Kan Grubuna Göre Beslenme

Kan grubuna göre beslenme pek çok kişinin bildiği ancak bilimselliği konusunda şüphe duyduğu bir konudur. Diyetisyenlerin, danışanlarına verdiği tavsiyelerin başında diyet listesi ve beslenme programının kişiye özel hazırlanması gerektiği gelmektedir. Bu tavsiyeler bizler tarafından genelde yanlış anlaşılmakta ve diyetisyenler tarafından para kazanmak adına maddi kaygılarla yapıldığı gibi bir ön yargıyla hareket edilebilmektedir. Oysa diyetisyenlerin bu söylemlerinin altında bilimsel bir gerçeklik yatmakta ve her bireyin besinlere verdiği tepkinin aynı ölçüde olmaması gibi bir gerçek karşımıza çıkmaktadır.

1980’li yıllarda Dr. James D’Adamo’nun gözlemleri, aynı beslenme düzenine rağmen bazı hastaların kilolarında azalma, bazılarının kilolarında ise artma olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu gözlemler sonrasında araştırmalarını arttıran D’Adamo, bu sonuçlar, kan grupları ile doğrudan ilişkili midir sorusuna cevap aramış ve oldukça önemli ilerlemeler kat etmiştir. Sonrasında ortaya koyduğu veriler, kan gruplarının beslenme ve yiyecek ayrımı açısından önemli bir etken olduğunu açığa çıkarmıştır. Bu nedenle de pek çok uzman, kan grubuna göre beslenme ve diyet yapmanın gerekli olduğu görüşünü savunmaktadırlar. Bu uzmanlar, kanın hem zararlı hem de yararlı bileşenleri organlara taşıma görevi üstlendiklerinden dolayı, sağlıklı beslenme unsurlarının kan grupları dikkate alınarak düzenlenmesi gerektiğine inanırlar.

kan-grubuna-gore-beslenme-3

 

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir?

İnsanların genetik yapıları ve kan grupları dikkate alınarak beslenme ve sağlıklı yaşam önerileri sunulmasına kan grubuna göre beslenme denilmektedir. Kişilerin kan grupları, besin ve stres kaynaklarına ne tür tepkiler verdiklerini doğrudan etkilemektedir. Halihazırda bilimsel olarak gerçekliği olmayıp, teori olarak nitelendirilse de A, B, AB ve 0 olarak bilinen kan grupları için özel beslenme düzeni hazırlanarak, bireylerin kendi özellerinde daha sağlıklı olacakları iddia edilmektedir.

Günümüz insanının en önemli dertlerinden biri, vücut formunun kaybolması ve kilo almak olduğundan kan grubuna göre beslenme tabiri yerine kan grubu diyeti olarak da adlandırılmaktadır. Bu nedenle kan grubu diyeti, en revaçtaki zayıflama yöntemleri arasında sayılmaktadır. Bilim insanları ise sağlıklı bir bireydeki kilo artışının, bünyenin ihtiyacından fazla olacak şekilde dengesiz ve aşırı beslenme ile hareketsizliğin bir sonucu olduğunu ifade etmektedirler. Kan grubuna göre beslenme yapıldığında ise, kişinin bünyesine zararlı olabilecek gıdaların tüketilmemesi sayesinde, göbek eritme ya da beklenenden daha hızlı kilo verme söz konusu olabilecektir. Bu gibi durumlarda kilo verme ile kan grubu arasında bir bağ kurmaya çalışmak yerine, bünyeye uygun sağlıklı beslenmenin etkileri olarak değerlendirilmelidir. Zira bünyeye uygun sağlıklı protein, kalsiyum, yağlar ile sebze ve meyveleri tüketen her kişinin bir müddet sonra daha zinde, dinamik ve güçlü olacağı muhtemeldir.

kan-grubuna-gore-beslenme-2

 

Kan Grubuna Göre Beslenme Teorileri

A Grubu

A Grubunun sindirim sisteminin diğerlerine göre daha zayıf olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de kırmızı et ve süt ürünleri tüketmeleri tavsiye edilmemektedir. Mide asit seviyeleri de düşük olan A grubu üyelerinin sosis, sucuk, kavurma gibi işlenmiş et ürünleri tüketmeleri de istenmemektedir. Aşırı olmamak şartı ile deniz ürünleri, tahıl ve sebze-meyve ağırlıklı beslenmeleri, diyet listeleri açısından daha doğru bir hareket tarzı olacaktır. Bu sebze ve meyveleri şöyle sıralayacak olursak muz, portakal, mandalina, börülce, kayısı, enginar, pazı, havuç, karalâhana, greyfurt, erik ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu yiyecekler vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Bunların yanında yardımcı yiyecek olarak da sarımsak, soğan, pekmez, mercimek, mantar ve çavdar yiyebilirler.

A kan grubuna sahip olan insanların aynı zamanda yememesi gereken besinlerde vardır. Yememesi gereken derken kesinlikle yememek anlamında değildir. Daha az tüketirlerse de kendi sağlıkları açısından daha verimli olacaktır. Bu besinleri de şöyle sıralayabilir. Beyaz dışındaki diğer et ürünlerini çok tüketmemeye özen göstermelidir. Sebze olarak patates, patlıcan, biber, domates, kavrulmuş kuruyemişler, tereyağı, dondurma gibi süt ürünlerini tüketmemelerinde fayda vardır. Bu tarz yiyecek grupları A kan grubuna sahip olan kişilerin beslenmelerinde vücutlarında pek bir katkıda bulunmamaktadır. Bu kan grubuna sahip olan insanlara vejetaryen kan grubu da denilmektedir.

B Grubu

B kan grubu mensuplarının sindirim sistemleri daha güçlü olmasına rağmen kan şekerleri düşük ve bağışıklıkları ise daha narin bir yapıya sahiptir. Kolay kilo verebilmelerine rağmen kan şekerlerinin düşük olmasını engellemek açısından buğday, mısır, susam, mercimek ve fındık gibi ürünler tüketmemelidirler. Kırmızı et, süt ürünleri, derin deniz balıkları ve domates hariç sebzeleri aşırı olmamak kaydı ile tüketmelerinde sakınca yoktur. B Grubuna yapılan öneriler arasında kuzu ve tavuk eti konusunda hassas olmaları, bunların yerine hindi eti tüketmeleri de bulunmaktadır.

B kan grubuna da daha çok süt ve süt ürünleri ağır basmaktadır. Et ürünlerini de istediği kadar tüketebilen bir kan grubudur. Özellikle et ürünlerinin yanında ceviz, zeytinyağı ve yumurtayı bolca tüketebilirler. Sebze ve meyveye B kan grubu da ağırlık vermelidir.

B kan grubunun ağırlık vermesi gerektiği sebze ve meyveler daha çok havuç, erik, karpuz, patates, patlıcan ve muz gibi besinlerdir. Bunun yanında ayrıca da yeşil çayları da bolca tüketmesinde bir sakınca yoktur. Kırmızı et, dana, hindi ve balık gibi et grubunda bulunan etleri de yiyebilirler.

B kan grubunun yememesi gereken ürünleri de sıralayacak olursak bunların en başında domates ve domates salçası gelmektedir. Domateste bulunan vitamin değeri B kan grubuna pek uyum sağlamamaktadır. Zeytin, mısır, buğday, mercimek, susam yağı, ayçiçek yağı, fındık, susam ve kuzu eti gibi besinleri fazla tüketmemelidir. Bunların tüketimi azaltıldığında kişinin yaşamını pozitif yönde etkilemektedir. Kişi kendini daha zinde ve sağlıklı hissedecektir.

AB Grubu

Bağışıklık sistemleri güçlü olsa da alerji ve ciddi hastalıklara karşı dirençleri düşük olduğundan dolayı, AB Grubundakilerin beslenme düzenleri ve niteliğinde azami gayret göstermeleri gerekmektedir. AB kan grubundaki kişilerin sindirim sistemleri aynen A Kan Grubundakiler kadar hassastır. Bu nedenle kilo alma sorunu yaşayanların kırmızı et tüketiminde ciddi kısıtlamalar yapılması istenmektedir. Buna karşın süt ürünleri tüketmelerinde sakınca bulunmamakta, aksine önerilmektedir. Deniz ürünleri ve domates de dahil tüm sebzeler AB Grubu beslenme listesi içinde mutlaka bulunmalı, protein ihtiyacına yönelik olarak, kahvaltılarda sıklıkla haşlanmış yumurta tüketmelidirler.

Bu kan grubuna sahip olan insanlarda A ve B kan grubuna önerilmeyen besinler bu kan grubuna da önerilmemektedir. Bu kan grubundaki tek fark ise B kan grubunda domates önerilmezken bu kan grubuna domates önerilmektedir. A kan grubuna önerilmeyen kırmızı et bu kan grubundaki kişilerde sindirim sorunu yaşattığı için bu kan grubuna da önerilmemektedir. Bunun nedeni ise ette bulunan yağ oranı vücutta birikir ve bu kan grubunda kilo vermek isteyen kişilerin kilo vermeleri zorlaşır. Sindirimi kolay olan besinler her zaman kişinin kendisini daha rahat hissetmesini sağlar. AB kan grubunun yemek listesinden çıkaramadıkları ve vazgeçilmezi olan besinlerin en başında deniz ürünleri, sebze ve meyveler gelmektedir.

AB kan grubunun yemesi gereken besinleri sıralayacak olursak domates, yumurta, yoğurt, koyun eti, tavşan eti, hindi eti, deniz ürünleri ve süt ürünleridir.

AB kan grubunun yememesi gereken ürünleri de şöyle sıralayabiliriz. Et grubundan dana eti, sığır eti, tavuk eti ve piliç etini yememesinde fayda varıdır. Sebze grubunu sıralayacak olursak da sarımsak, biber, sirke, börülce, nar, avokado, muz, siyah çay, domates salçası ve kurul fasulye yememelidir. Bunların yanında ayrıca katı yağları da tüketmemelidir. Katı yağların tüketimi aslında birçok insanın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

 0 Grubu

Bu gruba mensup kişilerin sindirim sistemleri güçlü ancak iyot eksikliği nedeniyle tiroid problemi yaşamaya müsait bünyeleri dolayısıyla metabolizma hızları düşüktür. Bu durum ise kolay kilo alma nedenlerinden biri olmaktadır. Metabolizma hızını daha da yavaşlattığı düşünülen süt, yumurta ve glutenli buğday ürünlerini sınırlı tüketmeleri tavsiye edilmektedir. İyot eksikliğine karşı ise deniz ürünleri, kırmızı ve beyaz et ile karaciğer gibi et ürünleri yanında özellikle ıspanak ve brokoli gibi sebzeler tüketmelidirler. Bu kan grubu üyelerinin sıvı yağdan uzak durup, zeytin yağı tüketmeleri de oldukça önemlidir.

0 kan grubunun tükettiği besinlerin yanı sıra aynı zamanda tüketmemesi ve dikkat etmesi gereken besinler vardır. Bu besinlerden söz edecek olursak taneli sebzeler, tahıl ürünleri, ekmek, buğday, sıvı yağ, süt ve süt ürünleri başta gelmektedir. Bunların yanı sıra yumurta fazla kaynatıldığında sindirimi zor olan bir besin olduğu için önerilmemektedir. Kişinin sindirim sistemi vücut üzerinde oldukça önemli bir role sahiptir. Sindirim sistemindeki dengesizlik bazen günlük hayatı büyük oranda etkilemektedir.

Kan Grubuna Göre Diyet Yapmak İşe Yarar Mı?

Beslenme şekli kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bunun nedeni ise kişinin metabolizmasından ve her kişinin vücut olgusunun aynı olmamasından kaynaklı bir durumdur. Bunun kararı ancak doktorlarla birlikte verilmelidir. Doktorlar boy, kilo, yaş ve kişinin metabolizmasını ölçerek bu duruma göre karar vermektedir. Kan grubuna göre diyet olayını bazı uzmanlar kabul etse de bazı uzmanlar kabul etmemektedir. Kan grubuna göre beslenme olgusunu uyguladığınız da size yarar sağlıyorsa buna göre diyet yapmak tabi ki de faydalıdır. Fakat kan grubuna göre beslenmenin zararı şudur diye de bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Her şeyden önemlisi kişinin kendini bilmesi ve tanımasıdır. Bu nedenle bazen kişilere kan grubuna göre uygulanan diyetlerde, fayda sağlandığı da görülmektedir. Bu durum bazen açık uçlu ve yanıtsız kalsa da başvurulan yöntemlerden biridir.

Bir önceki yazımız olan Saç Dökülmesi Nedenleri Ve Engellemek İçin Pratik Öneriler başlıklı makalemizde saç dökülmesi hakkında yanlış bilinenler, saç dökülmesi nedenleri ve saç dökülmesi tipleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap