Kalp Yetmezliği Nedir? Nasıl Önlenir?

Kalp yetmezliği, bazen konjestif kalp yetmezliği olarak da bilinir. Kalp kasınızın gerektiği kadar kan pompalayamadığı zaman ortaya çıkar. Kalbinizdeki daralmış arterler (koroner arter hastalığı) veya yüksek tansiyon gibi bazı rahatsızlıklar, yavaş yavaş kalbinizi zayıflatır ve kalp yetmezliği sorununu ortaya çıkarır.

Kalp yetmezliğine neden olan tüm durumlar tamamen ortadan kaldırılamaz ancak tedaviler, kalp yetmezliğinin belirtilerini iyileştirebilir ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Egzersiz yapmak, diyetinizde sodyumun azaltılması, stresi yönetmek ve kilo vermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yaşam kalitenizi artırabilir.

Kalp yetmezliğini önlemenin bir yolu, koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet veya obezite gibi kalp yetmezliğine neden olan durumları önlemek ve kontrol etmektir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Kalp yetmezliği belirtileri şunları içerebilir :

  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk ve zayıflık
  • Bacaklarınızdaki, ayak bileklerinizdeki ve ayaklarınızdaki şişlik (ödem)
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • Uzun süreli egzersiz yapamamak
  • Beyaz veya pembe renkli kanlı balgam ile kalıcı öksürük veya hırıltılı solunum
  • Geceleri idrara çıkma ihtiyacı artışı
  • Karın şişmesi (asit)
  • Ödem nedeniyle çok hızlı kilo alımı
  • İştahsızlık ve bulantı
  • Uyku problemi
  • Ani, şiddetli nefes darlığı ve öksürükle birlikte gelen pembe, köpüklü mukus
  • Göğüs ağrısı

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Kalp yetmezliğinin belirtilerini yaşıyor olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız acilen doktora başvurunuz :

  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma veya şiddetli zayıflık
  • Nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılma ile ilişkili hızlı veya düzensiz kalp atışı
  • Ani, şiddetli nefes darlığı ve öksürükle birlikte görülen pembe, köpüklü mukus

Bu belirtiler kalp yetmezliğine bağlı olabileceği gibi, hayatı tehdit eden diğer kalp ve akciğer rahatsızlıklarının da habercisi olabilir. Kendi kendinizi teşhis etmeye çalışmayın. Derhal bir uzman doktora başvurmanızda fayda vardır.

Kalp yetmezliği teşhisi konulmuş ve semptomlardan herhangi biri aniden kötüleşmişse veya yeni bir belirti geliştiyse, bu durum, mevcut kalp yetmezliğinin kötüleştiği veya tedaviye cevap vermediği anlamına gelebilir. Birkaç gün içinde 2-3 kg veya daha fazla kilo alırsanız, bu durum da durumunuzun kötüleştiği anlamına gelebilir. Derhal doktorunuza başvurun.

kalp-yetmezligi-3

Kalp Yetmezliği Nedenleri

Kalp yetmezliği genellikle diğer koşullar kalbinize zarar verdiğinde gelişir. Kalp yetmezliğinde kalbinizin ana pompa odaları (ventriküller) sertleşebilir ve atımlar arası, düzgün bir şekilde doldurulamayabilir. Bazı kalp yetmezliği vakalarında, kalp kası hasar görebilir ve zayıflayabilir. Ventriküller, kalbin vücudunuz boyunca kanı verimli bir şekilde pompalayamayacağı noktaya kadar uzanır (genişler). Zamanla kalp, artık vücudunuzun geri kalan kısmına kan pompalamak için normal taleplere ayak uyduramaz.

Bir “ejeksiyon fraksiyonu (her kalp atışında kalbin kendine gelen kanın ne kadarını pompaladığını gösterir.)”, kalbin ne kadar iyi pompalandığının önemli bir ölçümüdür ve kalp yetmezliğini sınıflandırmaya ve tedaviyi yönlendirmeye yardımcı olmak için kullanılır. Sağlıklı bir kalpte, ejeksiyon fraksiyonu yüzde 50 veya daha yüksektir, yani ventrikülü dolduran kanın yarısından fazlası her vuruşla dışarı pompalanır.

Ancak normal bir ejeksiyon fraksiyonu ile bile kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu, kalp kasının yüksek tansiyon gibi durumlardan ötürü sertleşmesinden kaynaklanır.

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri kalbinize zarar verebilir veya kalbinizi zayıflatabilir ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Bunlardan bazıları sizin haberiniz dışında vücudunuzda gelişebilir :

Kalp Yetmezliğine Neden Olan Rahatsızlıklar

1)Koroner arter hastalığı ve kalp krizi : Koroner arter hastalığı en sık görülen kalp hastalığı şeklidir ve en sık görülen kalp yetmezliğidir. Hastalık, damarlarınızdaki yağ birikintilerinden (plak) meydana gelir ve bu da kan akışını azaltır ve kalp krizine yol açabilir.

2)Yüksek tansiyon (hipertansiyon) : Kan basıncınız yüksekse, kalbiniz vücudunuzdaki kanı dolaştırmaktan ötürü daha fazla çalışmak zorunda kalır. Zaman içinde, bu ekstra çaba kalp kaslarınızı etkili bir şekilde pompalamak için çok zayıf hale getirebilir.

3)Bozuk kalp kapakçıkları : Kalbinizin kapakçıkları, kanın doğru yönde akmasını sağlar. Hasarlı bir kapak – bir kalp bozukluğu, koroner arter hastalığı veya kalp enfeksiyonu nedeniyle – kalbinizi daha fazla çalışmaya zorlar, bu da zamanla kalbinizi zayıflatabilir.

4)Kalp kası hasarı (kardiyomiyopati) : Kalp kası hasarı (kardiyomiyopati); çeşitli hastalıklar, enfeksiyonlar, alkol ve kokain veya kemoterapi için kullanılan bazı ilaçlar gibi ilaçların toksik etkisi gibi birçok nedene sahip olabilir. Genetik faktörler de rol oynayabilir.

5)Miyokarditis : Miyokardit, kalp kasının iltihaplanmasıdır. Bir virüsün neden olduğu ve kalp yetmezliğine yol açabilen bir rahatsızlıktır.

6)Anormal kalp ritimleri (kalp aritmileri) : Anormal kalp ritimleri, kalbinizin çok hızlı atmasına neden olabilir ve kalbiniz için ekstra efor yaratabilir. Yavaş bir kalp atışı da kalp yetmezliğine yol açabilir.

7)Diğer hastalıklar : Diyabet, HIV, hipertiroidizm, hipotiroidizm veya demir (hemokromatoz) veya protein (amiloidoz) gibi kronik hastalıklar da kalp yetmezliğine neden olabilir.

Kalp Yetmezliği Risk Faktörleri

kalp-yetmezligi-4

Kalp yetmezliğine tek bir risk faktörü yeterli olabilir, ancak faktörlerin bir kombinasyonu da riski artırır.

1)Yüksek tansiyon : Kan basıncınız yüksekse kalbinizin çalışması zorlaşır.

2)Koroner arter hastalığı : Daralmış damarlar, kalbin oksijen açısından zengin olan kanını azaltarak kalp kaslarını zayıflatabilir.

3)Kalp krizi : Kalp krizi aniden ortaya çıkan bir koroner hastalık şeklidir. Kalp kasınızın kalp krizinden zarar görmesi, kalbinizin gerektiği kadar kan pompalayamayacağı anlamına gelebilir.

4)Diyabet : Diyabet hastalığınız; yüksek tansiyon ve koroner arter hastalığı riskinizi artırır.

5)Bazı diyabet ilaçları : Bazı Diyabet ilaçları, bazı kişilerde kalp yetmezliği riskini artırmaktadır. Yine de bu ilaçları almayı bırakmayın. Fakat ilaçlarınızda herhangi bir değişiklik yapmanız gerekip gerekmediğini doktorunuzla görüşün.

6)Bazı ilaçlar : Bazı ilaçlar kalp yetmezliğine veya kalp sorunlarına yol açabilir. Kalp problemleri riskini artırabilecek ilaçlar arasında nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), bazı anestezi ilaçları, bazı anti-aritmik ilaçlar, yüksek tansiyon, kanser, kan rahatsızlıkları, nörolojik durumlar, psikiyatrik durumlar, akciğer koşulları, ürolojik durumlar, enflamatuar durumlar ve enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar ile diğer reçeteli ve reçetesiz ilaçlar vardır.

Kendi ilaçlarınızı almayı bırakmayın. Aldığınız ilaçlar hakkında sorularınız varsa doktorunuzla görüşün.

7)Uyku apnesi : Uyku apnesi gece uyurken uygun şekilde nefes alamama, düşük kan oksijen düzeylerine ve anormal kalp ritmi riskine neden olur. Bu problemlerin ikisi de kalbi zayıflatabilir.

8)Konjenital kalp defektleri : Kalp yetmezliği gelişen bazı kişiler yapısal kalp defekti ile doğmuştur.

9)Valvüler kalp hastalığı : Valvüler kalp hastalığı olan kişilerde kalp yetmezliği riski daha yüksektir.

10)Virüsler : Viral bir enfeksiyon, kalp kasınıza zarar verebilir.

11)Alkol kullanımı : Çok fazla alkol almak, kalp kasını zayıflatabilir ve kalp yetmezliğine yol açabilir.

12)Sigara kullanımı : Sigara kullanmak, kalp yetmezliğinizi riske atabilir.

13)Obezite : Obez insanlarda kalp yetmezliği gelişme riski daha yüksektir.

14)Düzensiz kalp atışı : Bu anormal ritimler, özellikle çok sık ve hızlı ise kalp kaslarını zayıflatabilir ve kalp yetmezliğine neden olabilir.

Komplikasyonlar

Komplikasyonlar şunları içerebilir:

1)Böbrek yetmezliği : Kalp yetmezliği böbreklere giden kan akışını azaltabilir, bu da tedavi edilmediği takdirde nihayetinde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Kalp yetmezliğinden kaynaklanan böbrek rahatsızlığı, tedavi için diyaliz gerektirebilir.

2)Kalp ritmi sorunları : Kalp ritmi sorunları (aritmiler) kalp yetmezliğinin potansiyel bir komplikasyonu olabilir.

3)Karaciğer hasarı : Kalp yetmezliği karaciğere çok fazla baskı uygulayan sıvı birikmesine yol açabilir. Bu sıvı fazlalığı, karaciğerinizin düzgün çalışmasını zorlaştıran skarlaşmaya neden olabilir.

Bazı kişilerin semptomları ve kalp rahatsızlıkları, uygun tedavi ile iyileşir. Bununla birlikte, kalp yetmezliği hayatı tehdit edici olabilir. Kalp yetmezliği olan kişilerde ciddi semptomlar olabilir ve bazılarına kalp nakli veya ventriküler destek cihazı ile destek gerektirebilir.

Kalp Yetmezliğini Önlemenin Yolları

Kalp yetmezliğini önlemenin anahtarı, risk faktörlerinizi azaltmaktır. Örneğin, kalp hastalığı – yüksek tansiyon ve koroner arter hastalığı gibi – risk faktörlerinin çoğunu kontrol edebilir veya ortadan kaldırabilirsiniz ( örneğin, gerekli ilaçların yardımı ile yaşam tarzı değişiklikleri yaparak).

Kalp yetmezliğinin önlenmesine yardımcı olacak yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir :

 

Bir önceki yazımız olan Hamilelikte Sağlıklı Beslenme İçin Önerilen 10 Besin Maddesi başlıklı makalemizde hamilelik, Hamilelikte saglikli beslenme ve hamilelikte tüketilmesi gerekenler hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap