Kurdeşen (Ürtikerle) Başa Çıkmak

Kurdeşen hastalığı tedavisinde öncelikle bu hastalığı tetikleyen nedenlerin tespit edilmesi gerekir. Bu tetikleyicilerin bulunması demek mümkün olduğunca bunları tetikleyen etkenlerden kaçınmak şeklinde söylenebilir. Kurdeşen hastalığına yakalanmış bir kişinin yediği besin eğer bu hastalığı tetikliyorsa, bu besinin tüketilmesi o hasta için yasaklanır. Bu hastalığı eğer bir ilaç tetikliyorsa doktor kontrolünde ilaç ya tamamen kesilir ya da doktorun önereceği şekilde kullanılabilir. Böcek sokması sonucunda bu hastalık kendisini göstermişse bu hayvanın zehrine göre bir tedavi gerekebilir. Böylece tanısı koyulan, diğer bir adı ürtiker olan bu hastalığın tedavi işlemine ilaç kullanımı ile başlanır.

Kurdeşen Hastalığı Nedir?

Vücudun bazı bölgelerinde şişkinlik, kızarıklık ve kaşıntının oluşması ile deri dökülmesine sebep veren bir cilt rahatsızlığıdır. Kan plazmasının derideki küçük damarlardan dışarı çıkarak, histamin adı verilen bir kimyasal maddenin salgılanması neticesinde ortaya çıkar. Halk dilinde kurdeşen, tıp diliyle de ürtiker adıyla bilinen bu hastalığın ortaya çıkma şekli aniden ve deri üzerinde kendisini göstermesiyle başlar.

Bu hastalık vücudun belirli bir bölgesinde kendisini gösterir, bazen de tüm vücuda yayılarak deri döküntüsüne sebep olur. İlk başlarda küçük döküntülerle görülür ve daha sonra bu döküntüler, ilerleyen zamanlarda daha büyük çaplı deri döküntüsüne neden olabilir. Genellikle 6 haftadan daha az süren bu hastalık, eğer 6 haftadan daha uzun sürüyorsa başka bir kronik kurdeşen hastalığına da sebebiyet verebilir.

kurdesen-2

Hastalık Kimlerde Görülür?

Ürtiker hastalığı genellikle sıkıntı, stres ve alerjik nedenlerle kendisini gösterir. Kişinin çok fazla stres ve sıkıntı geçirmesi bu hastalığı tetikleyen en önemli nedenlerden biri olarak bilinir. Alerjiye bağlı olarak, kabuklu deniz ürünleri, ilaçlar, yumurta, böcek ısırıkları, kuru yemişler, kozmetik ürünler gibi etkenler ürtiker hastalığını tetikleyen nedenlerdendir. Hatta kan nakilleri, idrar yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, evde beslenen hayvanlar, polenler ve bazı kimyasal maddeler, soğuk, sıcak, ter ve fazla güneş ışığına maruz kalmak da kişinin bu hastalığı yakalanmasına sebebiyet verebilir.

Kurdeşen Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Deri üzerinde kızarma ve şişkinlikle kendisini gösteren bu hastalık kişinin kendisiyle alakalıdır. Geçirmiş olduğu alerjik reaksiyonlar, sıkıntı ve stresler gibi etkenlerle kendisini gösteren ürtiker hastalığı bir cilt rahatsızlığıdır.

Cilt hastalığı olması sebebiyle başka bir kişiye de bulaşma riski bulunmamaktadır. Kişinin yediği besin, kullandığı ilaçlar ve başka besin veya maddelere karşı alerjisinin olması kişide bu hastalığı tetikler. Bundan dolayı hastanın kendisini kurdeşen hastalığına sürükleyen bu etkenlerden uzak durması, ilaç kullanımından dolayı bu hastalığa yakalanması durumunda da doktor kontrolünde bu ilaçların azaltılması ya da kullanılmaması gerekir.

Kurdeşen Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen, vücudun bazı bölgelerinde oluşan oval şeklinde, çevresi kırmızı ve ortaya doğru beyazlayan bir görünüme sahiptir. Çok küçük olabileceği gibi büyük çaplara da sahip olabilen ve kabarık olarak görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt üzerinde deri döküntülerine sebebiyet verir. Kabarık ve kızarıklığa sahip olan bu hastalık cildin aşırı derece de kaşınmasına da sebep olur. Vücudun bazı bölgelerinde görülebileceği gibi tüm vücuda da yayılabilir. Aniden oluşan kurdeşen hastalığı birkaç dakika veya bir kaç saat içerisinde etkisini kaybeder.

kurdesen-3

Bulunduğu bölgeden kaybolan bu kabarcıklar vücudun bazı bölgelerinde tekrardan belirebilir. Bu nedenle vakit geçirilmeden bir doktora gidilerek tedaviye başlanılması gerekir. Aniden beliren ve hastada deri döküntüsüne sebep olan bu hastalığın takibi 24 saat boyunca yapılır ve buna göre kurdeşen hastalığı veya başka bir hastalığı olup olmadığı tespit edilerek hekim tarafından teşhis konulur.

Tedavi Yöntemleri Nedir?

Ürtiker hastalığının tedavi yönteminde izlenen en temel yol bu hastalığı tetikleyen nedenlerin tespit edilmesi ve bu tetikleyicilerden kaçınılmasıdır. Bu hastalığın çeşidi de bulunmaktadır. Öncelikle hangi çeşit kurdeşenin  olduğu da tespit edilmelidir. Ardından bu hastalığa tedavi şekilleri uygulanır. Tedavinin altında yatan sebep neyse onun kaldırılması gerekir. Kurdeşenden kaynaklanan kabarcıkların yok edilmesi için hastalığın durumuna bağlı olarak hafif ya da orta dereceli olması halinde bazı alerji ilaçları kullanılır. Hatta bazı durumlarda da kurdeşenin tedavisi için bu ilaçlara takviye olarak kortizonlu, antibakteriyel ilaçlara da başvurulur.

Kurdeşen Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Kurduşen hastalığının birçok çeşidi bulunmaktadır. Tedavisi yapılacak olan kurdeşen hastalığının bu çeşitlerinin tespit edilmesi ve buna göre tedavinin yapılması gerekir. Bu hastalığın çeşitleri, akut kurdeşen, kronik kurdeşen, dermatolojik kurdeşen, genetik kurdeşen ve fiziksel kurdeşendir. Akut kurdeşen hastalığının bu türü en fazla 6 hafta kadar devam eder. Bu hastalıktaki en önemli nedenler, besin ve ilaçlardan kapılan enfeksiyonlardır. Alerji yapma gibi ihtimali çok yüksek olan, yumurta, süt, çikolata ve çilek gibi besinler bu hastalığı tetikleyen başlıca etkenlerdir. Böcek sokmaları gibi durumlarda bu hastalıkta etkilidir.

kurdesen-4

Kronik kurdeşenin hastalık sebebi, akut kurdeşenle aynı olduğu söylenebilir ve daha uzun sürelidir. Bu hastalığa ek olarak hormonal hastalıklar, güneş ve sıcaklık gibi etkenlerde neden olabilir. Dermatalojik kurdeşen, derinin sert şekilde kaşınması neticesinde çizikler oluşmasına sebebiyet vererek tahriş etmek suretiyle kendisini gösterir. Fiziksel kurdeşense  aşırı sıcak ve soğuğa maruz kalmak gibi etkenlerle kendisini gösterir. Genetik kurdeşen de aileden aileye geçmek suretiyle kendisini gösterir.

Bu Hastalıktan Nasıl Korunulur?

Ürtiker hastalığından korunmak için yapılması gereken en önemli hususlardan biri stresten uzak durulmasıdır. Bu hastalığa karşı korunmak için alınacak önlemlerden bir diğeri de beslenmedir. Sağlıklı beslenme ile hastalıkların birçoğunun önüne geçilebilir. Kurdeşen hastalığını tetikleyecek olan gıda ve yiyecekler olan cips, çikolata, yağlı ve şekerli besinler ya az tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.

Bu hastalık cilde bağlı bir hastalık olduğundan dolayı cilt temizliğine önem verilmelidir. Yemek yemeden önce ellerin sabunla yıkanması ve hatta bunun yemek dışında da sıkça tekrarlanması ve gün aşırı duş alınması da önemlidir. Güneş ışınlarına fazla maruz kalınmaması, soğuk veya sıcak havalarda fazla kalınmaması da cildin korunması için önemli bir etken olup bu hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemler arasındadır.

Kurdeşen Hastalığına Ne İyi Gelir?

Kurdeşen hastalığına yakalan kişilerin doğal şifalı bitkilerle bu hastalıktan kurtulabilmeleri de mümkündür. Örneğin papatya, sedefotu, fesleğen, rezene, incir, greyfurt gibi doğal antihistaminleri içeren bu besinler bu hastalığa iyi gelir.

Bir tutam maydanozun suyunun sıkılarak, domates ve havuç gibi sebzelerin sularıyla karıştırılmak suretiyle vücuda sürülmesi kurdeşen hastalığına iyi gelecektir.

Papatya yağının da özellikle bu hastalığın tedavisi için kullanıldığı da bilinmektedir. Bu yağın kurdeşen olan bölgeye sürülüp, masaj yapılarak ovalanması da bu hastalığa iyi gelir.

Kurdeşen hastalığına karşı bazı faydalı terapiler de bulunmaktadır. Bunlar Hömeopati, geleneksel çin terapileri, besin terapileri, aromaterapi alerji ile strese iyi gelen terapilerdir.

Bir önceki yazımız olan Uyku Apnesi Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi başlıklı makalemizde cpap cihazı, uyku apnesinin riskleri ve uyku laboratuvarı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap