İş Yerinde Motivasyon

İş yeri sahibi, yönetici ve çalışanlar için performans belirleyici en önemli kriter olarak görülmesi gereken iş yerinde motivasyon nasıl artırılır sorusunun cevabı, belirlenen hedeflere ulaşılmasını sağlayan en önemli adımdır. İş Yeri Motivasyonunda personel motivasyonunun yüksek olması ve kalması iş gücü üzerinde de olumlu katkılar sağlar. Verimin artması aynı zamanda karlılığın artması anlamına gelir. Pek çok yönetici ve iş yeri sahibinin gereken özeni göstermediği motivasyon konusu ufak tedbirler alınarak kısa vadede yükseltilebilir. Herhangi bir şekilde yaşanan kayıpların bulaşıcı olabileceği ve kısa zaman içinde tüm şirkete yayılacağı göz önünde tutulmalıdır. Kaybolan motivasyonun yerine gelmesi için aceleci davranmak ise gereksiz streslerle personelin işinden soğumasına neden olabilir.

Gelecek hayatı ve iş yerindeki pozisyonu hakkında endişe yaşamaya başlayan bir personelin geri döndürülmesi ve yeterli performansı göstermesinin istenmesi kaygı, endişe ve moral yapısı üzerinde etki gösterebilir. Pek çok çalışanın iş hayatında yeterli motivasyona sahip olmadığı düşünüldüğü zaman yaşanan kayıpların önüne geçebilmek için tek çare öncelikle yöneticilerin bu konuda bilinçlenmesini sağlamaktır. Gerçekten çalışmak ve ortaya iyi şeyler çıkarmak isteyen elemanın seçiminde de etkili olan kriterlerin belirlenmesi ve uygulamaya alınması ortama olumlu bir hava katarak herkesin kendini göstermesine zemin hazırlayacaktır.

is-yerinde-motivasyon-6

İş Yerinde Motivasyon Yöntemlerini Seçerken İşin En Keyifli Alanına Odaklanın!

Her yeni güne personelin kendini iyi hissettirecek bir enerji ile başlamasını sağlamak alınacak ilk önlemdir. Açık iletişiminin etkili olacağı bu süreçte; empati her taraf için faydalı bir bakış açısı yaratabilir. Varsayımlar ve ön yargılardan kurtularak yapılan iş, hata ya da eksiklik üzerine odaklanmak ve nedenlerini anlamaya çalışmak kısa vadede şaşırtıcı sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir. Bu aşamada iş yerindeki ikili ilişkilerin kişiselleştirilmemesi ve ticari yaşamın en temel parçası olduğunun gözden kaçırılmaması gerekir.

İş yeri sahibi ve yönetici kademesinin personel üzerinde yarattığı etkinin önemi herkes tarafından net bir şekilde görülmelidir. Yöneticilerin ortamda yaşanan kaygı ve endişelerin giderilmesi için atması gereken ilk adımlar arasında;

* Ulaşılabilir olmak
* Çalışanı dinlemek
* Kaygıları gidermek için gereken ilgiyi göstermek sayılabilir.

Başarılı bir yöneticinin diğerlerinden farkı; yaşanan sorun veya hatada personeli korkutmadan, kırmadan ve üzmeden uyarması ve durumdan kendisinin ders çıkarabilmesine zemin hazırlayabilmesidir.

Düşen motivasyonun dengelenmesini sağlayacak olan bu süreçte, mutlu bir iş ortamının kurulması ve personel yaratıcılığının en üst seviyeye çıkması da doğal bir şekilde kendiliğinden kurulacaktır. Yaşanan her soruna kısa vadede çözüm bulunabileceğine inanan personel, farklı bir bakış açısı geliştirerek hata yapmaktan korkmayan bir pozisyona gelecektir. Şirket ve personel hedeflerinin ulaşılabilir ve aynı paralelde olması halinde her türlü piyasa şartında başarılı sonuçlar elde etmek kaçınılmaz olacaktır.

Personel Motivasyonu İçin Neler Yapılabilir?

Çalışanların kendilerini baskı altında ve sıkıcı bir ortamda bulması motivasyon üzerinde olumsuzluklara yol açar. Personel motivasyon yöntemleri arasında eğlenceye yeteri kadar zaman ayıran patron ve yöneticiler, kaybettiklerini düşündükleri zamandan daha fazla işi kısa zaman içinde ortaya çıkarabilirler. Dozu ayarlanmış eğlenceli bir ortamın yaratılması halinde işine daha heyecanlı ve enerjik gelecek olan çalışanlar, yaptıkları işi de severek tamamlayacaktır. İş ortamında ve/veya dışarıda yapılacak organizasyonlar, partiler veya yemekler stresi atmakla kalmaz aynı zamanda aidiyet duygusunun da kendini göstermesini sağlar.

is-yerinde-motivasyon-7

Bu aşamada özellikle bütün gününü ofis ortamında geçiren personel için eşya seçiminden renk tercihine kadar her detayın önemli olacağı gözden kaçırılmamalıdır. Huzurlu ve keyifli bir iş ortamının teknolojik açıdan desteklenmesi verimin artmasında da etki sağlar. Yeterli şartların sunulmadığı personellerden istenen hedefe ulaşılmasını beklemek hayalden öteye geçemez. Personelin görev tanımının çerçevelerinin net bir şekilde çizilmiş olması, olası soru işaretlerinin kafalarda meşguliyet yaratmasını da engeller.

Şirket içinde görev alan an alt kadrodan en üst yöneticiye kadar herkes kendi işinin ne kadar önemli olduğunu kavrayabilir ve her bir personeli “İç Müşteri” olarak algılayabilirse sadece yaratıcılık desteklenmez aynı zamanda kişilerin birbirlerine olan sorumluluk bilinci de artar. Önce kendini ve daha sonra işini aksatmadan yapan, arkadaşlarına karşı kendini sorumlu tutan personel, üzerine aldığı işi layığıyla tamamlayacaktır. Elde edilen başarının alkışlanmadığı ve yeni başarı için hedeflerin sürekli olarak revize edildiği bir ortamda iş bitirmenin yarattığı güven duygusu açığa çıkamaz. Bu durum bitmek bilmeyen bir döngünün personel üzerinde olumsuz etkiler yaratmasına neden olabilir.

İş Yerinde Motivasyon İçin Liderlik Başarısı

İş yerinde motivasyon peşinden koşan bir yöneticinin mutlaka kendi motivasyonunu gözden geçirmesi gerekir. Dönemsel olarak her çalışanda yaşanabilecek moral kayıplarının yöneticiden kaynaklanması halinde sürecin çözüme kavuşması için daha yapıcı tedbirler uygulanması gerekir. Çalışanının kendi performansından daha yüksek bir performans göstermesini beklemek ve istemek karşınızdaki kişiye yapacağınız en büyük haksızlık olacaktır. Liderlerin başarılı bir örnek sergilediği ofislerde personelin kendi üstüne düşen görevi eksiksiz bir şekilde yapması sıradan bir durumdur.

Her personel iş yapış tarzı ve hoşlandığı şeyler açısından birbirinden farklılık gösterebilir. Bu durumda personel motivasyonu için neler yapılabilir? Yanında çalışan kişileri daha yakından tanımak için çaba sarf eden bir iş yeri sahibi veya yönetici, alacağı basit tedbirlerle kısa zaman içinde çalışanı kendisine daha fazla bağlayabilir. Bunun için yapılması gereken ilk şey ortamın havasının değişmesini sağlamaktır. Neredeyse sıfır maliyetle tamamlanacak olan değişikliklerde işe, çatışma ortamından uzak kalınması için ruhu okşayacak sözsüz müzikler dinlenerek başlanabilir. Bu aşamada personel tercihlerine özen göstermek karşılıklı motivasyonun bir çırpıda yakalanması için son derece önemlidir.

is-yerinde-motivasyon-8

Masa başı kaçamaklara izin verin! Personelin iş arasında masa başında yapacağı kaçamaklara töleranslı davranmak gerekir. Ufak bir alışveriş ya da kısa bir mesajlaşma bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Çay-kahve ya da öğle yemeği molalarında sıcak ve samimi molalara ortam yaratabilmek personelinizi daha yakından tanımanıza fırsat yaratmakla kalmaz aynı zamanda karşılıklı güven duygusunun tesisinde de önemli bir farkındalık yaratır. Gün içinde yaşanan bir duruma takılı kalmadan ilerlemeyi başarabilmek ve yaşanan soruna değişik açılardan çözüm bulunmasına fırsat tanımak herkesin belki de kaybetmek üzere olduğu güvenin yeniden güçlenmesine katkı sağlar.

Ortamın enerjisini artıracak düzeyde hareketliliğin olduğu bir ortam, herkesin oturduğu ve sadece işe odaklandığı bir çalışma ortamından çok daha faydalıdır. Bunun için atılacak ilk adım yöneticiden gelebilir. Stratejik düşünmeyi bilen, duygusal zekasını kullanarak personelinin işe olan tutkusunun artmasını sağlamayı başarabilecek olan patronlar veya yöneticiler belirlenen hedefe uygun olarak istedikleri karı elde edebilirler.

İşyerinde Motivasyon – UZMANTV

Bir önceki yazımız olan Evlilikte Yaşanan Temel Sorunlar Ve Çözümleri başlıklı makalemizde evlilik, evlilik sorunları ve evlilik sorunlarının çözümleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap