Diş Fırçalamak Ve Sağlığa Faydaları

Düzenli olarak günde 2 kez diş fırçalamak, sağlıklı bir ağız yapısı ve diş sağlığına sahip olmak adına çok önemlidir. Özellikle çocuklara ağız bakım alışkanlığı ve diş fırçalamak adına gereken eğitim verilerek, diş fırçalamanın önemi anlatılmalı ve alışkanlık kazanmaları sağlanmalıdır.

Diş fırçalamaktaki en büyük nedenimiz diş minelerimize ve diş etlerimize zarar vermeden, dişlerimizde bulunan ve aralarına kaçan kalıntı ve bakteri plaklarını temizlemektir. Ancak sadece diş fırçalamak yetmez, bunun yanısıra bazı konulara da dikkat etmek gerekir. İşte hem bizim hemde çocuklarımıza eğitim verirken dikkat etmemiz gereken konular.

Diş Fırçalamak İçin Doğru Diş Fırçası Nasıl Seçilir?

Piyasada birçok boyut, model ve şekilde diş fırçası bulunmaktadır. Bu çok çeşitlilik diş fırçası alırken hangi diş fırçasını alacağınıza karar vermenizi zorlaştırabilir. Doğru bir diş fırçası seçimi için birkaç ipucu verebiliriz.

  • Diş hekimleri tarafından önerilen diş fırçası tipi, yumuşak kıllı diş fırçalarıdır. Yumuşak kıllı diş fırçalarının plak ve kalıntıları temizlemekte daha başarılı olduğu diş hekimleri tarafından söylenmektedir. Ayrıca küçük başlı diş fırçaları tercih etmeniz, dişlerinizi fırçalarken size arka grup dişlere erişmek için büyük kolaylık sağlayacaktır.
  • Diş fırçasının sapı, baş biçimi ve kılların biçiminde ise sizin için en rahat olanı seçmenizde fayda var. Söz konusu en iyi fırça ise ağız yapınıza uygun ve tüm dişlerinize rahatça ulaşmanızı sağlayan fırça en iyisi olacaktır.
  • Piyasada bulunan pilli diş fırçaları, özellikle sınırlı el kabiliyetine veya fırçalama konusunda zorluk çekenler için ideal olacaktır.

Diş Fırçasını Ne Sıklıkla Değiştirmeliyiz?

Diş fırçasını değiştirmek için uzmanlar tarafından her üç ayda bir ve fırçanın kıl yapısı yıpranmaya başladığında değiştirmeniz tavsiye edilmektedir. Bunların yanı sıra belirli hastalıklar doğrultusunda fırçada tekrar enfeksiyona yol açacak mikropların bulunduğu dönemlerde değiştirmekte sağlık bakımından büyük fayda sağlayacaktır.

Diş Fırçalamak İçin Doğru Diş Macunu Nasıl Seçilir?

Diş fırçasında olduğu gibi piyasada farklı çeşitlerde yüzlerce diş macunu bulunmaktadır. Bu diş macunları birbirinden farklı özelliklerde olup, dişlerinizdeki soruna göre seçmeniz sizin için doğru diş macunu seçimi olacaktır.

Eğer dişlerinizde çürüme sorunu var veya yüksek risk altındaysanız fluorid gibi yüzeysel koruyucu özelliğine sahip bir diş macunu seçebilirsiniz. Hassasiyet sorunu için ise hassasiyet giderici diş macunları tercih edilebilir. Periodontal sorunlar için medikal içeriği yüksek diş macunu seçmeniz gerekirken, renklenme yani sararma sorunları için beyazlatıcı özellikte diş macunu seçmeniz gerekecektir.

Eğer dişlerinizdeki soruna karar vermekte zorlanıyorsanız, uzman diş hekimlerine giderek dişlerinizi kontrol ettirebilirsiniz. Kontrol sonucunda diş hekimi dişlerinize en uygun diş macunu önerisinde bulunacaktır. Ağız ve diş sağlığı konusunda problem yaşıyorsanız, lütfen diş hekiminize danışınız.

Ağız ve Diş Bakımında Yapılan Hatalar

dis-fircalamak-2

 

  1. Sert diş fırçası daha iyi temizler: Diş fırçalamak tamamen teknik ile ilgilidir. Diş fırçasının sertliği iyi temizlemenin aksine, diş yapınıza daha çok zarar verebilir. Bu düşünce oldukça yanlıştır.
  2. Bastırarak diş fırçalamak daha iyi temizler: Bastırarak diş fırçalamak, dişlerin temizliğinde kolaylık sağlamaz. Tam tersine, fırça çürüğü adı verilen aşınmalara neden olmaktadır. Dişlerimizi sert fırçalamak, dişlerde et çekilmesi ve hassasiyet sorunları yaratır. Bastırarak fırçalamak oldukça yanlış bir tekniktir.
  3. Beyazlatıcı diş macunları dişe zarar verir, aşınmalara sebep olur: Bu düşünce oldukça doğrudur. Piyasada bulunan birçok diş macunu beyazlatıcı özelliğine rağmen dişlerimizi beyazlatmaz. Bu tür diş macunları uzun süreli kullanımlarda diş minelerine kalıcı zararlar verebilir.
  4. Karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatmaz: Karbonat ve tuzun yapısında bulunan iri granüllü maddeler dişlerimizin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda, dişlerimiz parlaklığını kaybeder. Bilinen bu bilgi doğrudur.
  5. Diş macununu fazla kullanmak, dişleri çizer: Dişlerin çizilmesi macunun fazla kullanılmasından değil, macunun içerisinde bulunan granüllerin büyük olmasından kaynaklıdır. Diş macununu mercimek tanesi büyüklüğünde kullanmakta fayda var.
  6. Diş fırçası ve macun ıslatılarak kullanılmalı: Çoğu insan tarafından ıslatılarak kullanılan diş macunu ve diş fırçası aslında ıslatılmadan kullanılmalıdır. Çünkü ıslanan fırça kılları, sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için ağız yapımızda yeterli sıvı mevcuttur.
  7. Dişler kahvaltıdan önce fırçalanır: Dişlerimizi günde en az iki kez fırçalamalıyız. Özellikle kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalanmalı. Dişlerimizi fırçaladıktan sonra, dilimizi de tahriş etmeden yumuşakça fırçalamalıyız.
  8. Estetik diş doğuştan olur, çarpık diş düzeltilemez: Dişteki şekil bozuklukları her yaşta düzeltilebilir. Çarpık dişler düzeltilemez diye bir kavram yoktur.
  9. Bütün dişler çekilip, yerine implant yerleştirilebilir: İmplant’ı eksik olan dişler yerine çene kemiğine yerleştirilmiş yapay diş kökleri olarak tanımlayabiliriz. Bütün dişler çekilip, yerine implant yerleştirilemez.
  10. Beyazlatma işlemi dişleri daha da sarartır: Beyazlatma işlemi, diş rengini daha da açmak için yapılır. Beyazlatma yapıldığı dönemde çay, kahve ve sigara gibi dişleri renklendirecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekir. Beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yoktur, sararma gibi bir sorun meydana gelmez.
  11. Diş taşı temizliği diş minesine zarar verir: Diş taşı temizliği, uzmanlar tarafından doğru bir şekilde uygulandığında diş minesine zarar vermez.
  12. Diş taşları temizlendikten sonra, daha çok diş taşı oluşur: Dişlerimizi düzenli ve doğru fırçalamak diş taşı oluşumunu engellemektedir. Altı ayda bir diş hekimi kontrolünde diş taşları temizlenir, bu işlemin dişlerimize bir zararı yoktur.
  13. Ağız kokusu herkeste olur ve kalıcıdır: Ağız kokusunun nedenleri; çürük dişler, diş eti hastalıkları, sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıklarından meydana gelir. Bu hastalıkların tedavisinden sonra ağız kokusu tamamen önlenebilir, kalıcı değildir.
  14. Hareketli protezler, çamaşır suyuna konursa beyazlar: Hareketli protezleri çamaşır suyuna koymak çok zararlıdır. Bu işlem, protezin kırılganlığını arttırır ve ömrünü en aza indirger. Protezler için yapılmış olan özel temizleme tabletleri kullanılmalıdır.
  15. 20 yaş dişinin yerine diş yaptırmaya gerek yoktur: 20 yaş dişi çekildiyse yerine protez diş yaptırmaya gerek yoktur.
  16. Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir: Diş fırçalamak esnasında görülen kanamalar, diş eti iltihabının en belirgin belirtilerindendir. Vakit kaybetmeden bir uzman diş hekimine gitmek ağız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.
  17. Diş ağrısı çekerken, dişin üzerine aspirin, kolonya, tütün, rakı veya tuz koymak ağrıyı keser: Alkol ve alkol içerikli maddeler, diş ağrısı durumunda uygulanırsa alkol-aspirin yanığı denen komplikasyonlara neden olur. Bu maddelerin kesinlikle diş ağrısı kesici özelliği yoktur, uygulamak çok yanlıştır.
  18. Diş çekimi için kullanılan lokal anestezikler bağımlılık yapar: Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezikler bağımlılık yapmaz.
  19. Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir: Acil durumlar gerektiren diş tedavileri, hamileliğin her döneminde yapılabilir, bebeğe hiçbir zararı yoktur.
  20. Diş teli sadece çocuklarda değil, yetişkinlere de uygulanabilir: Ortodonti yani tel tedavisi alanındaki gelişmeler sayesinde, tel tedavisi sadece çocuklara değil yetişkin bireylere de uygulanabilir hale gelmiştir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır?

dis-fircalamak-3

 

Aslında diş fırçalamak için bir zaman kısıtlaması yoktur. Doğru diş fırçalamak için gereken süre en az bir veya üç dakika arası sürmelidir. Bunun için zaman konusunda şüphe ediyorsanız, dakika tutabilirsiniz. Doğru bir teknik ile diş fırçalamak için kısa ve nazik hareketler eşliğinde fırçalama işlemi yapmalısınız. Diş eti çizgisine önem göstererek, dişlerin arka kısmına da erişmelisiniz.

  • Önce dış yüzeylerden başlayarak üst ve alt dişlerinizi fırçalayın,
  • Dış yüzeyleri fırçaladıktan sonra, iç yüzeyler için aynı fırçalama işlemini uyguluyoruz,
  • Bütün dişlerinizin çiğneme yüzeyleri olan üst yüzeylerini fırçalayın,
  • Daha ferah bir nefes içinse dilinizi nazikçe, tahriş etmeden fırçalayın.

Bir önceki yazımız olan Alışveriş Bağımlısı Olabilirsiniz! başlıklı makalemizde alışveriş bağımlılığı, alışveriş bağımlısı ve kıyafet diyeti hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap