Mide Ağrısı Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?

Herkesin başına gelebilecek bir rahatsızlık olan Mide ağrısı şikâyetine maruz kalmayan hemen hemen kimse yok gibidir. İster yaşlı ister genç olsun, kişinin tüm gününü zehir ederek yaşam kalitesini düşürür.

Mide, yemek borusu ile başlayıp onikiparmak borusu ile biten kısımdaki iç organımızdır. Sindirim sisteminin en büyük bölümünü mide oluşturur. Tüketilen yemekler yemek borusu kanalıyla mideye iner. Yemekler bir süre midede depolanır. Akabinde yemekler sindirime uğrar. Bu yemeklerin sindirimi konusunda mide zaman zaman yorulur ve mide ağrısı şikâyetleri başlar.

Mide Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Mide ağrılarına pek çok etken sebep olmaktadır. Hem psikolojik hem de biyolojik olarak bu sebepleri ikiye ayırabiliriz. Şimdi gelin bu mide ağrılarına sebep olan etkenlere birlikte bakalım;

1)Enfeksiyon Kaynaklı Ağrılar:

Mide ağrılarınız enfeksiyondan kaynaklanabilir. Çünkü bakteriler tüm bedeninize yayıldığında bedeniniz otomatik olarak savunma durumuna geçecektir. İşte bu savunma esnasında mide ağrısına maruz kalabilirsiniz. Hatta kusma gibi durumlar yaşanabilir.

2)Yanlış Yemek Yemek:

Yanlış beslenme sonucu mide sorunları yaşanabilmektedir. Özellikle ağır, yağlı ve çok hızlı yemek ile gereğinden fazla yemek yenildiğinde mideniz bu duruma tepki gösterecektir. Çünkü bu durumda mide, yenen yemekleri sindirmekte zorlanacaktır. Bu zorlanmaya bağlı olarak mide ağrısı meydana gelecektir.

3)Kabızlık Sorunu:

Kimi insan yediği yemeği kısa sürede sindirirken kimi insanda sindirim uzun sürmektedir. Bu sürelerin uzunluğu ve kısalığı kişinin bağırsak sisteminin çalışmasına bağlıdır. Bundan ötürü bağırsak sistemi tembel olan insanlarda mide ağrısı şikâyetleri daha fazla yaşanmaktadır. Öte yandan gün içerisinde yeterli oranda sıvı ya da lif tüketmediyseniz bağırsak sindirim sisteminiz tembelliğe devam edecek ve sonucunda midede ağrılar meydana gelecektir.

mide-agrisi-2

4)Fazla Kilo Sorunu:

İnsanlarda fazla kilolar mideye baskı yaparak mideyi oldukça rahatsız eder ve ağrılar meydana gelir. Ayrıca fazla kilolar insanlarda reflü ve safra taşının oluşmasında baş nedendir. Hem reflü hem de safra taşı ve fazla kilolarda birleşince kişilerde mide ağrısı daha da artacaktır.

5)Stres ve depresyon:

Stres ve depresyon insanın bedenini neredeyse tümüyle etkiler ve mide ağrısına sebebiyet verir. Ayrıca kişi depresyona girdiği ve stresli günlerden geçtiği zaman dilimlerinde beslenme düzeni tamamen bozulmaktadır. Bu zaman dilimlerinde yenen yemekler mide tarafından pek istenmez ve ağır gelir. Bu da mide ağrılarına neden olur.

6)İç Hastalıklar:

Vücut iç organlarında meydana gelen bir hastalık tüm vücudu olumsuz etkiler. Özellikle böbrek, bağırsak ve safra kesesinde yaşanan bir sorun direkt olarak mideye ağrı olarak yansıyacaktır.

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrısına neden olacak birçok faktör olabilir. Sizlerde herhangi bir yapay ilaç kullanmadan tamamen evde yapabileceğiniz aşağıda istifadenize sunulan doğal yollar ile midenizdeki ağrıları iyileştirebilirsiniz. Peki, o zaman mide ağrısına ne iyi gelir? Mide ağrısı tedavisi için neler yapılabilir? İşte sizin için derlediğimiz etkili doğal yöntemler.

1)Yoğurt Tüketin

Mide ağrılarına önerebileceğim ilk ve en etkili yöntem yoğurt yemektir. Çünkü yoğurt, sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinden dolayı mide ağrısının geçmesinde size yardımcı olacaktır.

mide-agrisi-3

2)Papatya Çayı İçin

Papatya çayı iyi bir sakinleştiricidir. Bundan dolayı kasılıp kramp şeklinde baş gösteren mide ağrılarına da yumuşatarak iyi gelmektedir.

3)Ihlamur Çayı İçin

Ihlamur çayı da mide ağrısını geçirmede kullanılan bir şifalı bitkidir. Genellikle kışın daha çok gündeme gelen ıhlamuru mideniz ağrıdığı zamanlarda da rahatlıkla tüketebilirsiniz.

4)Süt İçin

Mideye en iyi gelenlerden biri de süttür. Gece yatmadan önce bir bardak tüketeceğiniz süt, mide ağrısı İçin oldukça faydalıdır.

5)Kimyon Kullanın

Pek çok hastalığa faydası olan kimyon mide ağrısı için en iyi çözümlerden bir tanesidir. Özellikle gaz problemlerinde oldukça faydası bulunan kimyonu mide ağrıları tedavisi içinde kullanabilirsiniz. Kimyonun tüketimi ise yoğurtla karıştırılarak yapılır. Ayrıca kimyonu limonla birlikte tüketirseniz mide asit seviyesini de dengelemiş olursunuz.

mide-agrisi-4

6)Tarçın Kullanın

Mide yanmasına en iyi gelen ilaç tarçındır. Çünkü midede biriken ya da yoğunlaşan asit mide yanmasına neden olur. Buda mide ağrılarına sebebiyet verir. Oysa tarçın bu sorunu halletmek için en iyi ve en doğal çözümdür. Mide yanmasına son derece etkilidir. Dilerseniz tarçının mide ağrısı dışındaki faydaları için “Tarçın neye iyi gelir? Faydaları nelerdir?” yazımızıda buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

7)Muz Yiyin

Muz içeriğinde yüksek miktarda lif ihtiva eder. Öte yandan muz mide sindirimi için oldukça etkili bir meyvedir. Bu yararlı meyve sayesinde midede meydana gelen sindirim sorununu çözerek sindirim sistemine bağlı mide ağrılarını ortadan kaldırmaktadır.

8)Kayısı ve İncir Tüketin

Kabızlık sorunu yaşayan insanların genelinde kabızlığa bağlı oluşan mide ağrılarında yine lifli gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Kayısı bu önerilen meyvelerin başında gelmektedir. İncir tüketimi kabızlığa bağlı mide ağrısını geçirmeye yardımcı olacaktır.

9)Maden Suyu İçin

Mide asidiyle mücadele edebilen  yegâne doğal içecek maden suyudur. İçilen bir şişe maden suyu mide ağrısının geçmesinde etkili olacaktır.

10)Haşlanmış Patates

Mide yanması yaşayan kişilerin mide ağrılarını geçirmede zengin lif deposu olan haşlanmış patates iyi gelecektir.

11)Armut

Lifli yapısı ile armut hem midenize faydalı hem de ağrıları dindirecek bir meyvedir.

12)Keten Tohumu

Midede oluşan şişkinlikten kaynaklanan ağrıyı gidermek için tamamen doğal bir ilaç olan keten tohumunu tüketmeyi de ihmal etmeyin.

13)Nane Limon ya da Zencefil Çayı

Bir yandan kusmalara bir yandan da bulantılara çok iyi gelen nane limon ikilisi ya da zencefil çayı mide ağrılarının giderilmesinde size yardımcı olacaktır.

 

 

Bir önceki yazımız olan Alzheimer Nedir? Nasıl Önlenir? başlıklı makalemizde Alzheimer hastalarına bakanlara öneriler, alzheimer korunma yolları ve Alzheimer risk grupları hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap