Olumlu Düşünme Teknikleri

Olumlu düşünme teknikleri öğrenerek pozitif düşünce yetisini benimsemek yerine birçok insan olumsuz düşünce yapısına girmeyi tercih etmekte. Bunun en büyük nedeni, karamsarlığa kapılmaktır. Oysaki olumlu düşünme teknikleri için çaba sarf etmek gerekir. Tembelliğin bir alışkanlık haline geldiği bireylerde bunun sebeplerini görmek mümkündür. Karamsarlığın, sizi kendinize çekmesine izin vermeyin ve olumlu düşünce yapısına girerek sorunların üstesinden gelmeyi başarın.

Olumlu düşünmek için ne yapılmalı?

  1. Öncelikle pozitif olmaya gayret gösterin

Olumlu düşünme teknikleri denince ilk akla gelen elbette pozitif olmaktır. Sürekli aklınızda yapamam gibi olumsuz düşünceler var olduğu müddetçe, bu düşüncelerden kurtulamazsınız. Bu tarz olumsuz düşünceler sizi aşağı çeker. Öncelikle olumsuz düşünceler yerine kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak şeyler yapmalısınız. İlk önce kendinizi “yapamam” düşüncesinden kurtarmanız gerekmektedir ancak bu şekilde mutlu olabilirsiniz.

olumlu-dusunme-teknikleri-2

  1. Tüm olumsuz düşüncelerden arının

Olumsuz duyguların sizi ele geçirmesine izin vermemelisiniz. Güzel günler çok yakında gelecek olumlamalarla beyninize bunu yerleştirmelisiniz. Ve tek yapmanız gereken şey başaracağınıza inanmak. Olumlu düşünmeyi kendinize bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Gün içerisinde bir kaç saat bile olsa bu düşüncelerden uzaklaşmanız yerinde olur.

  1. Kendinizi güçlü ve başarılı hissetmenizi sağlayacak şeyler yapın.

Kendinizi güçsüz hissettiğiniz zaman kendinizi iyi hissettirecek sözler söyleyin. Böylelikle kontrolün sizde olduğunun farkına varırsınız. Öncelikle eksik yönlerinizi bulup bu eksiklikten kaynaklı yaşadığınız olumsuz durumlara karşı sizi motive edecek şeyler yapmaya çaba gösterin.

  1. Olumlama egzersizleri yapmayı deneyin.

Olumlu düşünün ve hayata olumlu yaklaşmaya çalışın. Olumlama egzersizleri pozitif düşünmenize katkı sağlayacak en önemli egzersizlerden biridir. Bu egzersiz size olumlu düşünceler çağrıştırır. Unutmayın ki istemek başarmanın yarısıdır ve siz isterseniz başaramayacağınız hiç bir şey yoktur. Olumlu düşünmenin gücüne inanın ve isteklerinizin önündeki duvarların yıkıldığına şahit olun.

  1. Başaracağınıza kendinizi inandırın.

Mutlu olmanızı engelleyen şeyin genellikle yaşadığınız olaylar ve insanlar olduğunu düşünürsünüz. Bu tamamen yanlış bir tutumdur. Mutluluğu engelleyen tek şey sizin kafanızdaki düşüncelerinizdir.

olumlu-dusunme-teknikleri-3

  1. Hayatınızın kontrolünü ele almaya çalışın.

Olumlu düşünün derken olumsuz düşünceleri de boş verin demiyoruz. Yaşadığınız sıkıntılarda yaptığınız hataların farkına varmalısınız ki o zaman siz olmayı başarabilmişsiniz demektir. Böylelikle gelecekte yapabileceğiniz hatalardan arınmış olacak hem de pozitif düşünmeniz kolaylaşacaktır.

  1. Kendinize bir şans tanıyın

Kendinizi üzgün veya yorgun hissedebilirsiniz bu çok olağan bir durum. Böyle zamanlarda yaptığınız hatalara odaklanıp durumu çekilmez hale getirebilirsiniz. Hatalardan ders çıkartmak çok önemlidir. Hayatınızda hiç bir şey yolunda gitmiyor olsa da yolunda gitmeyen şeylere değil yolunda giden şeylere odaklanır iseniz emin olun kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz.

  1. Geçmişten ders çıkartın

Geçmiş geçmişte kaldı bu yüzden geçmişi değiştirmeniz mümkün değil. Yapabileceğiniz tek şey var o da geçmişten ders çıkartıp yolunuza bakmaktır.

Geleceğinize odaklanın yoksa geçmişin külleriyle uğraşmaktan karşınıza çıkacak önemli fırsatları kaçırabilirsiniz. Gücünüzün farkına varmaya ve kendinizi motive etmeye çalışın. Sonuç olarak her iki durumda da geçmişin izlerini kendinizde görmüş olursunuz.

  1. Daha kötüsü olabileceğini asla unutmayın

Hayat yolunda iyi veya kötü birçok olay yaşayacaksınız. Bu yüzden başınıza gelen kötü durumları unutup soluduğunuz havaya minnet duyun.

  1. Belki de bir fırsattır

Bazen yaşadığınız durumlar ne kadar olumsuz olursa olsun sonucunda hep olumlu sonuçlar doğurur. Hiç sevmediğiniz bir işte çalışırken bile işinizden olmanız belki de sizin hayallerinizi gerçekleştirmeniz için size yeni bir umut ışığı sağlayacaktır.

Sonuç olarak, kendinizi geliştirmek isterseniz, olumlu düşünme alışkanlığını edinip dünyaya pozitif bir pencereden bakabilirsiniz. Düşüncelerin inançları şekillendirdiğini, inançların davranışları etkilediğini düşündüğünüzde, olumlu düşünme alışkanlığı edinmenin büyük bir öneme sahip olduğunu kavrayabilirsiniz.

Beynin olumlu düşünmesini sağlayan doğru nefes teknikleri nelerdir?

“Ben ne zaman olumlu düşünmeye başlasam bir şeyler oluyor ve beni engelliyor” diyorsanız; işte o engelleyen nedeni ortadan kaldırmanız için biraz pratik yapmanızda fayda vardır. Bu pratikler meditasyon veya yoga olabilir. Meditasyon demek zihni tamamen dinlendirmek demektir. Zihni susturmanın en iyi yöntemlerinden biri de meditasyon esnasında nefesimizi sayarak gözlerimizi kapatıp zihnimizi dinlendirmeye çalışmaktır. Bu meditasyon için bir yoldur. Bunun yanında müzik dinlemek sizi rahatlatabilir. Olumlu düşünmeyi sağlayan tekniklerden biri de doğru nefes alış verişleridir.

olumlu-dusunme-teknikleri-4

Özellikle 6-3 nefes teknikleri zihni boşaltarak sizin rahatlatmanızı sağlayacaktır. Nefes tekniği şöyle uygulanır: 6’ya kadar sayarak nefes alınır ve ardından 3’e kadar sayarak beklenir. 6’ya kadar sayıp nefes verilip, 3’e kadar sayarak durulur ve yeniden başa dönülür. Bunu yaparken bir burun deliğini kapatarak yaparsak daha iyi sonuç alırız. Beynimizin işlevlerini düzgün kullanabilmemiz için ciğerlerimizi tam doldurmamız gerekir. Sol delikten alınan nefes sağ beyne etki eder. Günde 3 defa 5’er dakika yapılması yerinde olacaktır. Bunun haricinde yorucu olmayan bir spor yapılmalıdır. Aynı zamanda spor yaparken vücudumuzda endorfin hormonu denilen mutluluk hormonu salgılanır. Bu da yine bizi olumlu düşünmemizi destekleyici bir metottur.

Olumlu Düşünme Teknikleri Ve Olurlamaların Gerçekleştirilmesi

Olurlamalarınızı yavaş yavaş ama kararlı bir şekilde yapın. Durmanız gerektiği yerde durun ve hissettiğiniz zaman bırakın. Kafanızı bu olurlama işine takıp onu “sabitfikirlilik” haline getirmeyin. Eğiliminize karşı koyun ve kendinize güvenin.

Alışık olduğunuz durumlarla yeniden karşılaştığınız durumlarda eskiden olduğu gibi tepki göstermeye başladığınız anda, bu dünyadaki varoluş biçiminize ilişkin kararınızı anımsayıp ona göre davranın. Alışık olmadığınız bu durum size ürkütücü gelecektir. İncindiğinizi, hatta sizi şaşırtacak şekilde, üzüldüğünüzü göreceksiniz. Sizin yeni varoluşunuz kişiliğinizle bütünleşince daha önce olurlama yaptığınızı unutacaksınız. Artık amacınıza ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Olurlama Örnekleri

Aşağıdaki örnekleri çoğaltarak Olumlu Düşünme Tekniklerinizi geliştirebilirsiniz. İşte size bir kaç olurlama örnekleri;

  • Sağlıklı ve neşeli olmak benimde hakkım.
  • Kendimi her zamankinden daha güçlü hissediyorum.
  • Bu dünya da çok mutluyum.
  • Yaşıyor olmama şükrediyorum ve her geçen gün yaşamdan daha fazla zevk alıyorum.
  • Beni incitmiş olan herkesi bağışlıyorum ve onlara mutluluklar diliyorum.
  • Ben kendim olarak her yönümle sevilmeye değer biriyim.
  • Sevgimi çalışmalarımda ifade etmekteyim.
  • Bu dünya, nimeti bol olan bir yer, benim de bu dünyada olmaya hakkım var.
  • Şu anda olduğu gibi, ben kendimi bir bütün olarak seviyorum ve onaylıyorum.
  • Ben kendi yaşamımı kendi istediğim gibi yaşamakta özgür bir bireyim.
  • Eskileri bir yana bırakıp, yenilere hoş geldin diyorum.
  • Yaşam ne tatlı birsey. Ben yaşamımı içtenlikle ama ciddileşmeden yaşamaktayım.
  • Çevremdeki herkese iyi gözlerle bakmaktayım.
  • Kendimi yaşamın kollarına bırakıyor ve yaşamın beni sevdiğine inanıyorum.
  • Geçmişe sıkışıp kalmıyorum, geleceğin bana tüm gereksinimlerini yerine getiriyorum.
  • Ben, neşe ve sevgi duygularıyla dolup taşıyorum.
  • Cinselliğim de erkekliğim veya kadınlığım da bana büyük zevk vermekte.
  • Aceleye ne gerek var ki! Zaten hep buradaydım ve hep burada olacağım.
  • Kimliğime ve benliğime saygı duymaktayım.
  • Yapmak istediğim şey için belli bir zamanı kullanmamda hiçbir sakınca yok.
  • Hiç kimse bana baskı kuramaz ve ben tam anlamıyla özgür bir bireyim.
  • Ben kendimi özgürce ifade edebilirim.
  • Kendi düşüncelerimi savunabilecek yürekliliğe sahip biriyim.
  • Eğlenmek benim için en doğal haklarımdan biridir.

Kendinizle ilgili süreçlerin ne denli farkında ve bilincinde olursanız, olurlamalarınız da o denli “isabetli” olur.

Bir önceki yazımız olan Sosyal Fobi Nedir? başlıklı makalemizde çocuklarda sosyal fobi belirtileri, sosyal fobi belirtileri ve sosyal fobi görülme sıklığı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap