Saç Dökülmesi Nedenleri Ve Engellemek İçin Pratik Öneriler

Herhalde, hayatında saç dökülmesi korkusu yaşamamış kimse yoktur. Hepimiz bir noktada, çok fazla saç kaybettiğimizden korkmaya başlarız. Çoğu zaman bu yanlış alarmdır ve saçların rutin dökülmesi, çok daha ciddi bir sorundur.

Beklenmeyen Saç Dökülmesi Neden Olabilir?

Saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız ve bunun normal saç dökülme döngünüz olmadığına inanmak için bir nedeniniz varsa, yapılması gereken ilk şey sorunun nedenini bulmak olmalıdır. Ama önce, saç dökülmesiyle ilgili bazı yaygın efsaneleri, saç uzamasının mekanizmasını ve saçların neden döküldüğünü tartışalım.

Saçlarınız Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Saç Dökülmesi Hakkında Yanlış Bilinenler

1.Saç Dökülmesinden Sadece Erkekler Etkilenir

Saç dökülmesinden sadece erkelerin etkilendiği fikri doğru değildir. Bu erkeklerin olduğu kadar, kadınların da sorunudur. Gerçekte kadınların % 40‘ı hayatının bir döneminde saç dökülmesinden etkilenmiştir.

2.Saçınızı Sık Yıkamak Dökülmesine Neden Olur

Bu da yanlış bilinen bir inanıştır. Haftada 3 kereden fazla saç yıkamak pek tercih edilmese de, saç dökülmesi için bir  sebep olamaz.

3.Fırçalamak = Kellik

Saç fırçalamak kesinlikle kelliğe neden olmaz. Hiçbir fırça, saçı kafatasından ayıramaz. Saçınız ıslakken taramak iyi bir şey değildir. Ama bu da saç dökülmesine sebep olmaz, sadece kırıklar oluşmasına yol açar.

4.Boya Ve Saç Şekillendirmek Saç Dökülmesine Neden Olur?

Bu konuda doğru yolda olduğunuz ve fazla işlemden kaçındığınız sürece sorun yoktur. Bununla birlikte, saçın dökülmesine neden olabilecek bazı saç tedavileri vardır. Bu nedenle her hangi bir tedaviyi tercih etmeden önce iyice araştırma yapmanızı öneririz.

5.Saçınızı Kazıtmak Problemi Çözecektir

Saçlarınızı kazıtabilirsiniz bunun bir sakıncası yoktur. Ama daha kalın ve sık çıkmasını beklemeyin, hayal kırıklığına uğrarsınız.

Küçük ayrıntılar, az çok etkili olsa da, saç dökülmesi genellikle daha büyük bir problemin sonucudur. Neden saç kaybettiğinizi anlamak için, öncelikle saç uzama mekanizmasını bilmemiz gerekir. Aşağıda bu konuda, sorunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilecek birkaç bilgi veriyoruz.

Saç Uzaması  Aşamaları

Saçlar 3-5 yıl gibi bir yaşam döngüsüne sahip oldukları için, yeni saçlar tam olarak eskilerinin yerine çıkmaz, kendi yerlerinde çıkıp uzarlar.

1.Aşama: Anagen

Bu aşama saç köklerinin foliküllerden büyüdüğü evredir. Saç sürekli olarak kökten uzar. Bu evre 2-6 yıl sürebilir.

2.Aşama:Katagen

Bu aşamada saçların uzaması durur. Saç yavaş yavaş dökülmeye hazırlanır. Bu evre yaklaşık 2 hafta sürebilir.

3.Aşama: Telogen

Son aşama, saçın uzamasının durduğu ve yeni bir saçın yerini alması için düştüğü evredir. Bu evre yaklaşık 5-6 hafta sürer.

Saç dökülmesi, bu 3 aşamalı döngü tamamlanmadan dökülme olursa oluşur. Saç folikülü saç üretmeyi bıraktığında saç dökülmesine yol açar.

 

Saçsızlığa neden olabilen iki tür saç dökülmesi vardır.

sac-dokulmesi-2

Saç Dökülme Tipleri

Tip 1: Telogen Effluvium

Saç derisinin ve vücudunuzun her yerinde saç kaybı varsa, büyük ihtimalle Telogen Effluvium vardır.

Telojen Effluvium, foliküllerin % 20’sinden fazlasının aniden telojen fazına geçtiğinde ve aktif olarak uzayan saç köklerinin sayısını azalttığında, ortaya çıkar. Bu da hacim kaybına ve sonuç olarak saçsızlığa neden olur.

Tip2: Androjenik Alopesi

Bu durum daha çok kadın tipi kellik olarak bilinir ve hormoneldir. Erkek seks hormonu testesteron, dihidrotestesterona dönüştürüldüğünde saç dökülmeye başlar, onları işe yaramaz hale getirir ve saç uzamasını engeller.

Dişi kellik tipi, erkek kellik tipinden çarpıcı şekilde farklıdır. Kadın tipi kellikte birincil belirtiler şunlardır. Dişi kelliklerde saç incelmesi esas olarak üstte ve taç bölgesinde gözlenir. Kellik merkez saç kısmında genişleme ile sürer. Ön hat çizgisi çoğu hastada etkilenmez.

Saç dökülmesi akut olabilir, ancak erkeklerde olduğu gibi tam ve yarım kelliğe yol açmaz. Duş sırasında saç fırçalanırsa daha fazla saç kaybı olur.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç dökülmesinin nedenleri kişiden kişiye değişir. Bazı durumlarda dış etkenler sorumlu olabilirken, bazı ciddi tıbbi durumlar, beslenme eksikliği ve kalıtım gibi konular çoğu hastada kelliğe yol açar.

Kadınlarda erken saç dökülmesine neden olabilecek bazı faktörlere dikkat etmek gerekir

1) Kalıtsal Faktörler

Kellik genellikle aileden geçer. Eğer ebeveynlerinizde kellik problemi varsa siz de yatkınsınız demektir. Fakat bu daha çok erkekler için geçerlidir. Kadınlar daha çok genetik alopesi’den rahatsız olurlar.

2)Hormonal Değişimler

Vücuttaki hormonal değişimler saç foliküllerinin hassasiyetini arttırır, saç köklerini zayıflatır ve fazla saç dökülmesine neden olur. Menopoz, yumurtalık kisti, hipotroid, hipertroid vb. sorunlar vücudunuzun hormonal dengesinde değişiklikler meydana getirir ve bu da saç dökülmesine neden olur.

sac-dokulmesi-3

 

3)Hamilelik

Pek çok kadın, hamilelik sonrasında, uykusuzluk, yorgunluk ve hormonal dengesizlik yaşar. Bu durum saç foliküllerinde hassasiyet artışına neden olur. Bu faktörlerin hepsi birlikte kronik saç dökülmesine yol açar.

sac-dokulmesi-4

4)Fiziksel ve Zihinsel Stres

Kalıcı hastalıklar, şiddetli ve aşırı kilo kaybı ve aşırı fiziksel çalışma vücudun susuz kalmasına ve tükenmesine neden olabilir. Bu durum, saç köklerinin yetersiz beslenmesine, zayıf kalmasına ve hızlı saç kaybına neden olabilir.

 

5)Kafa Derisi Enfeksiyonu

Bakteri, mantar ve viral enfeksiyonların olması (sözgelimi sebore dermatit ve sedef hastalığı gibi) fungal, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kökleri zayıflatabilir ve saç köklerine zarar verebilir, böylece incelme, kırılma ve saç dökülmesi görülebilir.

6)Alopecia Areata

Bu bir otoimmün sistem hastalığıdır. Saç köklerine saldırarak, saç dökülmesine neden olan bozukluktur. Bu durumun ne yazık ki çaresi yoktur ve bu hastalıktan şikayetçi olanların %10‘u kalıcı saç kaybından etkilenmektedir.

7)İlaç ve Tedaviler

Bazı tıbbi problemleri tedavi etmeye yardımcı olan ameliyatlar ya da ilaçlar sizi tedavi ederken aynı zamanda saç köklerine de zarar verebilir ve hızlı saç dökülmesine neden olabilir. Kanser, streroidler, tifo, kalp hastalıkları, depresyon vb. ilaçlarının tedavi sırasında, kemoterapi gibi tedavilerin uygulanması esnasında saç dökülmelerine yol açtığı bilinmektedir.

Tiroit bozuklukları ve anti-tiroit ilaçları neredeyse her zaman, saç kaybına neden olur. Saç seyrek görünür ve saç kaybı kafa derisinin her tarafına eşit olarak dağılır. Başarılı bir tedavi ile genellikle saçlar yeniden uzar, ancak ne yazık ki bazı durumlarda saç dökülmesi kalıcıdır.

8.Aşırı Isıl İşlem Uygulama ve Şekillendirme

Herkes her zaman saçlarının bakımlı olmasını ister, aşırı kimyasal uygulanan saç bakımları ve sürekli aşırı sıcak kullanarak şekillendirme yapılması, saç dökülmesine neden olabilir.

9.Demir eksikliği, Anemi ve Kan Kaybı

Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin eksikliği, ani kan kaybı ve vücuttaki yetersiz demir seviyesi sadece yorgunluk, halsizlik ve baş ağrılarına sebep olmakla kalmaz aynı zamanda saç dökülmesine de neden olur.

10.Çok Sıkı Diyetler Ve Yetersiz Beslenme

Yetersiz beslenme ve sağlıksız dengesiz beslenmek vücutta problemlere neden olur. Bu durum saç derisinin ve saçın dehidratasyonuna yol açar ve saçların dökülmesine neden olabilir.

Saç Dökülmesi Nasıl Azaltılır

Saç dökülmesiyle uğaşmak çok zor bir problemdir, ancak saç dökülmesi problemini önlemek için yapabileceğimiz şeyler vardır. İşte size gerçekten saç dökülmesinin azaltılması için yardımcı olabilecek basit ipuçları:

1.Doğru Teşhisi Alın

Daha önce de belirttiğimiz gibi, saç dökülmesinin pek çok nedeni vardır. Bu yüzden ana sorunun tespit edilmesi çok önemlidir. Saç dökülmesinin en çok olduğu bölgeyi saptayarak, tarak ya da şampuan kullanımı ile ne kadar saç kaybettiğinizi izleyerek sorunun tespitine yardımcı olabilirsiniz. Saç dökülmesi ile ilgili, altta yatan tıbbi bir neden olup olmadığını öğrenmek için, mutlaka doktorunuza danışın.

2.Doğru Saç Tarağı Kullanın

Saç dökülmesi ile uğraşırken saçlarınızı taramak bir kabus olabilir. Bu durum doğru tarak kullanımı ile daha kolaylaştırılabilir. Saçınızı çözmek için tahta dişli tarak kullanmanızı öneririz. Daha sonra normal fırçanıza geçebilirsiniz. Tahta dişli taraklar saç kırılmasını ve dökülmesini azaltır. Islakken saçınızı taramamanızı hatırlatmak isteriz. Saçınız ıslak olduğunda en savunmasız durumdadır ve bu da kırılma olasılığını arttırır. Her hafta tarak ve fırçalarınızı temizlemelisiniz. Duş yaparken veya her hafta saçınızı şampuanlarken bunu yapabilirsiniz. Tarak ve fırçaları temizlemek saç dökülmesini kontrol altına almak açısından gerekli bir önlemdir.

3.Havlu İle Uygun Bir Şekilde Kurutun

Saçınızı bir havlu ile ovalamak, onu kurutmanın en hızlı yolu gibi görünürken aynı zamanda saçınıza yapabileceğiniz en kötü şeydir. Saçınızı bir havlu ile kuvvetli bir şekilde kurutmak saçın kırılmasına, çatlamasına ve çekilmesine neden olur. Bunun yerine, saçınızdaki aşırı nemi havlu ile hafifçe sıkın ve ardından doğal olarak kurumasını bekleyin.

4.Ürünlerinizi Bilinçli Seçiniz

Saç deriniz ile saçınızın zarar görmemesi ve saç kırılmasını önlemek için, saçınızı kırılmaya dirençli forma getirebilmek için sülfat, silikon ve paraben içermeyen şampuanlara geçmeyi deneyin. Kimyasal hasarı kontrol altına almak, kesinlikle saç dökülmesini önlemek konusunda etkili bir yoldur.

5.Saçınızı Haftada 3 kez yıkamak

Saçınızı biriken toz, kir, yağ ve bakteriden arındırmak için en az 3 günde bir, hafif bir şampuan veya saç temizleyici ile yıkamanızı öneririz. Saçların tıkanmış foliküllerden düşmesini önlemek için her zaman temiz tutun. Ancak haftada 3 kereden fazla yıkamanızı da önermiyoruz. Aşırı yıkamak, saçınızın sağlıklı büyümesi için gerekli olan doğal yağları ortamdan uzaklaştıracaktır.

6.Şekillendirmeyi Doğru Yapın

Saç dökülmesine yol açabileceğinden saçınızı sık kimyasal işlemlere, aşırı sıcakta fön uygulanmasına, ütülemeye ve renklendirmeye bırakmayın. Saçınızı renklendirirseniz ve saç dökülmesi sorunu ile karşılaşırsanız, saçınıza daha fazla kimyasal uygulamadan önce, kısa bir ara vermeniz iyi olur. Günlük kullanımda sıkı atkuyruğu ya da örgü gibi saç şekillerinden kaçının. Saçları sıkıca geri çekmek için sıkı saç lastikleri kullanmak da saç dökülmesine neden olabilir.

7.Doğal Tedaviler

Normal koşullarda mutfağınızda bulunabilen malzemeler ile saç dökülmesine karşı çeşitli maskeler hazırlayabilirsiniz. En çok kullanılan bileşenler Hindistan cevizi yağı, soğan, çeşitli baharatlar vs’nin saç uzaması ve güçlenmesi konusunda tahmin edemeyeceğininiz kadar güçlü etkisi vardır.

8.Kafa Derinizi Sağlıklı Tutun

Eğer kepek sorununuz varsa ya da kafa deriniz aşırı yağlı /kuru ise gereken bakımı bir an önce uygulamanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı kafa derisi, güçlü saç uzaması ya da saç dökülmesini önlemede hayati öneme sahiptir.

9.Yoga ve Egzersiz

Stres ve saç dökülmesi arasındaki ilişkiyi bilseniz çok şaşırırdınız. Fiziksel aktiviteler kadar hiçbir şey stresi azaltamaz. Yoga gibi egzersizler stresi atmanıza çok yardımcı olacağı gibi saç dökülmesini de ciddi oranda azaltacaktır. Hatta bazı yoga egzersizleri, direk saç dökülmesini azaltmayı hedefleyerek, uygulanmaktadır.

10.Takviye Besin Maddeleri Almak

Piyasada satılan ve saç dökülmesini azaltarak, saçları güçlendiren pek çok besin takviyesi kapsülleri vardır. Bunlar her ne kadar yararlı olsa da, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz

Ev Yapımı Uygulamalar

  • Saçlara yağ uygulamak
  • Sıcak yağ uygulamak
  • Yağ karışımları ile maske Yapmak
  • Yeşil Çay ve Yumurta İle Maske Yapmak

11.Profesyonel Klinik Saç Bakımı Kürleri Uygulamak

Pek çok güzellik salonunda saç spa‘sı uygulanarak, saçların daha güçlü olması ve beslenmesi sağlanır. Bu bakım uygulamaları, özellikle çalışan ve stres altında yaşayan kadınlar için önerilmektedir.

Saç spa uygulaması faydaları aşağıda listelenmektedir,

  • Saçınıza derinlemesine nüfuz eder, Kırık saçları tedavi eder, kuru hasarlı ve donuk saçları onarır. Kepeklenme ile savaşır
  • Spa tedavisi saçlarınızın ve saç derisinin sağlıklı saç büyümesi için gerekli olan temel beslenme ortamını da sağlar.
  • Saç foliküllerini güçlendirmeye yardımcı olur ve kafa derisini canlandırır.
  • Saç derisinin yaşlanmasını önler ve uyarıcı bir masaj ile kafa derisindeki dolaşımı arttırır.
  • Aynı zamanda saç ve saç derisinden kirleri temizler, tıkanmayı ve birikmeyi önleyerek, saçın daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Stres ve gerginlikten arındırarak hoş bir rahatlama getirir.
12.Lazer Tedavisi

Düşük dozda lazer terapisi son zamanlarda oldukça popüler bir yöntemdir. Saç dökülmesinde, hasarlı hücrelerin normal işleyişini sürdürmek için, saça ekstra enerji veren etkili bir yöntemdir. Saç büyümesini teşvik eder ve saç dökülmesini engeller.

13.Diyet

Saç sağlığı söz konusu olduğunda vücudunuza aldığınız her element, saçınıza uyguladığınız tedaviler kadar hatta daha fazla etkilidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürmek, saç dökülmesi yaşanırken çok önemli bir hale gelir. Çinko, Demir, A vitamini, B vitaminleri, C vitamini, E vitamini omega-3 yağ asitleri ve protein açısından zengin gıdalar tüketilmelidir.

Bu yiyecekler saç dökülmesini önlemede çok yararlı olurlar. Sağlıklı bir diyetle saçınızın nemlenmesini ve beslenmesini sağladığınız gibi, aynı zamanda daha az saç dökülmesini ve daha az saç kırılmasını sağlarsınız.

  • Diyetinizin havuç, yulaf, kepekli tahıllar, kahverengi pirinç, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, mercimek, tatlı patates, kabak çekirdeği, ceviz, badem, fındık, keten tohumu yağı, yumurta, fasulye, yoğurt ve az yağlı peynir, somon ve ton balığı açısından zengin olmasını öneririz.
  • Yediklerimiz, saç sağlığını önemli ölçüde etkiler. Meyve ve sebze alımı ile en önemlisi su tüketimini arttırarak saç sağlığını olumlu etkileyebilirsiniz.
  • Karbonhidratlı yiyecekler ve gazlı içeceklerden uzak durun özellikle karbonhidrat alımını kontrol altında tutun.
  • Saç uzamasının arttırılması için, protein açısından zengin bir diyet uygundur. E vitamini, omega -3 yağ asitleri ve omega 6 yağ asitlerini yüksek düzeyde içeren bir diyet aşırı saç dökülmesini durdurabilir.
  • Tüm zararlı toksinleri vücuttan temizlemek için gün içerisinde bol su içiniz.

Bir önceki yazımız olan Öz Saygı Nedir? Kişisel Gelişime Katkısı Nedir? başlıklı makalemizde ös saygı değerlendirmesi ve Öz saygıyı yükselten faktörler hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap