Motivasyonun Hayatımızdaki Önemi

Motivasyonun hayatımızdaki önemi konusunu incelemeden önce biraz motivasyondan söz edelim. Motivasyon bilinen tanımıyla, herhangi bir eylemi yapmak için kişinin eyleme geçmesini ifade etmektedir. Yani kişi yapacağı iş her neyse gerek içsel gerekse de dışsal faktörlerle eylemde bulunur. Bir hareketin olması, canlılık, motivasyonu karşılayan terimlerdir.

İnsan doğduğu andan itibaren büyük bir rekabet ve savaşın içerisine sürüklenir. Sürekli olarak değişkenler gelişmeye devam eder ve bu süreç içerisinde başarı elde edebilmek için, mutlaka psikolojik açıdan her daim hayatın olumlu yanlarına bakmaya çalışmak gerekir. Elbette bu süre çocukluk döneminde alınan sorumluluk ile birlikte başlar ve zamanla daha zorlu bir sürecin içerisine girmekle devam eder. Tabii bu aşamaları başarılı şekilde atlatabilmek için motivasyon büyük bir yer kaplar. Çünkü hayat sadece bu zorlu kısımlardan oluşmaz.

Aynı zamanda insanın farklı dönemlerde gerçekleştirdiği ve hoş vakit geçirdiği uğraşlar, zaman ayırdığı sevdikleri vardır. Mutlaka hayat içerisinde herkes kendisine özel bir vakit ayırmalı ve motive olmak için bunları değerlendirmelidir. Elbette bu aktiviteler kişiden kişiye değişir ve bunlar olumlu biçimde kullanıldığı zaman motivasyonun hayatımızdaki önemi anlaşılır.

Hayatımızın her alanında var olan motivasyonun hayatımızdaki önemi bizi hedeflerimize ulaşmamız için güdüleyen yegane güçtür. Hedeflerimize ve amaçlarımıza ulaşmamız noktasında bizi güdülerken çalışma açısından da destekler. Belirli bir plan dahilinde hayallerimizi gerçekleştirmemize, bunları yaşanır kılmaya olanak tanır.

Motivasyonun Hayatımızdaki Önemi Bağlama Göre Farklılık Gösterir

Motivasyonun-Hayatimizdaki-Onemi-2

Motivasyonun hayatımızdaki önemi insan yaşamında kendisini gösterdiği alanlar da bağlama göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bir öğrenci için okul yaşamını kapsayan motivasyon süreci daha farklıyken iş yaşamında bulunan çalışan için daha farklıdır. Yine bununla beraber yalnızca okul ve iş yaşamında değil kişinin özel ve sosyal hayatının her alanında önemlidir.

Hayattan Alınan Doyumu Etkiler

Bir ev hanımının, yeni yürümeye başlayan bir bebeğin, bir emeklinin yani her insanın hayatında motivasyonun hayatımızdaki önemi hayati bir yerdedir.

Bu motivasyon bireylerin daha sistematik daha kararlı ve daha üretken bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Böylelikle kişi hem hayat doyumunu daha fazla sağlayacak hem de başarılı olma şansı aynı oranda artacaktır. Dolayısıyla insanların hem beden hem psikoloji sağlıkları açısından motivasyon ve beraberinde getirdiği disiplin son derece önemlidir.

Her İnsanda Farklı Şekilde Var Olur

Bunlarla beraber nasıl ki her insanın gelişim dönemi kendine özgü bir takım farklılıklar gösteriyorsa motivasyon da farklılık gösterir. Yani her insanın hayatında motivasyon olmazsa olmazdır. Ancak her birey aynı şekilde, aynı sürede motive olmayabilmektedir. Bunun sebebi de yine kişisel farklılıklarımızdan kaynaklanmaktadır.

Bir insanın neye motive olduğu kişinin yaşamında nelerin önemli olduğuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bundan ötürü de motivasyonun hayatımızdaki önemi son derece öznel olduğunu, insandan insana ve durumdan duruma değişebildiğini söylemekte fayda var.

Peki insanları ne motive eder? Bunun için hangi süreçler etkilidir? Yahut hali hazırda motive olmuş birinin motivasyonunu arttırmaya yardımcı olabilecek etkenler nelerdir?

Motivasyon İkiye Ayrılır

Uzmanlar motivasyonu tam da bu noktada ikiye ayırmıştır. Bunlar içsel motivasyon ve dışsal motivasyondur. Bir insanı en çok içsel motivasyonun mu yoksa dışsal motivasyonun mu daha iyi güdüleyeceği ise yine kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir durumdur.

Dışsal Motivasyon

Motivasyonun-Hayatimizdaki-Onemi-3

Motivasyon çeşitlerinden ilki olan dışsal motivasyon, dışarıdan edinilen çevre etkisiyle harekete geçirilen bir motivasyondur. Bunların başında ise ödül gelmektedir. Küçük çocuklardan tutun yetişkinlere kadar pek çok kesimde uygulanan bu yöntem yer yer büyük fayda da göstermektedir. Bireylerin herhangi bir işte bulunabilmesi yahut davranışlarında bir takım farklılıkların olması için kullanılmaktadır. Bu kimi zaman kalem, kitap gibi küçük ödüller olabilmekle birlikte, lüks bir tatil, ev, araba ödüllerine dahi varabilmektedir.

Geribildirim de Bir Ödüldür

Ödül bu şekilde maddi karşılık getiren bir algıya sahip olarak görülmektedir. Ancak kişiye kendisini iyi hissettirecek bir geri bildirimde bulunmak, takdir ve tebrik etmek de bir ödüldür. Hatta son zamanlarda yapılan çalışmalar, araştırmalar bu türden geribildirimlerin yani ödüllerin daha faydalı olduğunu göstermiştir.

Yapılan araştırmada da belirtilmek istenen nokta aslında çok açıktır. Maddi karşılığı olan ödül de motivasyon da son derece önemlidir elbette. Ancak bununla beraber kişinin yaptıklarını görünür kılmak, destekleyici bir tutumda bulunmak motivasyonunu daha çok arttırmaktadır.

Olumsuz Geribildirim

Hatta geribildirimin gücü öyle yüksektir ki olumsuz geribildirim kişinin motivasyonunun düşüp başarısızlığına sebep olabilmektedir. Elbette yapılan yanlışların ifade edilmesi son derece önemlidir. Ancak bu eleştirinin şekli de aynı öneme sahiptir. Motivasyonunu düşürmeyecek şekilde yapılacak olan olumsuz geribildirim iyi kurgulanmalı, iyi ayarlanmalıdır.

Bunu yaparken de kullanılabilecek başlıca yol eleştiriyi yapıcı hale getirmek. Yani kişiye şu yönlerden eksiğin var yahut yanlış demek yerine, geliştirmeye açık yönün şeklinde ifade etmek çok daha önemlidir. Bu şekilde çevremizdeki insanların etkisinin görece daha fazla olduğu motivasyona etki eden durumlara dışsal motivasyon denilmektedir.

 İçsel Motivasyon

Motivasyonun-Hayatimizdaki-Onemi-4

İçsel etkenler yani içsel motivasyon ise tam tersi bir seyri takip etmektedir. Yani kişi dışarıdan değil gücü içeriden, yalnızca kendisinden almaktadır. Burada kişi kendi analizini yine kendisi yapmıştır. Bulunduğu konumunun farkındadır ve ulaşmak istediği hedeften, noktadan son derece emindir. Bu eminlik en önemli motivasyon kaynağı yani içsel motivasyon olarak karşımıza çıkmaktadır.

İçsel motivasyonda kişinin haz doyumu, eylemde bulunduğu iş ile alakalı bir mutluluk duyması son derece önemlidir. Onun başlıca motivasyon kaynağı gerçekleştirdiği eylemden aldığı içsel mutluluk ve hazdır. Takdir edileceği üzere bu içsel motivasyonu sağlamak ise hiç kolay olmayıp son derece uğraştırıcı, emek isteyen, zor bir süreçtir.

Ancak iki motivasyon çeşidinden yapılan araştırmalar en sağlıklı motivasyon çeşidinin içsel motivasyon olduğunu ortaya koymuşlardır. Dışsal motivasyon çevreye bağlı olarak kırılganlık gösterebilmesi daha kolay kopabilmesi açısından görece daha zayıftır. Ancak içsel motivasyonda kişinin iradesi önemli olduğundan zedelenmesi ve kopması en zor olan türdür.

Kişilerin belirli bir amacının olması, amaca yönelik yaptıkları ihtiyaç analizi motivasyonu güçlendirmeye olanak tanımaktadır. Kişinin kendisinden beklentisi de bu süreçte ince ayara sahip olan iyi ayarlanması gereken bir durumdur.

Motivasyonun Hayatımızdaki Önemi ile Başarı Paralel İlerler

Hayat insanın yapmak zorunda olduğu ve yapmak istediği şeylerin bütündür. Ancak bunları doğru ve düzenli bir şekilde gerçekleştirmek adına motivasyon büyük bir önem arz eder. Bu durum yaşam içerisinde pek fazla hissedilmez ancak, motive olmak için yapılması gereken işler adına büyük bir olumlu katkı sağlar. Bu şekilde motivasyonun hayatımızdaki önemi, kalite bakımından yüksek bir etki ettiği vakit, yine yapılacak işlerin ve zamanın kalitesini arttırmaktadır. Burada aslına bakılırsa dikkat edilmesi gereken en büyük motivasyon, hayatın çok fazla ciddiye alınmamasıdır.

Elbette gerçekleştirilmesi gereken işlerin en doğru şekilde ve kaliteli biçimde yapılması büyük bir önem taşırken, bunu sağlarken motive olmak adına insan, böyle bir seçeneği çok fazla hayatının içerisine doldurmamalıdır. Bu şekilde heyecanlanmadan, herhangi bir stres altına girmeden ve baskı oluşmadan motivasyonun hayatımızdaki yeri ile bizi daha büyük başarılara sürükleyebilir.

Tabii burada unutulmamalı ki psikolojik açıdan sürekli olarak motive halde bulunmak, kişinin fiziksel yapısına da paralel olarak etki yapmaktadır. Yani bir moral bozukluğu ya da aşırı üzgün bir hal vücudun farklı organlarına da etki yapmakta ve hormonal açıdan kişinin hastalanmasına sebep olabilmektedir. O yüzden mutlaka içsel ve dışsal motive edici etkenler dikkate alınmalı, durumun olumlu yanları ayıklanarak hayatın içerisine katılmalıdır.

 

Bir önceki yazımız olan Ergenlerle İletişimimiz Nasıl Olmalıdır? başlıklı makalemizde ergenlik, ergenlik dönemi ve ergenlikte nasıl davranmalıyız hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap