Horlama Nasıl Önlenir?

Horlama günümüzün en sık rastlanan sorunlarından biridir. Çiftler arasında tartışmalara hatta boşanmalara neden olduğu bir gerçektir. Yapılan bir araştırmaya göre horlamanın erkeklerde daha çok görüldüğü, çiftlerin %81’inin bu sorun yüzünden sıkıntılar yaşadığı ve eşlerin %70’inin ise bu yüzden uyuyamadığı için ayrı odalarda kaldığı ortaya çıktı. Horlamanın uyku apnesi yani uykuda solunum durması ile birlikte görülmesi ise ayrı bir sorundur. Şimdi horlama nedir, nasıl önlenir, tedavi yöntemleri nelerdir tek-tek inceleyerek horlama ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap verelim. Tabi bundan önce kaliteli bir uykunun insan sağlığı için ne denli önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Zira hem horlama sorunu yaşayan hem de horlayan bir eşle uyumak zorunda kalan biri için uykusuzluğun neden olduğu sorunlar oldukça fazladır.

Sağıklı Bir Yaşam İçin Kaliteli Uyku

Kaliteli uykunun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Sağlıklı beslenme ve spor ne kadar önemli ise kaliteli bir uyku da yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşamak için o kadar önemlidir. Çünkü uykusuzluğun yol açtığı sorunlar saymakla bitmiyor.

  • Uykusuzluk kilo aldırıyor
  • Konsantrasyonu ve üretkenliği düşürüyor
  • Spor ve diğer aktivitelerde performansı düşürüyor
  • Kalp rahatsızlığı ve felç riskini arttırıyor
  • Yüksek tansiyonu tetikliyor
  • Şeker hastalığı riskini arttırıyor
  • Cinsel istekte azalma görülüyor
  • Düşük uyku kalitesi depresyona neden oluyor
  • Bağışıklık sistemi fonksiyonları bozuluyor
  • Enflamasyon ve hücre hasarını arttırıyor
  • Kişiliği ve sosyal etkileşimi olumsuz etkiliyor
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, çabuk sinirlenme ve unutkanlığa neden oluyor

Horlama Nedir?

horlama-2

Horlama, uykuda nefes alıp verme sırasında çıkarılan gürültülü sestir. Nedeni ise daralmış üst solunum yolundan geçen havanın çevresindeki yumuşak dokuları yani dil arkası, yutak bölgesi, damak ve küçük dili titreştirmesidir. Daralma ne kadar çoksa horlamanın şiddeti de o kadar yüksek olacaktır. 80-90 db şiddetinde horlayan bir insan trafik gürültüsüne eşit şiddette ses çıkarıyor demektir. Böylesine gürültülü bir ortamda ve bu şiddette horlayan birinin yanında uykuya dalmak ve kaliteli bir uyku çekmek ise mümkün değildir.

Horlamak Neden Olur?

Horlamanın kadınlara göre erkeklerde çok daha fazla görülmesinin nedeni; kilo alımında kadınlarda basen bölgesinde yağlanma daha fazla görülürken, erkeklerde karın ve boyun bölgesinde görülmesidir. Sırt üstü yatan bir erkekte göbeğin diyaframa yaptığı iç basınç sonrası dil arkaya kayar, damak ve yutak çevresindeki dokular nefes alıp verme sırasında hava yolunun dar ve dokunun gevşek olduğu bölgede titreşerek ses çıkarmaya başlar. Bu bölgeden geçen hava, mukozanın çarpışması ve horlama sesinin oluşmasına neden olur. Hava yollarında oluşan vakum etkisi solunumun azalmasına ve hatta durmasına neden olur. Uykuda solunumun 10 sn den fazla durması uyku apnesi olarak tanımlanır.

horlama-3

Horlama Nasıl Önlenir?

Horlamanın solunum düzensizliği ya da durmasına eşlik etmediği bir durumda çiftlerin kaliteli bir uyku uyuyabilmesi için horlamayı azaltan bazı yöntemlerden bahsetmek istiyoruz. Horlama bazen basit yöntemlerle çiftler için rahatsız edici bir durum olmaktan çıkıyor.

  • Burun bantları burun kanatlarını açan bir ürün olarak gece rahat nefes almayı sağlıyor.
  • Spor yapmak horlamanın önüne geçtiği gibi kaliteli bir uyku almayı kolaylaştırıyor.
  • Uyumadan en az 3 saat önce yemek yemeği kesmek gerekiyor.
  • Aşırı yorgunluktan kaçınmak horlamayı azaltıyor.
  • Sırt üstü değil yan yatmak kişinin rahat nefes almasını kolaylaştırdığından horlama azalıyor.
  • Yüksek yastıkta yatmak yine nefes alıp vermeyi kolaylaştırdığından etkili oluyor.
  • Sakinleştirici, antihistaminik ya da uyku ilacını uyumadan önce almamak gerekiyor.
  • Alkollü içkiler horlamayı arttırdığından uyumadan önce almamaya özen göstermek de alınacak tedbirler arasında yer alıyor.
  • Dilin geriye gitmesini engelleyen aparatlar diş hekimlerinin hastaya özel hazırladığı ürünler olup horlamayı engelliyor.

Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Horlama tedavi edilmeli mi, edilmeli ise nasıl tedavi edilmeli, horlama sorunu yaşayanların en çok merak ettiği sorulardır. Horlama basit yöntemlerle önlenebiliyor ve böylece çiftleri rahatsız eden bir sorun olmaktan çıkıyorsa, en önemlisi de uyku apnesi sorunu yoksa sıkıntı yok demektir. Kilolu insanların yaşadığı uyku problemleri fazla kiloların verilmesi ile son bulur. Aşırı yorulduğunda horladığını ve uyku kalitesinin düştüğünü fark eden birisi hayatını düzene sokarak horlama probleminden kurtulabilir. Ya da sadece burun bantları ile horlama kesiliyorsa burun bandı kullanmaya devam ederek horlama sorunu ortadan kaldırılabilir.

Horlamanın mutlaka tedavi edilmesi gereken durum solunumun durduğu yani uyku apnesinin görüldüğü durumdur. Nefes durmasının 10 sn den fazla sürmesi ve bunun gece boyunca sık-sık tekrarlanması kişinin kaliteli bir uyku uyuyamaması demektir. Sabah yorgun ve baş ağrısı ile kalkmak oksijen alımının düşmesi nedeni ile ileride kalp, beyin ve diğer organ rahatsızlıklarına davetiye çıkaracağından mutlaka tedavi olmak gerekir.

Horlamaya Kesin Çözüm

Basit önlemler hastayı bir nebze rahatlatsa da uyku apnesinin görüldüğü bir horlama sorununun çözümünde kilo vermek ve spor yapmak çok önemlidir. Çünkü uyku apnesinde basit önlemler yeterli olmadığından horlamaya kesin çözüm değildir. CPAP yani basınçlı hava uygulaması, hastanın gece boyunca yeterli oksijen almasını sağlayan ve cerrahi müdahaleye gerek kalmayan durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yüksek basınçlı hava verme ile başlanan tedavide hasta zamanla daha kolay kilo vermekte ve sonrasında basıncı düşürerek kullanmaya devam etmektedir. Horlamaya bir diğer kesin çözüm de lazerle horlama tedavisidir.

horlama-4

 

Lazerle Horlama Tedavisi

Horlamaya neden olan durumun hava yolundaki dokuların gevşemesi ve nefes alıp verme sırasında oluşan titreşim demiştik. Lazerle horlama ve uyku apnesi tedavisi ağrısız ve acısız bir yöntem olup, gevşeyen küçük dil, damak ve yutak dokularının lazerle sıkılaştırılmasıdır. Tedavi sonrası büzüşen kas dokusu hava geçişi sırasında titreşip horlama sesini çıkarmaz olur. Kollajen yapısını sıkılaştıran lazer tedavileri mutlaka işinin ehli bir uzman tarafından yapılmalıdır. Hamile kadınlar dışında herkese uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

Uyku Polikliniği

Uyku ile ilgili sorunların teşhis edilebilmesi için hasta uyku polikliniğinde 1 gece yatırılır ve uyku sırasında gösterdiği tepkiler incelenir. Solunum bozukluklarından olan uyku apnesi sırasında nefes kesilmesinin kaç kez yaşandığı, uyku atakları ve diğer bulgular gözlemlenir. Video ile izlenen hasta, 1 gece boyunca izlenerek ne zaman uyuduğu, uyku sırasında kol bacak kas aktiviteleri, çene ve göz hareketleri, ağız, burun, göğüs ve karın solunumu kayıt altına alınır. Bunun için baş ve vücudun birçok yerine elektrot ve kemerler yerleştirilir.

Uyku apnesi teşhisi konulan hasta 1 gece daha yatırılır. İkinci gün CPAP aleti ile uyuması sağlanarak hasta gözlemlenir. Uyku apnesi sorunu yaşayan hastalar CPAP cihazı ile uyuyup uyandıklarında şimdiye dek bu kadar kaliteli ve dinlendirici uyumadıklarını dile getirmektedir.

  • Horlama
  • Uykuda nefes durması
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Uykuda yürüme
  • Sürekli kabus görme
  • Gündüz aşırı uyuma veya uyuklama hali

Bu durumlarda bir KBB uzmanına görünmek, istenen tetkikleri yaptırmak ve gerektiğinde kesin teşhis için önerilen uyku polikliniğinde 1 gece geçirmek sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için ihmal edilmemesi gereken bir konudur.

Bir önceki yazımız olan Panik Atak Nedir? başlıklı makalemizde panik atakta ne yapmalı ve panik ataktan kurtulma hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments (4)

  1. Stacey 14/07/2018
    • Mehmet Akyıldız 14/07/2018
    • Mehmet Akyıldız 14/07/2018

Yorum Yap