İletişim Nedir? Basit İletişim Kuralları Nelerdir?

İletişim denilince aklımıza ilk olarak konuşarak, sözcükler vasıtasıyla anlaşmak gelse de acaba gerçekten öyle midir? Kaş göz işaretleriyle anlattıklarımız, gözlerimizin sulanmasının karşımızdakilerde oluşturduğu etki ya da jest ve mimiklerin kullanılması… Bunların hepsi birer iletişim unsurudur ve tanımın içerisinde kapsanması gereken hususlardandır. Bu kapsamda en genel manasıyla iletişimin tanımı ‘’Kaynak ile alıcı arasındaki veri alışverişi yapılması ile bilginin aktarılması ve kaynak ile alıcı arasında iletilenlere beraberce bir anlam kazandırma süreci” şeklinde ifade edilmektedir. İletişim esnasında sadece bilgi alışverişi değil bunun yanında duyguların, düşüncelerin ve davranışların aktarımı da yapılmaktadır. Dolayısıyla sosyal bir varlık olan insanın yemek, içmek gibi en temel ihtiyaçlarından biri de iletişimdir.

İletişim Ögeleri

İletişim ögeleri sözlü, sözsüz ve yazılı olmak üzere üç şekilde sınıflandırılmaktadır. Sözlü iletişimde en az konuşma kadar dinlemeyi, soru sormayı ve karşıdakini anlayarak ona geri bildirim vermek, iletişimdeki kaliteyi arttıracaktır. İletişim araçları arasında “dil” en önemlilerden birincisi olsa da yüz ifadeleri, bedenin duruşu, kıyafetler, gözdeki hareketler ve sesteki değişikliklerin hepsi sözsüz iletişim unsurları olarak önem arz etmektedir. Yazı dili kullanılmasıyla, karşıdaki kişiye mesaj aktarımı yapılması ise yazılı iletişim olarak adlandırılmaktadır.

En Basit İletişim Kuralı: Dinlemek

İletişim, her bireyin bir şekilde yaptığı bir şey olsa da etkili iletişim kurabilmek o kadar da kolay değildir. Bunun için etkili iletişim yöntemlerinden haberdar olmak ve bunları içselleştirmek önemlidir. İletişimde yapılan en önemli hatalardan biri dinlemeyi bilmemektir. Zira, genel olarak anlamak için değil, karşıdakini yanıtlamak için dinleyenler bu nedenle de doğru geri bildirimi yapamamaktadır.

Önce Anlamaya Sonra Anlaşılmaya Çalışmak

Empatiyle dinlemek yani kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak dinlemesi, iletişimde altın bir kuraldır. Önce anlamaya fakat gerçekten anlamaya çalışarak karşıdaki kişinin kafasındaki ve yüreğindeki gerçekliklerle ilgilenmek gerekmektedir. Bunun yerine kişinin kendi yaşam öyküsünü baz alması ve haklı olduğu düşüncesini her duruma uyarlamak istemesi, etkili iletişimi olumsuz etkileyecek bir hatadır. Bir insan için kolay olan yol, bunca yıldır işine yarayan gözlüğü kolayca karşıdakinin de takmasını istemektir ki bu tip hatalar çok sıklıkla yapılmaktadır.

Muhatabı doğru anlamaya çalışarak doğru teşhisi koymak ise daha zor ve uzun bir yöntemdir. Fakat, bir insanın karşılanmamış ihtiyaçlarının en önemli motivasyon kaynakları olduğunun bilinmesi, karşıdakini anlamaya çalışmanın önemini ortaya koyacaktır. Fiziksel yaşamın sağlıklı bir şekilde devam etmesi, psikolojik ihtiyaçların tatminine bağlıdır. Bu ihtiyaçlar ise anlaşılmak, onaylanmak, değer verilmek ve takdir edilmekle ilişkilidir. Bir başkasının sorunlarını kendine ait doğrularla çözmeye çalışmak yerine, empatiyle dinlemek, ona psikolojik açıdan nefes alma imkanı tanınmasını sağlar. İletişimi güçlendirecek olan bu basit kuralın uygulanması sonrasında kişileri etkilemek ve sorunları çözmek daha kolay olacaktır.

iletisim-2

Basit Tekniklerle Doğru İletişimin Kuralları

Yukarıda ifade edildiği gibi dinlemeyi bilmek ve karşıdakini gerçekten anlamaya çalışmak iletişimde altın kurallardır. Bunların yanında aşağıda belirtilen belli başlı yöntemlerle doğru iletişimin anahtarları elinize geçecektir:

  • Muhatabının seviyesinde bir dil kullanmak,
  • Sinirlenmeden, sabırlı ve esnek olmak,
  • Nezaketi terk etmemek, teşekkür etmek, lütfen demek ve gerektiğinde özür dilemek,
  • Dünyanın merkezinde olduğunu zannederek tek doğru fikir, kendi fikri gibi hareket etmemek,
  • Sürekli dert yanan ve sabit fikirli biri olmamak,
  • Kültürel farklılıklara, örf ve adetlere saygılı bir beden dili kullanmak,
  • İnsanların kutsallarını ve rol model aldığı kişileri kötülememek,
  • Retorikte (söz söyleme sanatı) çift anlam taşıyabilecek ve yanlış anlaşılabilecek kelimeler kullanmamak,
  • Konuyu sürekli kendine ya da aile fertlerine getirerek böbürlenmemek,
  • Küçük düşürecek esprilerden uzak durmak,
  • Yüz ifadelerine, jest ve mimiklere dikkat ederek abartılı ifadelerden kaçınmak,
  • Monolog değil diyalog taraftarı olmak,
  • Sorulmadıkça ve akıl danışılmadıkça öğüt verme rolüne girmemek,
  • Yaptığı tavsiyelere önce kendi uymak,
  • Her hal ve şartta haddini bilmek.

İletişim, ilk insandan beri toplumsal düzen üzerinde önemli etkiye sahip bir olgudur. Bu kısa yazıda basit tekniklerle etkili iletişimin nasıl olabileceği anlatılmaya çalışıldı. Ancak bilinmelidir ki, bu metin sihirli bir değnek değil, doğru ve etkili iletişim yolunda atılabilecek emekleme adımlarıdır. Ufkunu ve dünya görüşünü farklı kaynaklar ve çağdaş dünyanın gerektirdiği bilgilerle donatan kişilerin çok daha kolay ve doğru iletişim kurmaları muhtemeldir. Bu nedenle de bol bol okumak, paradigmaların esiri olmadan farklı görüşleri de irdeleyerek kişisel gelişimi tamamlamak doğru bir süreç yönetimi olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde sülük ve sülük tedavisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap