Böbrek Taşı Nedir? Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı, tüm insanlığın kronik bir problemi olarak kendini gösteren, vücut için kurtulması oldukça meşakkatli ve acı veren maddedir.

Böbrek taşı, böbreklerin kandan süzdükleri vücut için gereği olmayan fazla sıvının böbrekten idrar olarak atılması esnasında, bazı kristal halde bulunan maddelerin bir şekilde etkileşime girerek birleşmesiyle oluşan kitlelerdir.

Böbrek Taşı Nasıl ve Neden Oluşur?

Böbrek taşının oluşumuna neden olan kristal haldeki kalsiyum, magnezyum, ürat, oksalat vb. mineral maddeler birleşerek böbrek kanalları içerisinde sert kitle şeklinde oluşum gösterir. Bu sert yapıların hangi etkenlerin etkisiyle oluştuğu net olarak bilinmemektedir. Bunların çok çeşitli sebepleri olmakla birlikte genel olarak genetik faktörler, yaradılıştan gelen idrar yolu yapısı, bazı hastalıkların etkisi, mide asidini azaltıcı işlev gören ilaçların kullanımı, yaş ve cinsiyetten kaynaklı nedenler, yeterli sıvı tüketmeme ve beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerin böbrek taşına zemin hazırladığı bilinmektedir.

bobrek-tasi-4

Özellikle sıcak, deniz seviyesinden yüksek ve tropik iklim etkisinin bulunduğu bölgelerde böbrek taşı vakalarına daha çok rastlanır. Çünkü böbrek taşının meydana gelmesindeki en önemli etken, idrarda sıvının az bulunmasıdır. Çok sıcak olan, dolayısıyla terlemeyi artırarak idrar seviyesinin azalmasına neden olan bölgelerde, böbrek kanallarında, böbrek taşına rastlanma riski daha fazladır. Aynı risk sürekli terleyen, yoğun efor gerektiren spor yapan kişilerde de söz konusudur. Bunun yanında yüksek derecede güneşlenme sayesinde vücutta kalsiyum emilimi artacağından dolayı, kalsiyum kaynaklı böbrek taşı oluşum riski yüksektir.

Böbrek taşının oluşumunda sadece idrardaki sıvı seviyesinin azlığı değil, idrarda bulunması gereken koruyucu maddelerin azlığı da esas olarak etkili olmaktadır. Vücudun, böbrek taşı oluşumunu engellemek için kullanmak durumunda olduğu çinko, sitrat vb. mineralleri karşılayamaması halinde böbrek taşı meydana gelebilir.

Böbrek Taşlarının Yapısal Özellikleri Aynı mıdır?

Böbrek taşı oluşumunda en sık rastlanan tür, kalsiyum birikmesi sonucu oluşan böbrek taşıdır. Öğünlerinde yüksek oranda kalsiyum tüketen kişilerde vücutta dolaşan kalsiyum miktarı fazla olduğundan, serbest halde bulunan kalsiyum minerallerinin oksalat veya fosfat gibi bileşiklerle birleşerek makro boyutlarda sert kitlelerin meydana gelmesine yol açar.

Böbrek taşlarına neden olan bir başka faktör de geçirilen bir idrar yolu enfeksiyonu sonucu meydana gelen birikmelerdir. Genel olarak kadınlarda sık gözlemlenir.

Birikmeler sonucu meydana gelen taşların boyutları da farklılaşabilmektedir. Bu nedenle kimi böbrek taşları vücuttan rahatlıkla atılabilirken kimileri ise ancak tıbbi müdahaleler ile vücuttan tahliye edilebilecek boyutta yer almaktadır. Genel olarak 4-5 mm boyutunu aşan böbrek taşları böbrek ve idrar kanallarını tıkayabilme potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle bu boyutu aşan böbrek taşları, kanamaya, yoğun acı ile sancıya ve böbrek yetmezliklerine neden olabilir.

Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir?

bobrek-tasi-5

Böbrek taşının en belirgin belirtisi idrar yapma esnasında yanma hissi ile böbreklerin anatomik olarak bulunduğu bölgede şiddetli ağrıdır. İdrar yaparken artan ağrının yoğunluğu değişiklikler gösterebilir. Bu belirtilerin yanı sıra normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı oluşurken idrar miktarında azalma görülebilir.

Eğer taşlar bir enfeksiyona neden olduysa idrarın rengi koyu ve bulanık olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak kişide yüksek ateş ve yüksek ateşe bağlı olarak üşüme görülebilir.

Böbrek Taşı Nasıl Anlaşılır?

Böbrek taşı, böbrekten kaynaklı yakınmalar ile fikir verebilse de anlaşılması ancak çeşitli görüntüleme ve laboratuvar yöntemleri ile mümkündür.

 

Röntgen çekimi ile böbrek taşları genel olarak tespit edilebilir. Röntgen filminden anlaşılamadığı hallerde bilgisayarlı tomografi veya ultrason ile de net bir şekilde teşhis etmek mümkündür.

Böbrek Taşından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Böbrek taşının boyutuna göre çeşitli çözüm yolları bulunur. Taşın boyutu arttıkça tedavinin yöntemi değişiklik gösterir.

 

– İlaç Tedavisi

Böbrek taşı boyutunun 5 mm’den az olması halinde ağrı kesiciler, antispazmotik ilaçlar ve bol sıvı alımı yoluyla böbrek taşının düşürülmesi mümkündür.

 

-ESWL Tedavisi (Taş Kırma)

Böbreklere uygulanan şok dalgaları metoduyla, böbrek taşlarının ufalanarak vücuttan atılmasının sağlanması yöntemidir.

bobrek-tasi-3

Böbrek taşı tedavisinde, ilaçlı tedavinin fayda vermemesi halinde uygulanabilecek ilk tedavi seçeneğidir. 2 cm’den büyük taşlara dahi uygulanabilmekle birlikte başarı şansı taş boyutunun 10 mm’den küçük olduğu hallerde daha fazladır.

-Üreteroskopi Tedavisi

ESWL (Taş Kırma) tedavisinin sonuç vermemesi halinde, idrar yolundan böbreğe üreteroskop adı verilen bir cihaz yardımıyla ulaşılarak böbrek taşının düşürülmesi sağlanır. İşlem sonrası hastalar aynı gün taburcu edilebilir.

-Cerrahi Yöntem (Ameliyat)

Ameliyat öncesi sağlanan uygulamalardan sonuç alınamadığı takdirde vücutta açılan küçük bir noktadan girilerek böbrek taşına ulaşılmaktadır. Sanıldığının aksine büyük kesikler açılmaz. Hasta 1-2 gün içerisinde günlük yaşamına dönebilir.

Böbrek Taşını Önlemenin Yolları Nelerdir?

Her şeyden önce vücudun ihtiyaç duyduğu sıvının alınması gerekir. Bu kapsamda günde ortalama 2,5 litreden az olmamak üzere sıvı tüketilmelidir.

Bunun yanında,beslenme düzeninin gözden geçirilmesi gerekir. Protein alımında ve tuz kullanımında sınırlamalara gidilmesi böbrek taşının oluşumunu önlemek için en önemli tedbirlerdendir.

Limonun içeriğinde böbrek taşı düşmanı olan “sitrat” maddesinin fazla miktarda bulunması nedeniyle limon tüketiminin en azından limonata yoluyla da olsa sağlanması, böbrek taşının oluşumunu engellemeyi kolaylaştıracaktır.

Bir önceki yazımız olan Otizm Nedir? Nedenleri Nedir Ve Neler Yapılmalıdır? başlıklı makalemizde gelişim geriliği, otizm nasıl önlenir ve otizmin belirtileri hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap