Romatoid Artrit Hastaları için Yaşam Kalitesini Artırma İpuçları

Romatoid artrit hastaları için çeşitli öneriler bulunuyor. Romatoid artrit, iltihaplı romatizma olarak da bilinen bir eklem rahatsızlığıdır. Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla eklemlerin çevresindeki hücrelere saldırması ile eklemlerde iltihaplanma olması ile meydana geliyor. Buna bağlı olarak hareket kabiliyeti ciddi oranda etkileniyor. Sonuç olarak iltihaplı eklem bölgesinde ağrı ve şişkinlik meydana geliyor. Bu durum kişinin sosyal hayatını ve günlük aktivitelerini ciddi oranda etkilemesinin yanı sıra vücudun diğer fonksiyonlarını da etkileyebiliyor. Hastalığın seviyesine göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması ile tedavisi yapılabiliyor. İlk evrede yaşam tarzında değişiklikler yapılması yeterli oluyor. Ancak hastalık daha da ilerledikçe fizik tedavi, ilaç tedavisi ve hatta ameliyat gerekebiliyor.

Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid Artrit Hastaları

Romatoid artrit hastaları bazı hususlara dikkat etmeliler. Öncelikle romatoid artrit hastalığı, özbağışıklık sisteminde bir hata meydana gelmesi nedeniyle bağışıklık sisteminin vücudun eklem dokularına saldırması ile meydana gelen bir hastalıktır. Halk arasında soğuk veya sıcak havalardan kaynaklanan bir rahatsızlık olduğu düşünülse de gerçek sebebi budur. Bağışıklık sisteminin eklem dokularına saldırması ile bu bölgelerde iltihaplanma oluyor. Bu durum eklemlerin direkt zarını etkiliyor. Bu nedenle özellikle ileri evre romatoid hastalıklarında eklem deformasyonu olabiliyor. En sık görülen romatizma türlerinden biri olan bu hastalık çoğunlukla el ve ayak kısmındaki eklemleri etkiliyor. Ancak etkileri vücudun sadece bu kısımları ile kısıtlı kalmayarak pek çok organda soruna neden olabiliyor.

Romatoid Artrit Belirtileri

Romatoid artrit hastaları için çeşitli belirtiler mevcut. Ayrıca romatoid artrit hastalığının yaygın belirtileri eklemlerde ağrı, şişlik, sertlik ve hassasiyet oluşması şeklindedir. Ayrıca vücudun ilgili bölgesindeki kaslarda da ağrı meydana geliyor. Ancak romatoid artrit hastalığının belirtileri diğer sağlık sorunları, hastalığın süreci ve diğer bazı faktörlere göre değişiklik gösteriyor.

Romatoid artrit hastalığının belirtileri şu şekildedir:

  • Romatoid artrit hastası olan kişilerin bir veya birden fazla ekleminde şişlik, hassasiyet ve ağrı meydana geliyor. Yine buna bağlı olarak hareket etmede zorluk yaşanıyor. Eklemlerdeki iltihaptan kaynaklanan bu hastalık tedavi edilmediği durumda kemik ve kıkırdak yapıları üzerinde de ciddi deformasyonlara neden oluyor. Bu durum sakatlık oluşması durumuna kadar ilerleyebiliyor.
  • Eklemlerde bazı zamanlarda yoğun ağrılar ve zonklamalar meydana geliyor. Bu durum kişinin günlük yaşamının yanı sıra duygu durumunu da büyük ölçüde etkiliyor. Romatoid artrit hastalarının kendilerini yorgun, enerjisiz ve kötü hissetmesine neden oluyor. Buna bağlı olarak iştah kaybı sorunları yaşanıyor. Bu nedenle ciddi kilo kaybı meydana gelebiliyor.
  • Eklemlerdeki rahatsızlığın bağışıklık sisteminden kaynaklandığı bu hastalıkta ağrı ile beraber yüksek ateş de olabiliyor.
  • Kan hücresi üretimini etkileyerek kansızlığa sebebiyet veriyor.
  • Romatoid hastalarının büyük bir kısmının vücutlarında yumrular oluşuyor. Bu yumrular daha çok eklem bölgelerinde olan ağrı yapmayan şişlikler şeklinde gerçekleşiyor. Ancak bazı durumlarda bu yumruların organların çevresinde oluşmadı da mümkün oluyor.
  • Romatoid artrit hastalığı nedeniyle iç organlar da etkilenebiliyor. Bu hastalık nedeniyle kalp ve karaciğer gibi hayati organlarda iltihaplanma meydana gelebiliyor.
  • Gözyaşı ve tükürük bezlerinin olduğu bölgelere ulaşması durumunda bu bölgede iltihaplanmalar olabiliyor. Buna bağlı olarak ağız ve göz de kuruluk sorunu yaşanabiliyor.

Romatoid Artrit Nedenleri

Romatoid Artrit Hastaları

Elbette romatoid artrit hastaları bu hastalığın nedenlerini de öğrenmek isterler. Bağışıklık sisteminin eklem dokularına saldırması ile oluşan Romatoid artrit nedeniyle kemik ve kıkırdak yapılarında yıpranmalar oluyor. Aynı zamanda bağ dokular ve tendonların da hasar görmesi ile eklemlerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Öyle ki eklem kemiklerinin yerinden çıktığı durumlar meydana gelebiliyor. Bu hastalığın çeşitli nedenlerine yönelik araştırmalar halen devam ediyor. Günümüzde ise nedenlerinin başında genetik faktörler geliyor. Genetik faktörler nedeniyle bireylerin bu hastalığın etkenlerine karşı daha duyarlı olduğu düşünülüyor. Bunun dışında kişisel özellikler ve çevresel özellikler üzerinde de duruluyor.

Romatoid artrit hastalığın görülme oranı ileri yaşlarda daha fazladır. Bu hastalığın görülme oranı kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha yüksek oluyor. Çoğunlukla orta yaşlarda gözlenen bir hastalık olmasına rağmen çocuklarda da meydana gelebiliyor. Hastalığın fark edildiği zaman hemen tedavi edilmesi ile vereceği ciddi zararlardan kaçınmak mümkün oluyor.

Tütün gibi dışsal faktörlerin romatoid artrit hastalığını arttırıcı etkisi olduğu biliniyor. Belli genetiğe sahip kişilerde özellikle bu durum nedeniyle bu hastalık gelişebiliyor. Hatta hastalığın daha da kötü seyretmesine de sebep olabiliyor. Bu nedenle daha başarılı ve kalıcı bir tedavi süreci için tütün kullanımından uzak durmak gerekiyor.

Fazla kilo ve obezite de romatoid hastalığına sebep olan durumlar arasında yer alıyor. Bunun nedeni hala tam olarak anlaşılamamasına rağmen kilosu fazla olan kişilerde bu hastalığın oluşma riskinde artış oluyor.

Asbest ve silika gibi maddeler de romatoid hastalığa sebep olan dış etkenler arasında bulunuyor. Bu nedenle bu maddelere çok fazla maruz kalmamaya dikkat etmek gerekiyor.

Romatoid Artrit Hastaları İçin Öneriler

Öncelikle romatoid artrit hastaları mutlaka önerilerden yararlanmalı. Romatoid artrit hastalarının bu hastalık ile en iyi şekilde savaşabilmesi için dikkat etmeleri gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar şu şekildedir:

  • Romatoid artrit hastalarının hastalıkları ile ilgili bilgi sahibi ve bilinçli olması ile daha başarılı bir tedavi süreci izlenebiliyor. Bu nedenle hastalıkları hakkında bilinçli olmaları ve duruma sabırla yaklaşmaları gerekiyor.
  • Kontrollerin ve tedavi sürecinin aksatılmadan izlenmesi gerekiyor. İstikrarlı bir tedavi süreci ile bu ağrılı süreçten daha kısa sürede kurtulmak mümkün oluyor.
  • Romatoid artrit hastalarının duygu durumlarına dikkat etmesi gerekiyor. Stres ve kaygı gibi olumsuz duygulardan kaçınarak rahatlamaya çalışarak ağrı ile daha başarılı bir şekilde mücadele edilebiliyor. Bunun için rahatlamayı sağlayan kas ve nefes egzersizleri kullanmak etkili oluyor.
  • Hafif egzersizler ile kasları güçlendirmek de hastalığın sebep olduğu yorgunluk ve halsizlik durumları ile baş etmeye yardımcı oluyor.
  • Romatoid artrit olan bölgeye sıcak veya soğuk uygulama yapılması ile bölgedeki ağrı hissi hafifletilebiliyor.
  • Aile üyeleri veya başka bir romatoid artrit hastası ile iletişim kurarak süreç hakkında konuşmak tedavi sürecindeki ruh haline iyi gelebiliyor.
  • Alkol, şeker, karbonhidrat ve doymuş yağ tüketiminden kaçınılması gerekiyor.

Romatoid Artrit Evreleri Nelerdir?

Romatoid artrit hastaları için evreler de önemli. Genetik, çevresel ve diğer kişisel faktörlere göre romatoid artrit hastalığının evrelerinde değişiklikler meydana gelebiliyor. Bu nedenle bu hastalığa sahip olan herkeste bu süreç aynı şekilde ilerlemeyebiliyor. Bu aşamaların her birinde farklı tedavi yöntemleri uygulanarak hastalığın vereceği hasarın en aza indirilmesi hedefleniyor. Romatoid artrit hastalığının bazı dönemlerinde düşük hastalık aktivitesi gözlenirken bazı dönemlerde ise alevlenme de denen yüksek hastalık aktivitesi oluyor.

Romatoid artrit hastalığının evreleri şu şekildedir:

  • Erken Evre: Bu evrede eklem iltihabı olmasına rağmen hasar henüz kemiklere kadar ulaşmamıştır. Erken evre romatoid artrit hastalarının eklemlerinde şişlik, ağrı ve sertlik oluyor. Ayrıca sabahları ilk başlarda tutukluk hissediliyor.
  • Orta Evre: Eklem kıkırdağının zarar görmeye başladığı bu evrede hareketlerde daha ciddi kısıtlamalar meydana geliyor. Hareket kaybı da oluşabiliyor.
  • İleri Evre: Hasarın kemiklere ulaştığı ve kemiklerde yıpranmaların meydana geldiği bu evrede eklemlerdeki şişlik ve ağrı artıyor. Kemiklerde ciddi deformasyonlar, kaslarda zayıflık ve hareket kaybı oluşabiliyor.
  • Son Evre: Kalıcı hasarların ortaya çıktığı bu evrede hasarlı kemikler ve dokular kaynaşıyor. Bu durum nedeniyle eklemin fonksiyonları hepten kaybediliyor. Kas gücünde de düşüş gözleniyor.

Bir önceki yazımız olan Migren Ağrılarıyla Başa Çıkma Teknikleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap