Mide Spazmı Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Mide spazmı acılı ve sancılı geçen bir hastalıktır. Özellikle mide adalelerinin aşırı oranda gerilerek ya da kasılması neticesinde midede meydana gelen bir rahatsızlıktır. Ayrıca bazı zamanlarda da karın bölgesinde görülen farklı kas kramplarına da mide spazmı tanımlanması yapılmaktadır.

Mide spazmının meydana getirdiği sancı veya ağrı genel itibariyle göbek ile kaburgaların arasında olan bölgede hissedilmektedir. Ayrıca, bazen de göğüs kafesi ile sırta doğru yayılabilmektedir.

Mide Spazmı Esnasında Ne Yapılmalıdır?

Mide spazmı durumunda acı hissetmeniz normal bir sonuçtur. Hatta dayanılmaz bir ağrıda size eşlik edecektir. Bundan dolayı lazım olan tedbirleri almanızda büyük fayda vardır.

Mide spazmını, genel olarak tüketilen çiğ ürünler, soğuk ve kafein içerikli içecekler tetiklemektedir. Bu tür yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor. Bu yiyeceklerden uzak durduğunuz sürece mide spazmını engelleyebilirsiniz.

mide-spazmi-2

Mide Spazmı Hastalığında Hangi Doktor ya da Bölüme Müracaat Edilir?

Mide spazmı rahatsızlılığında dâhiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji bölümlerine müracaat edilir. Hemen bir dâhiliye ve gastroentereoloji uzmanları tarafından gerekli tetkik yapılar ve muayene edilir. Bu süreç birkaç gün istirahat ve ilaçlarla geçirilmektedir.

Mide Spazmının Belirtileri Nelerdir?

Mide spazmında görülen ilk belirti karın bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Bu ağrı genel olarak kramp, saplanma, yırtılma ya da yanma şeklinde ifade edilmektedir. Bu ağrı hastada kısa aralıklarla gidip gelmektedir. bu ağrını şiddeti bazen dayanılmayacak durumlarda olabilmektedir.

Öte yandan mide spazmının diğer belirtileri ise şunlardır. Karın bölgesinde gerginlik meydana gelmesi, aşırı bulantı hissi ve buna eşlik eden kusma halleri, az yemek yemede bile karın bölgesinde şişkinlik hissi, kan kusma veya dışkıda kan görülmesi, iştah kayıplarının yaşanması, karın bölgesinde aşırı oranda hassasiyet oluşması, yine karın bölgesinde kızarıklar oluşması gibi belirtileri de bulunmaktadır.

mide-spazmi-10

Mide Spazmı Niçin Meydana Gelir?

Genelde mide spazmı aşağıda belirtilen nedenlerden ötürü meydana gelmektedir.

1- Yetersiz Beslenme

Mide spazmı nedenlerinin başında yetersiz beslenme gelmektedir. Mevsimsel koşulların gerekli kıldığı meyve, sebze ve yemeklerden mahrum kalmak mide spazmının oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca uzun süre aç kalmakta mide spazmına davetiye çıkarmaktadır. Bu belirtilere dikkat edilmezse mide spazmının şiddeti daha da artabilir. Bu rahatsızlık, ülser ve gastrit gibi rahatsızlığı olanlarda daha belirgin seyretmektedir.

2- Sindirim Sistemi İltihapları

Sindirim sisteminde meydana gelen iltihaplar mide spazmına zemin hazırlayabilir. Özellikle Enfeksiyöz Gastroenterit ve Helicobacter Pylori bakterilerini örnek gösterebiliriz.

3- Midenin Tahriş Olması

Mide içine nüfuz eden bazı bileşenlerin mideyi tahriş etmesi neticesinde mide spazmı meydana gelebilir. Özellikle alkol tüketimi, ilaç kullanımı, sigara içimi, stres ve kötü beslenme gibi nedenler mide spazmına yol açabilmektedir.

4- Mide Ülseri Hastalığı

Mide ülseri hastalığı, gastrit rahatsızlığının daha ileri boyuta geçerek mide duvarına açık yara oluşturması neticesinde oluşan sıkıntılı ve çok rahatsız edici bir hastalıktır. Midede oluşan asitler bu açık yaralara temas ettiğinden ötürü tahrişe ve mide spazmına sebep olmaktadır.

5- Bir Kısım Otoimmün Hastalıklar

İnsan vücudunda bulunan hücrelere saldırıp bağışıklık sistemini zayıflatan durumlara otoimmün hastalık adı verilir. Özellikle iltihaplı bağırsak rahatsızlığı ile otoimmün gastrit tarzı bir hastalık karın kramplarına ve mide spazmına sebebiyet verir.

6- Toksinlerin Yarattığı Sonuçlar

Toksinlerin sindirim sistemine girmeleri maalesef kolaydır. Bu toksinler iyi yıkanmamış sebzelerle, kirli besinlerle, fazla ilaç kullanımı ile, alkol ve aşırı oranda sigara içmekle mideye nüfuz edebilir.

7- Aşırı Oranda Efor Sarfetmek

Beden gereğinden fazla yorulursa ve aşırı fiziksel aktiveler yapılırsa mide spazmı ortaya çıkabilir. Aktiviteler neticesinde gerilen ve kasılan mide adaleleri belli bir seviyeden sonra spazma uğrayabilir.

8- Travmalar Neticesinde Karın Kaslarının Aşrı Gerilmesi

Karın bölgesi yaralanmaları sık meydana gelen vakalardır. Bu durumlarda karına gelen darbe ve yaralanmalara karşı önlem almak isteyen mide kasları kendini otomatik olarak gerer. Fakat bu gerilmeler ileri seviyeye varınca mide spazmına dönüşebilmektedir.

Mide Spazmının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

mide-spazmi-8

Mide spazmı rahatsızlığının tedavi şeklini genel olarak birkaç maddede sıralayabiliriz. Bu Tedavilerin geneli salt mide spazmını gidermekten ziyade altta yatan sebepleri gidermeye yönelik çalışmalardır. Mide spazmı hastalığına iyi gelen yöntemler ise şunlardır:

İlaç Tedavisi

1- Antibiyotikler: Helicobacter Pylori ya da bakteriyel gastroenterit gibi rahatsızlıklarda antibiyotikler kullanılarak tedavi edilme yoluna gidilir.

2- Antasit: Ülser ya da gastritin neden olduğun mide spazmı, mide asidini baskılayan ilaçlar ve antasitlerle tedavi edilir.

3- Kortikosteroidler: Mide spazmına neden olan Otoimmün gastrit hastalığı ile iltihaplı bağırsak rahatsızlıklarında kortikosteroid ilaçlar kullanılmaktadır.

4- Ağrı Kesiciler: Mide spazmının neden olduğu sancı ya da ağrıdan kurtulmak için ağrı kesiciler kullanılabilir.

Ev Ortamında Yapılan Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Mide spazmına karın kas duvarları neden olmuş ise özel bir ilaç kullanmanıza gerek yoktur. Bunun için şu önlemleri almanız yeterli olacaktır.

  • İlk olarak bir ya da iki gün istirahat etmeniz yeterli olacaktır.
  • Farklı zaman dilimlerinde hem soğuk hem de sıcak kompresler uygulayınız.
  • Karın bölgesine hafif hafif masaj yapınız.
  • Yemek esnasında sıvı tüketimini kısıtlayınız.
  • Soğuk ve asitli içeceklerden uzak durunuz.
  • Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyiniz.
  • Sık öğün yapınız ama az yiyiniz.
  • Öğünlerde yeterli oranda ekmek yemeye özen gösteriniz. Çünkü ekmek, mide sularını emer ve mide spazmına neden olacak durumu ortadan kaldırır.
  • Yemeklerde gereğinden fazla baharat, alkol, kafein ve çikolata içerikleri olan yiyecekleri azaltın. Böylece midede oluşabilecek tahrişini önlemiş olursunuz.
Doğal Tedaviler Nasıl Yapılmaktadır?

Doğal tedavi yöntemleri arasında bitki çayları önemlidir. Günlük olarak 2 bardak bitki çayı içmek mide spazmına iyi gelecektir. Bu bitki çaylarından mide spazmına faydalı olanlar ise Adaçayı, papatya ve nane karışımı çaylar başta gelmektedir. Bu çaylara bal ve limonda eklemeniz faydalı olacaktır. Bu bitki çayları mideyi yumuşatır ve yediklerinizin sindirilmesi kolay olmaktadır.

Daha sonra haftada iki defa olmak üzere 35-40 derecelik bir ısıdaki su dolu bir küvete yemeklerden üç saat sonra girmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca su dolu küvete 100 gram dağ kekiğini de ilave edebilirsiniz. Bu faaliyetle sinirden dolayı kaynaklanan mide spazmının önüne geçmiş olursunuz. Öte yandan su içindeyken karnınıza hafifçe masaj yapmayı da unutmayınız.

Bir önceki yazımız olan Mide Kanseri Nedir? başlıklı makalemizde mide kanseri nasıl tedavi edilir, mide kanseri sebebleri ve mide kanserinden korunma hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap