Ergenlik Dönemi (Buluğ Çağı)

Ergenlik Dönemi nedir? Ergenlik, yada kelime anlamı ile erinlik bireyin vücudunda alışıla gelmişin dışında gelişme ve değişme görülen yılları kapsayan bir kelimedir. Ergenlik dönemi, aşağı yukarı 11 ya da 12 yaşlarında başlayan çocukluktan ergin bireyliğe geçiş arasında köprü olma özelliği gösteren bir dönemdir.

Buluğ çağı, beraberinde sadece fizyolojik yani etkisi vücutta görülen değişiklikler getirmez. Bunun yanı sıra da psikolojik yani davranışsal yeni özellikler kazandırır. Bunların bazıları nispeten geçici bazıları ise zaman içerisinde kalıcı olacak olsa da sık sık görülen psikolojik ve fizyolojik değişimler dolayısıyla ergenlik dönemi (buluğ çağı), hem içinde bulunan birey için hem de bireyin en yakın çevresi olan ailesi, akrabası ve arkadaşları için de çeşitli zorluklar içerir.

“Ergenlik Dönemi”nde Görülen Fizyolojik Değişimler:

Ergenlik-Donemi-2

 

1-)Erkek

  • Bu dönemde ergen erkek bireyin vücudunda kütlesel olarak artış görülür. Bu artış bilimsel araştırmalar sonucunda “ 6 kilo ile 20 kilo arasında değişken ” olarak saptanmıştır.
  • Ses telleri belli başlı değişimler geçirir. Bu değişimler sonucunda bireyin sesi erkeğe has bir şekilde kalınlaşır ve çatallaşır.
  • Bireyde sivilcelenmeler görülebilir. Bireyin derisi yağlanmaya başlar.
  • Birey hacimce irileşir. Boy uzar, kilo artar ve birey erkeksi iri bir görünüme sahip olur. Bu değişimin tıp dilindeki adı pubertal atılımdır.
  • Bireyin sırasıyla genital bölge çevresi, kolları, bacakları, göğüs bölgesi ve yüz bölgesi erkeğe has bir şekilde kıllanmaya başlar.
  • Tıp dilinde andojen adı verilen halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinen hormonun salgısı tavan yani zirve yaptığından bireyin genital bölge organlarında ( testis ve penis ) gelişme görülür. Bireyin genital bölgesi erekte olma kabiliyeti kazanır ve tüm bu gelişmeler sonucunda vücut bu bölgeden dışarı atmak münasebetiyle erkeklik üreme sıvısı olan meniyi içindeki spermlerle beraber üretmeye başlar.

2-)Kızlar

  • Tıpkı erkeklerde olduğu gibi vücutta boyca ve kiloca bir artış görülür ancak bu artışlar nicelik olarak erkek ergen bireylerden daha aşağıdadır.
  • Kızlara has ergenlik belirtilerinden birisi olan telarj sonucu buluğ çağındaki kız bireyin göğüsleri belirginleşir.
  • Bir diğer belirti olan menarj sonucunda ergenlik dönemindeki kız adet kanamasını görmeye de başlar.
  • Tıpkı ergen erkeklerde olduğu gibi deride sivilcelenmeler görülebilir ve yine deride yağlanmalar başlar.
  • Tıp dilinde ovaryum olarak adlandırılan yumurtalık, yumurta hücrelerini üretmeye bu dönemde başlar. Bu hücrelerin üretilmesiyle beraber ergen kızlar hamile kalabilme yeteneğini kazanırlar.

Yukarıda yazılmış olan ergenlik döneminde yani buluğ çağında kızlarda ve erkeklerde görülen fizyolojik değişimler nispeten bilinen unsurlardır. Ergenlik döneminin psikolojik belirtileri ve ergenlik döneminin evreleri üzerinde biraz daha zaman harcanıp daha fazla bilgi sahibi olunulması gereken konulardandır.

Ergenlik Döneminin Evreleri:

Yukarıda bahsettiğimiz ergenlik dönemi yani buluğ çağı, kendi içinde de birkaç evreye ayrılır. Her bir evrede birey farklı düşüncesel arayışlara girer ve farklı ruh hallerine bürünebilir. Bu nedenle bu evrelerden ve evrelerin getirdiklerinden daha önce haberdar olunursa ergenlerin bu dönemi daha kolay atlatması sağlanabilir. Ergenlik döneminin evreleri; erken, orta ve geç ergenlik olmak münasebetiyle üçe ayrılır.

1-)Erken Ergenlik

Ergenlik dönemine girilişten başlayıp iki ya da üç yıl süresince devam eden yani bir başka deyişle ergenliğin ilk iki veya üç yılını kapsayan döneme erken ergenlik dönemi denir. Bu dönem yaşsal olarak incelenecek olursa kızlarda ortalama olarak on yaşında başlar ve aşağı yukarı on üç yaşında sona erer. Erkek ergen bireylerde ise bu dönemin yaklaşık on üç yaşında başlayıp yine takriben on beş yaşında bittiği gözlemlenir.

Ergenlik-Donemi-3

Bu dönemde ergen birey kendi içerisinde belli başlı kişilik çatışmaları yaşayabilir. Huysuzluk ve sürekli inatlaşma gibi diyalog sorunları açığa çıkabilir. Aileye karşı davranışlarda kabalık görülür aile bireyleri küçümsenmeye başlar. Ailenin tam tersine arkadaşlar özellikle de yakın arkadaşlar iyice değer kazanır. Bu durum kendini günlük yaşam içerisinde öylesine hissettirir ki ergen birey en yakın arkadaşlarıyla aynı müziği dinlemeye, aynı şeyleri giymeye başlar. Ergen bireyin davranışlarında, karşı cinse karşı utangaçlık görülürken mahremiyet de birey için değer kazanır.

2-)Orta Ergenlik

Ergen birey bu dönemde ergenliğe girmiş, kendi elinde olmasa da vücut değişiminin farkına varmıştır. Ancak ergen birey bu dönemde kendini tam manasıyla tanımaz ve yanlış kararlar verebilir. Verilebilecek yanlış kararların sonucu olarak da “ ergenlik psikolojisi” denilen durumun içerisine girebilir. Ergenlik psikolojisine giren birey, karşı cinse karşı çekici olmaya çalışır, görünüşüne çok fazla önem verir. Anne baba ile olan bağı oldukça da azalır. Bu davranışlar sonucunda beklediğini bulamaz ise asi bir psikolojiye bürünüp bunalıma girebilir. Zira bu dönemde de sık sık aşık olunur.

3-)Geç Ergenlik

Ergenliğin son dönemi burasıdır. Bu dönemde bireyin kişiliği yavaş yavaş oturmaya başlar. Bireyin özgüveni artış göstermiştir. Kendisini daha iyi ifade etmeye başlamış, kaliteli bir mizah anlayışa sahip olmuş ve bunların da peşi sıra hem karşı cins konusunda hem arkadaşlık konusunda daha ciddi ilişkiler aramaya başlamıştır.

Ergenliğin son döneminde bireyin geleceğe dönük fikirleri ve hobileri yerine oturmaya başlamıştır ve vücut yavaş yavaş gelişimini de tamamlamıştır…

Ergenlik dönemi ya da buluğ çağı yukarıda anlatıldığı gibidir. Bu dönemde yaşanacak fizyolojik ve psikolojik değişimlere olabildiğince hazırlıklı olunmalı ve bu dönem sıkıntısız bir şekilde atlatılmaya çalışılmalıdır…

Buraya tıklayarak konuyla ilgili psikolojik danışmanlık hizmeti veren uzmanların yazısını da okuyabilirsiniz. Hayatınızda Yeni ve Zorlu Bir Dönem: Ön Ergenlik Dönemi

Bir önceki yazımız olan Motivasyonun Hayatımızdaki Önemi başlıklı makalemizde DIŞSAL MOTİVASYON, İÇSEL MOTİVASYON ve MOTİVASYON hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap