Egzama Hakkında Ne Biliyoruz?

Egzama, Ülkemizde en fazla görülen hastalıkların başında gelmektedir ve önemli bir cilt hastalığıdır. Kış aylarında sıcaklıkların düşmesi ve nem oranının azalması sonucu bu hastalık daha fazla artış göstermektedir. Egzama deri de kızarıklık, kuruluk, pullanma artışı ile oluşan, bulaşıcı olmayan bir hastalıktır.

Egzama Nasıl Bir Hastalıktır?

Genellikle herkesin bildiği şekliyle bir deri hastalığıdır. Derinin fazla kurumasından kaynaklanan bir hastalık olup, kişinin sosyal hayatını ciddi oranda rahatsız edecek bir hastalık türüdür. Kuruyan deri kısa bir zaman sonra kaşınmaya başlar. Bu kaşınmalar neticesinde egzamanın baş gösterdiği görülür. Ayrıca genetik yolla geçen bir tür hastalıktır.

Egzama Niçin Olur?

Bu hastalığını olmasında ilk olarak genetik faktörler yatmaktadır. Daha sonra alerjiler ile kimyasal bileşenlerde neden olabilmektedir. Lakin egzamanın türlerine göre hastalığın oluşum sebepleri farklılık arz edebilir.

Sabunlar, bulaşık ve çamaşır deterjanları gibi kimyasal bileşenler ile tozlu mekânlar egzamanın olması için yeterli sebepler olarak ifade edebiliriz. Bundan dolayı daha çok temizlik sektöründe çalışanlar ile ev kadınlarında daha çok görülmektedir. Kimyasal sebebiyle meydana gelen egzamanın temas yoluyla tekrar nüksetme ihtimali vardır ve düzelmemektedir. Mümkün olduğunca bu kimyasallardan uzak durmak ve temas etmemek gerekir.

Egzama Hangi Yaşlarda Görülür?

Her yaşta görülebildiği gibi daha fazla küçük yaştaki çocuklarda kendini göstermektedir. Yetişkin insanlarda ise daha çok stres bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Bundan dolayı stresten mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

Egzamanın Belirtileri Nelerdir?

egzama-2

Bu hastalığın belirtileri ilk olarak, deride su kabarcıklarının oluşmasıdır. Daha sonra bu su dolu kabarcıklarında kabuklanmalar seyreder ve ciltte kalınlaşmalar başlar. Öte yandan tüm hastalarda belirtiler farklı olsa da genel olarak belirtileri şu şekildedir.

  • Vücutta kaşıntıların ortaya çıkması. Bu kaşıntılar akşam daha doğrusu gece vakitleri daha çok artmaktadır. Öyle ki bu kaşıntılar kişiyi uykudan uyandıracak bir şiddet seviyesinde olabilmektedir.
  • Hâlihazırda ortada bir leke ya da iz olamamasına rağmen ciltte oluşan kaşıntının bu hastalığın belirtisi olması yüksek olasılıktır. Hemen doktora muayene olmak gerekir. Çünkü erken teşhis çok önemlidir ve tedavide başarı oranı çok yüksektir.
  • Bir diğer belirti ise deride pullanmalar ve kızarıklıkların meydana gelmesidir.
  • Aynı zaman da huzursuzluk ve uykusuzluk gibi şikâyetler de yaşanabilir. 

Egzamanın Teşhisi Nasıl Olmaktadır?

İlk olarak fiziki muayene ve yama testi de denilen bir test yapmak gerekiyor. Bu test neticesinde ortaya çıkan alerjen, dermatologlar tarafından analiz edilmeli ve neticede teşhis konulmalıdır.

egzama-6

 

Yama testi yapılırken kişinin sırtına alerjen nesnelerin düşük olan maddeleri yapıştırılır ve 2 ile 3 gün boyunca gözlem yapılır. Bu süre zarfında hasta spor yapmamalı, banyo yapmamalı ve doktorun dedikleri dışında herhangi yanlış bir faaliyet içinde bulunmamalıdır. Eğer işlem uygulanan cilt bölgelerinde kabarma, kızarma, pullanma, ya da sulanma gibi belirtiler olursa o bölgeye sürülen maddeye karşı alerjisi olduğu tespiti yapılır.

Egzaması Olan Hastalar Ne Yapması Gerekir?

İlk önce hastalar hemen bir hekime muayene olarak bir an evvel tedaviye başlamalıdır. Çünkü tedaviye biran evvel başlanmazsa bu hastalık, kısa zamanda tüm cilde yayılarak kişiyi rahatsız etmektedir.

Egzama olan kişiler cildini uzun bir süre nemli tutmak zorundadır. Hatta problemli olan bölgelerini bol bir şekilde yıkayıp nemlendirmesi gerekir.

Giyilen dar kıyafetler egzamayı daha da kötü bir hale getirebilir. Bu yüzden giyilen kıyafetlere dikkat etmek ve dar kıyafetleri tercih etmemek daha iyi olacaktır.

Ayrıca doktorun reçete edeceği kremleri ve diğer ilaçları düzenli bir şekilde kullanmak sizi gün boyu rahatlatacaktır.

Ayrıca şunu da belirtmemiz gerekiyor. Egzaması olan hastalar kendilerini zaman zaman toplumdan soyutlamaktadır ve bu aşamadan sonra bir sürü sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu tür duygular yaşanmaması adına bu hastalığı ciddiye almak gerekiyor ve zamanında tedavi ettirmek gerekiyor. Unutmadan bir kere daha tekrar etmek gerekirse, erken teşhis ile bu rahatsızlıktan kurtulma şansınızı oldukça yükseltecektir.

Egzamanın Tedavisi Nedir? Nasıl Geçer?

egzama-7

Maalesef egzamanın kesin bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Burada önemli olan husus bu hastalıktan mümkün olduğunca korunmaya çalışmaktır. Hekiminize danışarak, size verilmiş olan uyarılara kulak asarak egzamadan kaynaklı problemleri azaltabilirsiniz.

Egzamanın ataklarını minimuma indirmek için ıslak pansumanlar, bariyer kremler ve lokal bazlı kortikosteroitli merhemler kullanılır. Ayrıca nemlendirici ürünler, egzama eldiveni ile egzama şampuanları kullanılması tavsiye edilmektedir.

Son olarak doktora danışarak tedavi için farklı türde olan bitkisel bazlı yöntemlerde kullanılabilir. Lakin bu bitkisel içerikli ürünlerin yan etkileri olacağından dolayı mutlaka hekiminize danışmadan kullanmayınız.

Egzamanın Görüldüğü Bölgeler

  • El ve ayak bölgeleri yanı sıra vücudun herhangi bir bölgesinde de görülebilir
  • Bebeklerde ve çocuklarda yanak bölgesi, vücudun kıvrım bölgeleri ve bez bölgesinde
  • Yaşlılarda daha çok bacak bölgesinde görülmektedir.

Ne Yapılmalıdır?

  • Günlük içilmesi gereken sıvı mutlaka tüketilmelidir.
  • Egzamalı olan bölgeler kaşınmamalıdır.
  • Egzamalı bölge tahriş edilmemelidir.
  • Günde iki kez nemlendirici kullanılmalıdır.
  • Bulunduğunuz mekân fazla kuru bir ortam olmamalı, ayrıca yeterli oranda nem ve ısı seviyesine sahip olmalıdır.
  • Yaşadığınız ortam bol miktarda havalandırılmalıdır.
  • Banyo yapma sıklığı mevsim şartlarına göre ayarlanmalıdır.
  • Deri için sert keseler, lifler kullanılmamalıdır.
  • Isısı yüksek suda duş alınmamalıdır.
  • Duş sonrası vücuda nemlendirici sürülmelidir.
  • Eller nemlendirilmelidir.
  • Eller ılık su ile yıkandıktan sonra kâğıt havlu kullanılmalıdır.
  • Temizlik esnasında mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
  • Kışın üzerinize giydiğiniz yünlü giysiler direkt olarak temas ettirilmeden bir içlik üzerine giyilmelidir.
  • Ev ortamında toz olmamalıdır.
  • Yatak odası temiz olmalı ve havalandırılmalıdır.
  • Yünlü battaniye, polar, dokulu sert yastık, yünlü örtü kullanılmamalıdır.

Bir önceki yazımız olan Diyabet (Şeker Hastalığı) Hakkında Bilinmesi Gerekenler Ve Beslenme başlıklı makalemizde diyabet eğitimi, diyabet türleri ve şeker hastalığı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap