Ders Çalışma İsteksizliği

Ders çalışma isteksizliği hem anne babaların hem de öğretmenlerin en çok şikayet ettiği durumların başında gelmektedir. Günümüzde eğitime her şeyden daha çok önem verilmektedir. Ancak ailelerin ve öğretmenlerin önem verdiği kadar çocuklar ders çalışmaya önem vermiyorlar ve ders çalışma isteksizliği çocukların eğitim hayatını zorlaştırıyor.

Çocuklarda Ders Çalışma İsteksizliği Nedir?

Öğrencilerin yaşadığı en büyük sorunların başında çalışma isteğinin azlığı ve dikkat eksikliği gelmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi birçok yönden olumlu etkiler yaratırken, bir yandan da çocuklarda ders çalışma isteksizliği oluşmasına neden olmaktadır. Cep telefonları, tabletler ve bilgisayar üzerinden oyunlara kendini kaptıran çocuklar, ders çalışmaya yeterince vakit ayırmıyor.

Öğrenciler, okulda öğrenmiş oldukları konuyu eve geldiklerinde tekrar etmek durumundadır. Bu sayede öğrenilen bilgiler pekiştirilir ve akılda kalıcı olur. Öğretmenler, öğrencilerin ders çalışma isteksizliklerini düşünerek ev ödevi vermektedir. Ev ödevlerinin verimli ve etkin özelliklerinden yararlanılarak öğrencilerin ders çalışma isteği artırılmaya çalışılır.

Aileler ve öğretmenlerin ortak çalışmaları ile eğitim döneminin ilk gününden itibaren öğrencilere düzenli ders çalışma planı öğretilmelidir. Aksi takdirde, çocuklarda ders çalışma isteksizlikleri başlar ve zamanla ilerleyen bu durumun önüne geçmek zor bir hale gelir.

ders-calisma-isteksizligi-2

Çocuklarda Görülen Ders Çalışma İsteksizliği Nedenleri Nelerdir?

Ders çalışma işlemini bir sorun olarak tanımlamak ilk etapta zordur. Ders çalışmamanın birçok boyutu bulunmaktadır. Bu nedenle, ders çalışma isteği olmayan kişilerde bunu bir sorun olarak görmek ve ders çalışmaya nasıl motive olunur araştırması yapmak doğru değildir.

Ders çalışmamak, aşağıdaki durumlarda bir sorun olarak tanımlanabilir:

  • Çocuklar ders çalışması gerektiğinin bilincine varmamış ise
  • Verilen ödevler sürekli yapılmıyor ya da eksik olarak yapılıyor ise
  • Verilen ödevler daima unutuluyor ise

Ders çalışmayan çocuk, bu durum nedeni ile okulda başarısız oluyor ise ders çalışma isteksizliği artık bir sorun olarak tanımlanabilmektedir. Bu özelliklerden birkaçını taşıyan kişiler için “dikkat eksikliği olan çocuğa nasıl ders çalıştırılır?” araştırmasına başlanabilir. Ancak öncelikle bu durumun temel nedenlerinin bilinmesi ve bu nedenlere göre önlemler alınması başarıyı artırmaktadır. Buna göre, ders çalışma isteksizliğinin çocuklarda çok sık görülmesinin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İnsanlar doğası gereği sorumluluk alma bilincine sahiptir. Ancak çocuklar, yaşlarının küçük olması ve doğaları gereği, ders çalışmak yerine oyun oynamayı isteyebilirler.
  • Hormonal düzen ve çocukların tercihleri de ders çalışma isteğini etkiler. Bazı çocuklar, ders çalışarak başarı elde etmekten haz duyarlar. Ancak bazı çocuklar bu hazlarını başka yönlerde artırırlar ve ders çalışmaktan kaçınırlar.
  • Çocuklardaki motivasyon tipi de çalışmalarını etkilemektedir. Motivasyon sayesinde ders çalışma isteği artmaktadır. Doğuştan gelen motivasyon tipleri, çocukların ders çalışma isteklerinin artmasını sağlar ya da azalmasına neden olur.
  • Geçmiş zamanlardan gelen alışkanlıklar da ders çalışma isteği üzerinde etkilidir. Küçük yaşlarda ders çalışma düzenine alışmış olan çocuklarda ders çalışma isteksizliği çok nadir görülür. Ancak bu düzene alışmayan çocuklarda ders çalışma isteksizliği görülmektedir.
  • Ailenin tavrı, çocukların ders çalışma düzeni ve istekleri üzerinde direkt olarak etkilidir. Bu süreçte çocuklarına duygusal tepki veren anne babalar, çocuklarını motive edeceklerini düşünürken, aksine onların motivelerini düşürürler.
  • Çocukların ders çalışmalarını etkileyen önemli durumlardan biri de, derse odaklanma sorunudur. Birçok aile “derse odaklanma sorunu nasıl çözülür” konusunu araştırarak çocuklarının ders çalışma motivesini artırmaya çalışır. Günümüzde hemen her çocukta görülebilen odaklanma sorunu, ailelerin alacağı önlemler ile giderilebilmektedir.

Derse Odaklanma Sorunu Nedir?

Konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu hemen herkeste görülebilen durumlardır. Ancak genelde küçük yaşlarda görülen bu durum, öğrencilerin dersi anlama ve çalışma oranını düşürür.

ders-calisma-isteksizligi-3

Zamanın verimsiz olarak kullanılmasına neden olan odaklanma sorunu, hem ailelerin hem de öğretmenlerin yaşadıkları sorunların başında gelir. Bu sorunu yaşayan öğrenciler, evde olduğu gibi okulda da ders esnasında bu sorun ile karşı karşıya kalır. Bu durumda hem kendi hem de diğer öğrenciler bu sorundan olumsuz olarak etkilenebilir. Odaklanma sorununun temel belirtileri şunlardır:

  • Herhangi bir konuda dikkatin hemen dağılması,
  • Dalgınlık ve unutkanlık nedeni ile kazaların yaşanması,
  • Başlanan işin bitirilememesi,
  • Dağınık ve düzensiz bir yaşamın görülmesi,
  • Dersten daha çok çevredeki olaylar ile ilgilenilmesi,
  • Sorumluluk duygusundan kaçma,
  • Dalıp gitme durumlarının artması,
  • Düşüncelerin toplamaması gibi belirtiler görüldüğü zaman önlem alınması gerektiği anlaşılmalıdır.

Dış etkenlerden hiçbir şekilde etkilenmeden derse odaklanmaya konsantrasyon denir. Dikkati toparlama aşamasında sorunlar yaşanması, kişinin konsantrasyonunu da düşürmektedir. Bu durum çok sık görüldüğü için normal karşılanabiliyor. Ancak kesinlikle önemsenmesi ve dikkat edilerek önlem alınması gereken bir konudur. Peki, odaklanma sorunu nasıl giderilebilir?

Odaklanma Teknikleri

Odaklanma sorunu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak durum ilk anlarda fark edilir ise çok yönlü çözüm yollarından yararlanılarak sorun giderilebilmektedir. Konsantrasyon yani odaklanmayı artırma teknikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişiye göre odaklanma teknikleri geliştirilmelidir.
  • Görev listesi oluşturularak aynı anda birden fazla iş yapılmamalıdır.
  • Sağlıklı beslenerek motivasyon gücü artırılmalıdır.
  • Düzenli bir şekilde uyumak gerekir.
  • Beyin egzersizleri için bulmaca çözmek ve zekâ oyunları oynayarak beyni geliştirmek gerekir.
  • Fiziksel aktivitelere önem verilmelidir.
  • Uzman birinden destek alınmalıdır.

ders-calisma-isteksizligi-4

Ders Çalışma Motivasyonunun Artırılması İçin Neler Yapılmalıdır?

Günümüzde ders çalışma konusunda sorunlar yaşayan birçok çocuk ile karşılaşmak mümkündür. Motivasyon eksikliği görülen çocuklarda, ders çalışmak yerine başka şeylere yönelme isteği olmaktadır.

Eğitime çok önem veren aileler, çocuklarının düzenli olarak ders çalışmasını ve bu konuda daima yüksek motivasyona sahip olmalarını ister. Ancak uzun bir eğitim hayatı geçirecek olan çocuklar, ortalama 6 – 7 yaşlarında okula başlarlar ve 21 – 22 yaşlarına kadar eğitim alırlar. Bu kadar uzun zaman diliminde, bazı dönemlerde motivasyon eksikliği görülebilir ve ders çalışma konusunda sorunlar yaşanabilir.

Çocuklarında ders çalışma konusunda motivasyon eksikliği gören aileler, ters tepkiler vermek yerine çocukları ile arkadaş gibi konuşarak sorunu beraber çözmelidirler. Bu durumda öğretmenlerden ya da uzmanlardan da destek alınması, başarıyı daha da artırır. Çocuklarda ders çalışma motivasyonunun yüksek tutulması için yapılması gereken işlemler şu şekilde özetlenebilir:

  • Erken yaşlarda çalışma alışkanlığı kazandırmak: Çocuklar, küçük yaşlarda düzenli olarak yaptıkları her harekete büyüdüklerinde de devam etmektedirler. Bu nedenle, eğitim hayatı başladığından itibaren, çok zorlamadan ders çalışma alışkanlığı kazandırılmalı ve ders arasında verilen molalar ile çocukların dikkati toparlanmalıdır.
  • Ödüllendirme ile motive artırılabilir: Çocuklar ödülleri çok severler. Ders çalışmaları durumunda çok büyük olmayan ufak ödüller ile ders çalışma isteklerinin artması sağlanabilir. Ancak ödülün düzenli olarak değil, ara sıra verilmesi önerilir. Çünkü sürekli ödül almaya alışan çocuk, ders çalışmak istediği için değil, ödül alacağı için ders çalışmaya alışır. Bu durum da ileride sorunlar yaşanmasına neden olabilir.
  • Saat uygulaması ile düzenli plan hazırlanır: Çocukların sürekli ders çalışması beklenmemelidir. Yetişkinler bile bir işi sürekli yaptıklarında sıkılırlar ve bir daha yapma motivasyonunu yitirirler. Çocukların da bu durumu yaşayacakları göz önüne alınarak saat uygulaması yapılmalı ve bir çalışma planı hazırlanmalıdır. Düzenli çalışma prensibine sahip çocuklarda bile bazı dönemlerde sıkılma eğilimi artar. Bunun önüne geçmek için ders aralarında molalar verilmeli ve bu molalarda onlara sevdikleri aktivite için izin verilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Beyin Geliştirme başlıklı makalemizde Beyin Gelistirme, Beyin geliştirme egzersizleri ve hafıza teknikleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap