İdeal Kilo Ve Kilo Kontrolü

İdeal Kilo Nedir?

İdeal kilo, belirli ölçme yöntemleri ile kişinin yaşı, cinsiyeti, kilosu, boyuna göre olması gereken vücut ağırlığıdır.  Bunun için pek çok yöntem olsa da en çok kullanılan yöntem beden kitle endeksidir. 

Kilo Kontrolü Nedir?

Kilo kontrolü, yaşınız ve boyunuza göre diyetisyenlerce hesaplanan ideal kiloyu korumak veya o kiloya ulaşma sürecini kapsar. İdeal kilonuza ulaşabilmeniz açısından bu sürecin belli zaman dilimlerine yayılması gerekmektedir.

İdeal Kiloya Ulaşma Ve Kontrol Süreci

Kilo kontrolü ve kilo verme süreçleri birbirlerinden farklı süreçleri kapsasa da, her iki terimin de ortak noktaları uzun soluklu olması gerektiğidir. Bireylerin yaşam biçimleri ve beslenme alışkanlıkları incelendikten sonra gerekli farklılıklar hayata geçirilmeli ve akabinde ideal kiloya ulaştıktan sonra koruma sürecine girilmelidir.

Zayıflama sürecinde metabolizma zorlanır. Bu zorlanmanın nedeni ise vücudun alışmış olduğu kiloyu korumaya çalışmasıdır. Vücut uzun süre sahip olduğu kiloyu yani Tıp’ta hafıza kilosu olarak da yerini aldığı kiloya dönme çabası gösterir. Buna bağlı olarak hormonların yanı sıra iştah artışları da bireylerde gözlemlenebilir. İdeal kilosuna ulaşabilen her birey, ideal kiloya ulaşmış olmanın verdiği rahatlıkla  kendisini ödüllendirmek isteyebilir. Bireylerin bu halleri kontrolden çıkılmadığı müddetçe sorun teşkil etmez ama bu tür iştah ataklarını kontrolde tutmak, diyet esnasında kilo vermek ve kilo kontrol süreçlerinde özen gösterilmesi gerekilen hususlardan biridir.

ideal-kilo-2

İdeal kilolarına ulaşmış bireylerin, 6 aylık süreç içerisinde bu kilolarını korumaları, ileriki dönemlerde de kilo kontrolünü sağlamaları açısından yardımcı olacaktır. Sonuç olarak metabolizma hızının yavaşlaması bireyleri zorlayabilir. Bu durumda kişiye has ve dengeli beslenmeye yardımcı diyetler ile bedeni strese sokmadan uzun sürede kilo vermek en kalıcı ve sağlıklı yoldur.

Diyet Sırasında Kilonun Kontrol Edilme Yöntemleri

  • Metabolizmanın hızlanması ve kasların çalışmasını sağlamak için günde 40-60 dakikalık tempolu yürüyüşlerin yapılması.
  • Kilolarınızı kontrolde tutabilmek için düzenli aralıklarla tartılmak ve iç organların çevresindeki yağ ölçümlerini vücut kompozisyonu ile yaptırmak önemli unsurlardandır.
  • Öğünlerin zamanı ve uyku saatlerine dikkat etmek kilo kontrolünü sağlar.
  • Gece geç saatlerdeki atıştırmalardan olabildiğince uzak durulması gerekmektedir. Çünkü yemek yemenin hemen ardından uyumak gıdaların yeterli miktarda sindirilmemesine sebebiyet vermektedir.
  • “İdeal kilodayım, artık istediğim gibi yerim” fikri sizi tekrardan kilo almaya itebilir.
  • Yaşam şekli olarak dengeli ve düzenli beslenmek alışkanlık haline getirilmeli ve benimsenmelidir.

(İdeal kilonuzu ölçmek için sitemizdeki ideal kilo hesaplama aracını kullanabilirsiniz.)

ideal-kilo-3

İdeal Kilo İçin Beslenme Biçimi

  • Güne iyi bir kahvaltıyla başlamak
  • Sık sık ancak az ve küçük porsiyonlar yemek
  • Uzun süreli aç kalmamak
  • Hamurlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak
  • Kurubaklagil, tahıl, meyve ve sebzelere beslenme programında ağırlık vermek
  • Gün içerisinde minimum 3 litre kadar su tüketmek
  • Gece geç saatlerdeki atıştırmalıklardan uzaklaşmak
  • Tatlı ihtiyacını meyve ile gidermek
  • Öğünlerin zamanlarına ve uyku saatlerine özen göstermek

İdeal Kilo Kontrolü İçin Dikkat Edilmesi Gereken Gıda Tipleri 

Fazla kilolarınızdan kurtulma süreci; doktor tavsiyeleri, sporlar ve diyetlerle birlikte çok sancılı bir dönemdir. Kilo kontrolü de en az kilolardan kurtulma süreciniz kadar önemli ve dikkat edilmesi gerekilen bir süreçtir. Diyet sonrasında verdiğiniz kilolarınızı hızlı bir şekilde geri almak istemiyorsanız, bunun için dikkat edilmesi gerekilen süreç, zaman zaman kilo verebilme sürecinizden yani diyet sürecinizden bile daha zorlu geçebilmektedir. Ancak endişe etmenizi gerektirecek bir durum yok. Yemek yeme alışkanlıklarınızda yemek seçimlerinizi yaparken özen göstermeniz gereken birkaç kural neticesinde bu süreci oldukça rahat geçirebilmeniz mümkündür. Ancak bu süreçte devamlılık esas bir kuraldır. Şimdi kilo kontrolüne özen gösterebilmeniz için tercih edilmemesi gerekilen gıdalardan bahsedelim.

ideal-kilo-4

1.Yapay Şeker İçeren Gıdalar

Yapay şeker içeren gıdalar, bağışıklık sisteminizin ve hafızanızın zayıflamasından tutun, kalp ve damar hastalıkları riskine kadar birçok tehlikeli hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Bu tür gıdalar, kilo kontrolü ve zayıflama dönemi süresince uzak durmanız gereken gıdaların başında yer alıyor. Dönemimizin en mühim hastalıklarından biri obezitedir. Obezitenin başlıca sebebi olan yapay şeker, tüketiminin fazla olması durumunda karaciğerlerde yağ olarak depolanıyor. Yapay şekerlerin karaciğerinizde yağ olarak depolanması sonucunda ise özellikle bel çevrenizde yağlanmalar meydana gelebilmektedir. Kilonuzu kontrol etmeniz gereken bir süreç içerisinde iseniz, yapay şeker veya yapay şeker içeren gıdalar yerine doğal şeker ve doğal şekerle üretilmiş besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerektiğini hatırlatmamız gerekir.

2.Asitli İçecekler

Günümüzde kullanılan birçok asitli içeceklerin yüksek miktarda şeker içerdiği bilinmektedir. Asitli içeceklerin içerdikleri şeker oranları ise üzerlerindeki etikette belirtilme zorunluluğu sayesinde içerdikleri oranlar etiketlere basılmaktadır. Bunun yanı sıra asitli içeceklerin içerisinde mısır şurubu vb. birden çok kimyasal madde bulunuyor. Bu ve benzeri kimyasallar bir yandan kalp krizi tehlikesini arttırıyor, bir yandan ise obezite ve diyabeti tetikliyor. Yapılan araştırmalara göre her asitli içecek tüketiminde obezite riskinin  artığı gözlemlenmiştir. Diyet yaparak verdiğiniz kiloları eğer hızla geri almak istemiyorsanız, tüketilen içeceklerin kalorileri küçümsenmemeli ve doğal ve sağlıklı içecekler kullanmayı tercih etmelisiniz. Böylece kilolarınızı kontrol altına almanız daha da kolaylaşacak demektir.

3.Kızartılmış Gıdalar

Genel olarak trans yağ içeren bitkisel yağlar kızartma yapmak amacıyla birçok işletmede ve hemen hemen her evde kullanılmaktadır. Ancak trans yağ kullanımı bireylerde kalp ve damar hastalıklarını tetiklediği gibi obezite ve tip-2 diyabet hastalıkları riski açısından da oldukça tehlikelidir. Bu kapsamda kızartılmış gıdalar fazla miktarda kilo almanızın yanı sıra, birçok sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Eğer kilolarınızı kontrolde tutmak istiyor iseniz yemeklerinizi kızartmak yerine fırında, ızgarada veya buharda pişirebilir veya haşlayarak da tüketebilirsiniz.

4.İşlenmiş Et Ve Şarküteri Ürünleri

Sucuk, sosis ve salam gibi şarküteri ürünleri veya hazırda paketler halinde satılabilen; hazır döner, tavuk nugget ve hazır köfteler gibi işlenmiş et ve et ürünleri de birçok zararlı kimyasal barındırmaktadır. Ve bu ürünlerin kullanımı yüksek ateşte pişirilerek yapıldığından, içerdikleri kimyasal maddeler yüksek ısı ile etkileşime geçtiklerinde kansorojen bir kıvama geçebilir ve sağlığınız açısından da büyük tehlikelere yol açabilir. Bununla beraber, söz konusu ürünlerin içerisinde bol miktarlarda obezite ve şekere yol açan kimyasallarda mevcuttur. Bir tüketici olarak işlenmiş et ürünlerinden vazgeçemiyor iseniz; salam, sosis veya hazırda satılan tavuk nugget, hazır döner ve köfteler yerine, hindi göğüs füme gibi düşük yağ oranlarına sahip ve işlenmemiş veya işlem görmemiş et çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

5.Paketlenmiş Hazır Gıdalar

Hazırda satılan; ketçap, tavuk bulyon, salata sosları ve hazır çorba gibi hazır gıdaların içerisinde birden çok zararlı kimyasallar vardır. Söz konusu kimyasal içerikli maddelere örnek olarak; uzun vadeli tüketimde obeziteye neden olan yüksek fruktozlu mısır şurubunu verebiliriz. Fruktozlu mısır şurubu; bisküviler, çikolatalar ve daha birçok paketlenmiş gıdanın içerisinde yer almaktadır. Söz konusu gıdalar kan şekerinizde de ani değişimlere sebebiyet verebilmektedir. Bu tarz gıdalar içerdikleri yüksek dozlardaki sodyum nedeni ile vücutta su tutmaya dolayısıyla vücudun ödem yapmasına da sebebiyet verebilmektedir. Zayıflama sürecinde kurtulduğunuz fazla kilolarınızı mevcut durumda kontrol altında tutmak istiyorsanız bu tür gıdaları kullanmamanız hem kilolarınız hem de sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Kurdeşen (Ürtikerle) Başa Çıkmak başlıklı makalemizde akut kurdeşen, kronik kurdeşen ve kurdeşene ne iyi gelir hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap