Ergenlerle İletişimimiz Nasıl Olmalıdır?

Ergenlik çağında çocuğu olan hemen her aile “ergenlerle iletişimimiz Nasıl Olmalıdır?” sorusuna cevap arıyor. Ergenlerle İletişim günümüzün en büyük sıkıntılarından bir tanesidir. Eskiden üzerinde çok durulmayan bu konu okuma yazma düzeyimizin artması, sosyal medya, televizyon ve internetin gelişimi ile ergen bir birey ile nasıl iletişim kurmamız gerektiği konusunda halkımız biraz daha duyarlı olmaya ve daha fazla araştırmacı olmaya başladı.

Ergenlerle İletişimimiz konusunu işlerken öncelikle ergenlik döneminden kısaca bahsetmek gerekecek. Ergenlik dönemi nedir, adlı makalemizi okuyarak ergenlik dönemi hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ergenlik, her bireyin büyüme çağında geçirdiği süreçtir. Bu süreç kişiden kişiye göre farklı ilerleyebilir. Bu süreçte ergenlik çağındaki çocuklarla etkili iletişim kurabilmeniz gerekir. Dünya sağlık örgütüne göre 10 ila 19 yaşlar arasında süren ergenlik dönemi bireylerin kendini keşfetmesi, çevresel faktörler ve genetik olgunluğa bağlı olarak farklı sürelerde biter. Her çocuğun ergenlik dönemini farklı geçirdiğini unutmamanız gerekir.

Çocuklar bu süreçte hem fiziksel hem de düşünsel olarak geliştiği için hal ve tavırları değişiklik gösterir. Vücudunu tanımaya ve vücudundaki gelişimleri kabullenmeye çalışan bireyler aynı zamanda zihinsel açıdan da olgunlaşma sürecine girdikleri bu karmaşık ve zorlu süreci ailelerinin yardımı ile daha rahat atlatabilir.

Ergenlerle-İletisimimiz-2

Ergenlerle İletişimimiz Neden Bu Kadar Önemli?

Ergenlik dönemindeki bireyleri anlamak ve onlarla sağlıklı bir iletişim kurabilmek için ergenlerle iletişimimiz sağlam olmalıdır. Ergen bireyler bu dönemde agresif, içine kapanık, içe dönük ve farklı tavırlar sergileyen bir tutum gösterebilir. Bazı bireyler ergenlik dönemini hafif atlatırken bazıları bu süreci daha sancılı geçirebilir.

Ergenlik dönemi bireyin sadece fiziki gelişimi ile sınırlı kalmayıp, zihinsel yetenekler, düşünce biçimi, kişiliği ve ahlak algıları ile de değişim içindedir. Bu neden ile ergenlik sürecinde olan birey hem kendisini algılamada hem de çevresinde olanların algılanmasında ciddi farklılıklar yaşamaktadır. Bu farklılıklardan dolayı da ergen birey zaman zaman aile fertleri, öğretmenleri ve diğer yetişkin insanlarla zaman zaman çatışmaya girer. Eğer bu çatışma dönemlerinde ergenlerle iletişimimiz zayıf kalırsa çatışmalar daha büyük kavgalara dönüşebilir. Bu da ergenlik çağındaki bireyin bu dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmesini engeller ve bu da üzücü sebepler doğurabilir.

Çocukların kendini yeni yeni tanımaya başladığı bu süreçte, çevresini farklı bir pencereden gözlemlemeye başlar. Farklı düşünceler aleminde gezinirken kendini keşfetmek için çabalar. Kendi olgunlaşma sürecini kabullenip kendini sevmesi bu süreçte biraz zaman alabilir. Fakat çocuğun çevresindeki kişilerle ve ailesi ile olan ilişkileri ne kadar sağlıklı olursa bu süreci o kadar kısa süre içinde atlatabilir.

Ergenlerle-İletisimimiz-3

Doğal bir süreç içinde olan ergen bireye karşı ebeveyn ve çevredeki diğer büyük yaşta bireyler, yanlış algılanıp yapılmaması gereken müdahalelerde bulunabiliyorlar. Ergenliğin yanlış bir sürece gitmemesi ve doğal gelişiminde devam etmesi için ergenlerle iletişimimiz ve onlara yapılan müdahaleler oldukça önemlidir.

Unutmayalım ki bir zamanlar hepimiz ergenlik döneminden geçtik ve ne kadar zor bir dönem olduğunu hemen hemen herkes çok iyi biliyor. Bu yüzden ergenlik dönemindeki bir bireye yaklaşımımızda bunu göz ardı etmemeli ve buna göre davranmalıyız. Bir bireyin ergenlik dönemini olumlu anlamda daha iyi atlatabilmesi için gerekirse bir uzman tavsiyesi almalıyız. Yeni nesil çocukların ergenlik dönemini farklı yaşadığının bilincinde olmalıyız. Bunu kabullenerek bu süreci çocuğunuz ile omuz omuza daha rahat bir şekilde atlatma imkanı bulabilirsiniz.

Nasıl Tepkiler Vermeliyiz?

  • Ergenlik dönemine giren çocuğu bulunan anne babalar bu süreçte çocuklarına her daim destek olmalı ve onun yanında olduğunu her an hissettirmelidir.
  • Ergenlikte benlik arayışında olan bireye zaman ayrılması, karar süreçlerine katılımının sağlanması ve düşüncelerini ifade edebilmesi için teşvik edilmesi oldukça önemlidir.
  • Ergenin kendisini var etmesine ve ifade etmesine olanak sağlamalı ve ona rehberlik etmeliyiz.
  • Bu hassas süreci en doğru ve en etkili bir şekilde yönetmek için çocuğunuzu suçlar gibi davranmadan kendinizin de bu süreçlerden geçtiğinizi unutmadan ona göre davranmanız gerekir. Ebeveynlerin sıklıkla kullandığı ‘Ben senin yaşındayken’ gibi ergen birey ile kuşak çatışması yaratan cümleler kurmamaya özen göstermeliyiz.

Ergenlerle-İletisimimiz-4

  • Yapmamamız gereken diğer bir önemli husus ise başkalarının yanında onu eleştirmekten ve uyarmaktan kaçınmalıyız. Özellikle aile bireyleri ergen bireyi sürekli başkalarının çocukları ile kıyaslayıp onları yermekten kaçınmazlar ama bu durum da ergen çocuk ile iletişimi bozar ve ilişkiyi zedeler.
  • Bu dönemdeki bireyin mutlaka mahremiyetine saygı gösterin (odasını, günlüğünü, telefonunu vb. karıştırmayın).
  • En önemlisi de kendisini sevdiğinizi, ona değer verdiğinizi ve ona güvendiğinizi gösterin. Yaşadığı her şeyi rahatlıkla sizinle paylaşabileceği güven ortamını oluşturun. Bu sayede yaşadığı olumsuz olaylarda sizden kolaylıkla destek alabilir.
  • Aynı zamanda zihinsel ve psikolojik gelişimlerini tamamlamak, bu süreci kolaylaştırmak için onunla bol bol sohbet etmeniz ve onu anlamaya çalışmanız gerekir. Fakat sizinle paylaşmak istemediğini anladığınız konularda çok üstüne gitmeden onun güvenini kazanmaya ve kendisinin size açılmasını beklemeye gayret etmeniz gerekir.

Bir önceki yazımız olan Beynin Gizemi Ve İnsana Oyunları başlıklı makalemizde beynimizi güçlendirmek, Beynin Gizemi ve düşünerek zayıflama hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap