparak, konsantrasyonu artırmaya çalışın.

5- Zeka Gelişimi İçin Oyunlar: Beyin geliştirme egzersizleri arasında zeka oyunları da oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle, beynin hangi kısmını çalıştırmak istiyorsanız o tür oyunlara yönelmeniz beynin daha aktif çalışmasını sağlayacaktır.

beyin-gelistirme-5

Hafıza Teknikleri Nasıl Geliştirilir?

Eski dönemlerden itibaren pek çok bilim adamının çalışmaları arasında yer alan hafıza geliştirme ve hafıza teknikleri, son zamanlarda yapay zekanın ortaya çıkmasıyla beraber daha da önemli bir hale gelmiştir.

Hafıza, beynin doğru çalışması, beyne etki eden hücrelerin etkin kullanılması ve zekanın ilerletilmesiyle alakalı bir durumdur. Eğer, birey bu etkileri yapamıyorsa hafıza da işlerliğini kaybederek, anlamsız bir hale gelecektir. Hafıza teknikleri, bilim adamları tarafından sıklıkla araştırmalara konu olan bir bünyesel durum dahi olsa, kişilerin gün içerisinde yaşadıkları ve yapacakları faaliyetlerle de yakından ilgilidir. Özellikle, hafıza teknikleri kişinin beyin yapısını etkin kullanmasına, zeka sivrileşmesine ve görsel ya da duyusal faktörlerin artırılmasına yardımcı olacaktır. Bu açıdan bireyin gün içerisinde beyin hücrelerine etki edecek hafıza teknikleri ve bu tekniklerin gelişimine katkısı olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hafıza teknikleri arasında en önemli unsur düzenli ve etkin bir uykudur. Beynin doğru şekilde çalışması ve hafızanın kuvvetlenmesi için mutlaka sağlıklı bir uykuya ihtiyaç vardır.
  • Ayrıca, bilim adamlarının yaptığı çalışmalara göre hafıza geliştirme tekniklerine pozitif etki eden bitki türleri de bulunmaktadır. Özellikle, sebze ve protein açısından zengin yiyecekler hafızanın kuvvetlenmesini sağlarken, hafızanın gelişmesine de etki göstermektedir.
  • Güçlü bir hafızaya sahip olmak isteniyorsa B12 ve B1 vitaminlerinin de sıklıkla tüketilmesi gerekmektedir.
  • Kişinin yaşına uygun hafıza oyunları, hafızaya katkı sağlayan aktiviteler de hafıza teknikleri arasında yer almaktadır. Bu tekniklerin ve aktivitelerin yaşa uygun olması hafızanın güçlenmesine pozitif yönde bir etki sağlayacaktır.

Beyin Geliştirme Ve Pratik Zeka

Gelişen eğitim sistemiyle beraber hem aileler arasında hem de eğitim kuruluşlarında pratik zeka nedir sorusu giderek önem kazanmıştır. Pratik zeka nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevap, anlık gelişme gösteren olaylara anlık olarak doğru şekilde cevap vermektir. Kısacası, bireyin ansızın gelişen olaylara zekasını aktif şekilde kullanarak, doğru şekilde akıl yürütmesi ve cevap vermesi pratik zeka nedir sorusunun karşılığı niteliğindedir. Pratik zeka, genel olarak komedyen ve tiyatro oyuncularında daha sık görülmektedir. Fakat, pratik zeka sadece sözlü olaylara cevap verme ve sözlü iletişimde meydana gelmez. Bir olay karşısında ansızın harekete geçme, fikirleri davranışa dönüştürme şeklinde de pratik zeka kullanılmaktadır.

Aileler arasında merak uyandıran pratik zeka nedir sorusu, özellikle bazı aktiviteler ya da oyunlar sayesinde küçük yaşlardaki çocuklarda da etkin şekilde kullanılabilir. Özellikle, zekanın önem kazandığı son zamanlarda pratik zeka algısının geliştirilmesine yönelik pek çok etkili oyuncak ve oyunlar eğitimciler tarafından da ailelere önerilmektedir.

Bir insanın zeki olarak nitelendirilmesi pratik zekaya da sahip olduğunu göstermez. Kişi, zekasını kullanabiliyorsa, pratik zekasını da zamanla daha sık kullanabilir. Ayrıca, pratik zeka bazı eğitici ve öğretici aktivitelerle de geliştirilebilen zekadır. Bu açıdan zamanla aileler ve eğitimciler arasında pratik zeka nedir sorusunun yerini pratik zeka nasıl gelişir sorusu almıştır.

beyin-gelistirme-6

Pratik Zeka Nasıl Geliştirilir?

Pratik zeka nasıl gelişir sorusu uzun araştırmalara tabii olan ve eğitimcilerin ailelere de anlatmaya çalıştığı sorulardan birisidir. Fakat pratik zeka nasıl gelişir sorusunun net bir araştırma cevabı bulunmamaktadır. Genel olarak araştırmacılar zeka seviyesinin yükselmesiyle, pratik zeka nasıl gelişir sorusunun da cevap bulacağını bildirmektedir. Bu açıdan özellikle küçük yaşlarda zeka ve hafızaya yönelik aktivitelerin yapılması, öğretici oyunlarla zekanın desteklenmesi, ilerleyen zamanlarda pratik zekanın da gelişmesine yardımcı olacaktır.

Beyin yapısının doğru şekilde yönlendirilmesiyle beraber ilerleyen yaşlarda pratik zeka da hızla gelişecektir. Fakat zeka ve beyin loblarının gelişmesine yönelik herhangi bir gelişim aktivitesinin yapılmaması maalesef pratik zekanın da zaman içerisinde gerilemesine neden olacaktır. Bu açıdan pratik zeka nasıl gelişir şeklinde bir soru sorulduğunda en doğru cevap, zeka ve hafıza gelişimidir. Bu zeka ve hafıza gelişimi teknikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Hafıza oyunları
  • Zeka geliştirmeye yönelik oyunlar, aktiviteler
  • Kitap okumak ya da bir metin yazmak
  • Tiyatro ya da film gibi hafızayı ve hayal gücünü güçlendiren aktivitelerde bulunmak
  • Bulmaca çözmek, hobi edinmek genel olarak pratik zekaya olumlu şekilde etki yapmaktadır.

buraya tıklayarak pratik zeka hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Sınav Kaygısı başlıklı makalemizde Sınav Kaygısı Belirtileri, Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir ve Sınav Kaygısı Nedenleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap