Günlük Hayatımızda Özgüvenin Önemi

Özgüven demek insanın kendisine değer vermesi ve kendi gücünün farkına varmasıdır. Günlük hayatımızda özgüvenin önemi hep tartışılır. Çünkü bireyin eğitim hayatı, iş hayatı, sosyal hayatı, aile hayatı ve pek çok konuda o bireyin daha mutlu olabilmesi, özgüvenin önemi ve bunu hayatına uygulayabilmesi ile alakalıdır.

Özgüven, kişinin kendi hakkında nasıl düşündüğü ve kendini ne kadar değerli gördüğü ile ilgilidir. Eğer bir kişi kendi hakkında olumsuz iç konuşmalar yapıyor, kendini devamlı olarak eleştiriyor ve kendi başarılarını küçümseyip, kendi yapamadıklarını önemsiyorsa hiç kuşkusuz ki özgüven eksikliği problemi yaşıyor demektir. Genellikle çocukluktan itibaren geliştirilmesi hedeflenen bir konu olan özgüven zaman geçtikçe kişiler için daha da önemli bir konu haline gelmektedir. Bu nedenle her insanda olması gereken özgüvenin önemi insanların kendilerine olan saygıları için değerlidir.

Özgüvenin Önemi

Özgüveni yüksek olan kişiler kendilerini değerli olarak gören kişilerdir. Eğer kişi kendini değersiz görürse kendine olan özgüveni de düşük olur ve günlük yaşantısında birçok şeyden uzakta durur. Böylece utangaç ve çekingen ruh haline döner. Bu neden özgüvenin önemi kişiler üzerinde etkisi büyüktür.

Özgüven, işte ve eğitim görmede çok önemlidir. Bu tür kendine güven sorunu olmayan insanlar, işlerinde veya eğitim hayatlarında genelde daha başarılıdırlar. İşinde veya eğitim hayatında başarısız olan insanlar, bilin ki kendilerine biraz da olsa güvenseler, o işi yapıp yapmamakta tedirgin olmasalar, inanın daha başarılı olacaklardır.

Özgüveni olan insanlar hep bir hedef koyarlar. Mücadele etmeyi sevdiği için de özgüvenleri hiç eksilmez. Ayrıca her konuda da pozitif düşünürler. Bu insanlar ruhlarına ve zihinlerine de gereken özeni göstermektedirler. Hayata karşı yaklaşımları da daha mantıklı olmaktadır.

Özgüvenin Önemi ve Hayatımızdaki Yeri

Özgüven eksikliği günümüzde çocukluk dönemine bağlı olarak çok yaygındır. Özgüveni eksik olan kişiler problemlere karşı çözüm bulmakta zorlanır ve toplum içinde kendilerini eksik ve soyut olarak görürler. Değişken bir duygu şekli olan özgüven eksikliği, her insan tarafından yaşanabilmektedir. Hayat içinde belli zamanlar için herkes kendini özgüvensiz hissedebilir. Bunların sebebi ise bazen fiziksel görünümünü beğenmeme bazen okulda başarısızlık gibi konular olabilir. Kişinin olduğu gibi davranamaması da bir özgüven eksikliğidir. Özgüven eksikliğini yenmek için özgüvenin önemi bilinmelidir.

Çocuklarda küçük yaştan itibaren özgüveni elde etmeleri sağlamalıdır. Sorumluluk verilmeli ve korkmamaları gerektiği öğretilmelidir.

Özgüvenli İnsan Nasıl Olunur?

ozguvenin-onemi-2

İnsanların hayatında özgüvenini arttırması gerekir. Yoksa her konuda başarısız olma olasılıkları yüksektir. Özellikle iş yerinde, çalışan insanlar kendilerinde özgüven hissetmedikleri zaman problem oluşur. Özgüvensiz olan insanlar karşılarındaki kişiler tarafından yargılanmaktan çok korkarlar. Bunu yenmeleri gerekmektedir. Peki bu nasıl olacak? İşte özgüvenin önemi burada karşımıza çıkmaktadır.

Özgüvenin oluşması için ilk önce o kişiye sorumluluk verilmelidir. Sorumluluğunu yaptığı zaman sonuç ne olursa olsun takdir edilmelidir. Böylece kişi kendisinin farkına varacaktır. Başardığı için ve bunu kanıtladığı için de özgüvenli olmaya bir adım atmış olacaktır. Takdir edildiği sürece kendine güveni gelir ve cesaretli bir kişiliğe sahip olur. Cesaretlendikçe yeni projelere de imza atar ve aynı zaman da sorumluluklarını da bilir. Bir insan işinde hata yaptığı zaman arkasında durulmazsa özgüveni zedelenmiş olur. Sonra da işini yapmaktan korkar.

Bireylerin özgüvenli olabilmelerinde sosyal yaşantının da önemi büyüktür. Genelde sosyal fobisi olan bireylerin kendilerine güven konusunda sıkıntıları vardır. Gerek sosyal fobiyi yenmede, gerekse özgüven kazanmada bir bireyin, eğitim veya iş hayatı dışında sosyalleşebileceği bir sosyal aktiviteye katılması da o bireyin özgüven kazanmasında çok yararlı olacaktır. Bu konuda, Halkoyunları-modern dans kursları, tiyato-drama kursları, her türlü spor branşları kursları, müzik ve enstrüman kursları etkili olacaktır.

Kişilerin daha rahat ve güzel bir hayat geçirmesi için özgüven geliştirmeleri gerekmektedir. Bu amaç ile ilk olarak yapılacak şey kişinin olumlu özelliklerini bir liste haline getirmektir. Bunun için zaman ayırıp kişi bir deftere olumlu özelliklerini yazmalıdır. Burada yakın çevreden destek alınabilir. Bu listeyi tamamladıktan sonra kişi her gün belli aralıklarla okuyarak pozitif yönlerini anlamaya ve sahip çıkmaya adım atmış olur. İkinci bir seçenek olarak çevrede kendine güveni yüksek olan kişiler örnek alınmalıdır.

Özgüven geliştirmek amaçlı çalışmayı hedef almış kişiler kendine iyi bakmalı, ruhuna ve bedenine özen göstermelidir. Bu amaç ile şık ve bakımlı giyinebilir, spor yapabilir, sağlıklı ve düzgün beslenebilir. Böylece ruh ve beyin dinlenmiş olur. Ayrıca özgüveni düşük kişiler özgüvenini yükseltmek adına kendine birçok telkin vermelidir ve kişi asıl kendinin doktoru olarak kendini yükselten hareketlerde bulunmalıdır. Sürekli başarılı olabileceğini düşünmeli ve kendine başarılı olmak adına telkinler vermelidir. Böylece özgüven yavaş yavaş yükselmiş olur ve kişiler de rahat bir nefes almış olurlar.

Her ne konuda başarısız olunursa olunsun bunu kabullenip hep “pozitif” düşünülmeli. Zayıf olunan yönler düşünülüp, ona göre bir iş seçilmelidir. Kişi kendine güvenmeyi bilmelidir. “Hayır bunu yapamam” demek çok yanlış. “Evet araştırırsam bunu yapabilirim” demeyi öğrenmek gerekir.

Özgüven eksikliği psikolojik bir durumdur ve kişiler bu durumdan kesinlikle kurtulabilir. Öncelikle bunu başarabileceğine kendisinin inanması ve yukarıda yazılanları uygulaması gerekir. Gerekirse bu konuda uzman bir psikologdan yardım istenebilir.

Özgüveni Olan İnsanın Özellikleri

Özgüveni yüksek olan kişiler sınırlarını bilirler. İleriye yönelik düşünürler. Özgüveni yüksek olan insanın özellikleri olarak bir de söyleyeceklerimiz arasında özgüvenli insanlar hep hayallerinin peşinden gitmeyi severler ve amaçlarını çok iyi değerlendirirler.

Özgüvenli kişiler hayatları boyunca yapmak istediklerini rahatlıkla yapabilir, gerçek potansiyellerini ortaya koyabilir, kendilerini daha özgür ve keyifli hissedebilirler. Özgüveni yüksek kişiler geçmişe fazla takılmazlar, geçmişte yaşadıklarına dair pişmanlıklarını yaşamadan kendi gerçeklerine sahip çıkarlar ve kendilerinin yaşam haritasını çizerler.

Onlar hataları olduğu zaman her şeyi bitirmezler. Sadece hatalarından ders çıkarırlar. Sonrada yeni yeni şeyler denemeye koyulurlar. Özgüvenli insanlar hayatlarında hep risk almayı severler. Başkalarından çok kendi takdirlerini almayı severler. Hislerine ve iç güdülerine çok fazla güvenirler. Beden sağlıklarına ve ruh sağlıklarına çok önem vermektedirler. Kendilerini ve başka insanları hiç küçümsemezler. Özgüvenli insanlar kendilerini, başkaları tarafından küçümsendiğini anladıkları zaman hiç ciddiye alamazlar.

Özgüveni Olmayan İnsanın Özellikleri

ozguvenin-onemi-3

Özgüveni yeteri kadar gelişmemiş ve özgüvensiz kişilerin kendileri hakkında kalıcı hale gelmiş bol bol negatif enerji çeken, olumsuz düşünceleri vardır. Bu kişiler düşüncelerini kendi kişiliklerinin değişmez bir parçası olarak algılar ve kendilerine inanmadan hemen hemen her konuda kendilerini suçlarlar. Olumlu özellikleri yoktan sayarlar ve yaşamlarında kazandıkları başarıları genellikle görmezden gelerek kendilerine çok büyük haksızlıklar ederler. Bu kişiler de bir iletişim sorunu olur ve kendilerini rahatlıkla ifade edemezler. Bu nedenle bu kişiler sıklıkla sosyal kaygılı, depresyonda, suçlu, öfkeli gibi hisler hissedebilir. Özgüven olmayan insanın geleceğe yönelik hedefleri ve umutları olmaz. 

 

Bir önceki yazımız olan Ergenlerle İletişimimiz Nasıl Olmalıdır? başlıklı makalemizde ergenlik, ergenlik dönemi ve ergenlikte nasıl davranmalıyız hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap