Ödem Nedir? Sebepleri ve Önleme Yolları

Ödem, vücutta bölgesel olarak meydana gelen şişliklere denilmektedir. Diğer bir tanımlama ise deri ve diğer dokuların hücrelerarası mesafe içerisinde normal şartlar dahilinde bulunması gereken miktardan daha fazla miktarda sıvı bulunması anlamına gelmektedir.

Eklem bölgelerinde çok daha fazla görünen ödem el, kol, bilek, ayak ve bacakta sıklıkla görülmektedir. Bunların dışında akciğer, kalp zarı ve karın boşluğu gibi vücudun iç taraflarında da görülebilmektedir. Kilo alan kişilerde bu durum çok daha fazla görülmektedir.

Ödem sabah ve akşam tartısında rakam farklılıklarının fazla olduğu dönemlerde kendini daha çok belli etmektedir. Ani kilo değişimleri olduğu zaman daha çok görülmektedir. Bunun sebebi ise vücuttan atılamayan suyun eklemlere yerleşmesi ile doğru orantılıdır.

Aşırı şişkinlik oluşumu genellikle ödemin oluşmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Ödemin oluşmasında tüketilen su ve tuz miktarı ile bağlantılıdır. Tüketilen gıdaların içerisinde bulunan etken maddelerin ödem oluşmasına neden olması ve birçok hastalığı tetiklemesi riskin ne derece olduğunu da göstermektedir. Bu durumu çok iyi bir şekilde bilmek gerekir.

Ödem Oluşma Sebepleri

Oluşum nedenleri farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan ödem hayatı olumsuz yönde etkilemesi ile dikkat çekmektedir. Hayatın olumsuzlukları düşünüldüğü zaman ayakkabı giymek, yolda yürümek gibi birçok zorluklara sebep olmaktadır. En önemli sebebi ise tuz olarak görünse de hava değişimi, su tüketimi, aşırı kilo, çeşitli hastalıklar ve kadınların regl dönemleri gibi durumlarda görülebilmektedir. Bu durum dönemsel olarak değişmesine bağlı olarak kısa süre içerisinde vücuttan atılabilir.

Ödemin oluşmasına sebep olan durumlar

Sabit bir hayatı tercih etmek, uzun süreli oturmak gibi hareketsiz bir yaşam sürdürmek en büyük nedenler arasında yer almaktadır. Kan dolaşımının azalması hareketsiz yaşam ile alakalı olduğundan dolayı şişkinlik ve vücudun su toplaması ortaya çıkmaktadır.

  • Tuz oranı çok yüksek seviyelerde olan maden suyu ve soda tüketimi ödem oluşumuna sebep olan faktörler arasında yer almaktadır. Tuz vücutta su tutulmasına neden olmasından dolayı ödemin oluşmasına davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden tuz tüketimine dikkat edilmesi çok önemlidir.

odem-2

  • Hamilelikle birlikte vücutta meydana gelen değişimler ödemin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Vücudun tuzu ve suyu tutması ile birlikte ciddi oranda ödemin oluşmasına sebep olmaktadır.
  • Sürekli olarak yaşadığı bölge dışına çıkan insanların sıklıkla şikayetleri arasında şişkinlik başı çekmektedir. Hava değişimlerindeki ani sıcaklık ya da soğukluk oluşması durumunda da ödem oluşumu gerçekleşmektedir.
  • Regl dönemi yaklaşan kadınlarda şişkinlik meydana gelir. Adete bağlı olarak gelişen bu şişkinlik ödemin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Ödemi Önlemenin Yolları

Hayatın her anını kötü yönde etkileyen ödemin vücutta oluşmasını önlemek için alınabilecek birçok tedbir bulunmaktadır. Uygulanan tedbirler ile birlikte ödem oluşmadan önce önlem alınması sağlıklı bir vücut için çok iyi bir adım olacaktır. Hayatın içerisinde yer alan ve sürekli olarak tüketimi yapılan gıdaların seçimine dikkat edilerek sonuca ulaşmak mümkün olmaktadır.

Ödemi önlemenin yolları arasında yer alan ayrıntılar şu şekildedir:

  • Belirli aralıklarla tüketilen şeker vücudun aşırı su tüketmesine neden olmaktadır. Böbrek ise ihtiyacı dışında ki suyu süzmemektedir. Bundan dolayı da su vücutta kalmaktadır. Bu nedenle aşırı şeker tüketiminden kaçınmak ödemi önlemede dikkat edilecek konulardan biridir.

  • Yüksek oran şeker bulunan ve asit içeren içecekler ödemi tetiklemektedir. Çok demli çay, kahve ve kafein tüketiminden kaçınmak gerekir. Bu tür içeceklerin yerine tuzsuz ayran, bitki çayı ve su gibi içecekleri içmek daha iyi olacaktır.
  • 7–8 saat uyku insan vücudunun dinlenmesine ve toparlanmasına yardımcı olduğu için kaliteli ve düzenli uykuya özen gösterilmelidir.
  • Düzenli yürüyüş yapmak her açıdan önemli olurken yaşam kalitesini artırmada da oldukça etkilidir. Bu sayede ödem oluşumunun da önüne geçilebilmektedir. Yaşam kalitesini artırmak için “Sağlıklı yaşam için 4 ana temel madde” adlı makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

odem-4

  • Aşırı kilo damarlara baskı yapmasından dolayı dolaşımı yavaşlatmaktadır. Bu durumda ödem oluşumuna davetiye çıkarmaktadır. İdeal kiloya inmek için gayret edilmelidir.
  • Aşırı tuzlu yemek tüketiminden uzak durmaya ve yemek yapımında tuz oranının az olmasına dikkat edilmelidir. Yüksek oranda tuz içeren hazır gıdalardan uzak durulması gerekir.
  • Ekmek tüketimini az seviyelere indirmek çok önemlidir. Bu noktada yoğurt tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Sağlıklı vücuda kavuşabilme adına bu etkenlere dikkat etmek daha sağlıklı yaşamı da beraberinde getirmektedir.
  • Metabolizmanın hızlanmasına neden olan gıdaları tüketmek ödemin oluşmasına engel olmasının yanı sıra oluşan ödemin de vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

 

Bir önceki yazımız olan Bebek Eğitimi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Comments (4)

  1. Yakup 04/01/2019
    • Mehmet Akyıldız 04/01/2019
  2. Bülent Beşkat 21/01/2019
    • Mehmet Akyıldız 21/01/2019

Yorum Yap