Kalp Hastalıkları ve Korunma Yolları

Kalp hastalıkları birçok insanın yaşamını ve sağlığını tehlikeye atıyor. Bu nedenle kalp rahatsızlıklarıyla ilgili bilgi sahibi olmak önem kazanıyor. Kalp sağlığı, tüm organların düzgün şekilde çalışabilmesi için son derece önemlidir. Bunun nedeni kalp tarafından organların çalışmasını sağlayan kanın pompalanmasıdır. Sağlıklı bir insanın kalbi dakikada ortalama 70 kez kasılıp kan pompalamalıdır. Hayati bir organ olan kalbin sağlığı bir kişinin hayatı üzerinde çok etkilidir.

Günümüzde kalp rahatsızlıkları nedeniyle 1 yılda yaklaşık 20 milyon kişi hayatına kaybediyor. Kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen yıl artmaya devam ediyor. Bu nedenle kalp rahatsızlıkları pek çok kişinin en çok korktuğu sağlık sorunlarından biri oluyor. Ancak yapılan araştırmalara göre yaşam şeklinde gerçekleştirilen değişiklikler ile kalp hastalıklarından korunulabiliyor. Peki her yıl milyonlarca insanın ölmesine sebep olan kalp rahatsızlıkları nelerdir? Kalp hastalıklarından korunmak için ne yapılabilir? İşte detaylar!

Kalp Hastalıkları

Kalp Hastalıkları

Kalp hastalıkları, kişinin yaşamı üzerinde önemli etkileri olan ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte kalp hastalıklarının pek çok farklı türü bulunuyor. Bu rahatsızlıkların her birinin ciddiye alınması gerekiyor. Çok sayıda insanda görülen ve önemli olumsuz etkileri olan kalp hastalıkları şu şekildedir:

Kalp Ritim Sorunları

Kalp ritim sorunlarının bir diğer adı aritmidir. Aritmi de kalbin elektriksel sinyalleri doğru çalışmıyor. Bu sinyal hataları nedeniyle kalbin atışının belli bir ritmi koruması sağlanamıyor. Buna bağlı olarak kalbin hızlı, yavaş ve düzensiz bir kalp atışına sahip olduğu gözleniyor.

Hızlı kalp atışının yaşandığı durum taşikardi olarak adlandırılıyor. Düşük kalp atışının olduğu durum ise bradikardi olarak adlandırılıyor. Kalp ritmindeki bu değişiklikler çoğu zaman zararsız ve önemsiz kabul ediliyor. Ancak bazı durumlarda bu ritim bozukluğu nedeniyle hayati tehlike yaşanabiliyor.

Kalp ritim sorunlarının yanı sıra bireylerin yoğun aktivite yaptıkları dönemlerde, uyuduklarında veya hafif hareketler yaptıklarında kalp ritimlerinin değişiklik gösterdiği görülüyor. Bu durumlardaki ritim değişikliği normal kabul ediliyor.

Doğuştan Kalp Anomalileri

Anne karnındayken bebeğin çeşitli nedenlerle gelişim sorunları yaşaması nedeniyle kalp fonksiyonlarında yaşanan bozukluklara doğuştan kalp anomalileri deniyor. Doğuştan kalp anomalilerine gebelik döneminde annenin yanlış ilaç kullanması, sigara ve alkol gibi zararlı maddeler kullanması sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra enfeksiyonlar, gebelik şekerinin çok yüksek olması ve düşük kiloda doğum olması gibi sebeplerle de meydana gelebiliyor.

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp içerisinde kanın konumlandığı dört adet kapak bulunuyor. Bu kapakların ikisi sağ tarafta bulunurken ikisi ise sol tarafta bulunuyor. Bazı durumlarda kalp kapakçıkları işlevini yerine getiremez hale gelip kan pompalama yeteneğini kaybedebiliyor. Bu duruma kalp kapak hastalığı deniyor. Kalp kapak hastalıkları darlık ve yetersizlik gibi bozukluklara, nefes darlığına ve çabuk yorulmaya neden oluyor.

Kroner Arter Hastalığı

Kroner Arter Hastalığı, kroner atardamarların tıkanması ile meydana geliyor. Damarların tıkanması ile bu damarlar üzerinden kan pompalanmasında zorluk yaşanıyor veya hiç kan pompalanması sağlanamıyor. Bu nedenle bu atardamarlar üzerinden dolaşım sağlanamazken kalp kası da görevini yerine getiremiyor. Buna bağlı olarak çeşitli doku hasarları oluşabiliyor.

Kalp Kası Hastalığı

Kalp hastalıkları arasında bu çok yaygın. Ayrıca kalp kaslarının birinde veya birkaçında görülen fonksiyon bozukluğu ile kendini gösteren bu hastalık nedeniyle kan pompalanmasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Öte yandan kalp kası hastalıkları nedeniyle kalp kaslarında aşırı büyümeye bağlı kalp duvarında aşırı kalınlaşma ve kalp kasında kasılma sorununa bağlı kalpte aşırı büyüme gibi sorunlar görülebiliyor. Kalp kası hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Bu hastalık nedeniyle kalp nakli gerekebiliyor.

Kardiyak Tümörler

Kardiyak tümörlerin oluşum sebebi tam olarak bilinmiyor. Ancak genetik faktörlerin önemli bir etken olduğu düşünülüyor. Kardiyak tümörler çoğunlukla diğer organlardaki tümörlerin kalbe yayılması ile gerçekleşiyor. Nadiren de olsa kalpte oluşup yayılan kardiyak tümörler de bulunuyor. Kardiyak tümörler sebebi ile kan damarlarında tıkanma oluşmasından ötürü dolaşım sisteminde ciddi aksaklıklar meydana geliyor. Kalp yetmezliği belirtilerine neden oluyor.

Periferik Arter Hastalığı

Periferik arter hastalığı, kalp dışındaki diğer organlarda kan dolaşımının sağlanamadığı durumları ifade etmektedir. Kalpteki kan çeşitli atardamarlar ile vücudun diğer kısımlarına aktarılıyor. Bu atardamarlara ise periferik arter deniyor. Fazla kilo gibi nedenlerle bu damarlarda tıkanıklık oluşabiliyor. Dolayısıyla organların faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereken kanın kalpten o bölgeye iletilmesi engelleniyor. Buna bağlı olarak yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler meydana geliyor. Periferik arter hastalığını oluşumu için uzun bir süreç gerekiyor ve yavaşça gelişmeye devam ederek ciddi sorunlara neden oluyor.

Kalp Rahatsızlıklarından Korunma Yolları

Kalp Hastalıkları

Tehlikeli bir sorun olan kalp hastalıkları, kişinin yaşam tarzındaki değişikliklerle önleyebileceği bir sorundur. Yaşam tarzını daha iyi ve sağlıklı bir yöne çevirerek daha uzun, mutlu ve sağlıklı yaşamak mümkün oluyor. Kalp hastalıklarından korunmak için yapılması gereken çok basit detaylar bulunuyor. Kalp hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenler şu şekildedir:

Sağlıklı Beslenin

Kalp hastalıklarından korunmak için öncelikle sağlıklı beslenmek gerekiyor. Sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline getirilmesi ile kalp rahatsızlıklarından korunmak mümkün oluyor. Sağlıklı beslenme ile kalp hastalıklarının başlıca sebeplerinden olan kolesterolün dengelenmesi sağlanıyor. Bunun için hayvansal yağ ve kırmızı et tüketiminden uzak durmak gerekiyor.

Bunların yerine bitkisel yağlar, balık ve beyaz et tüketilerek kalp sağlığına fayda sağlanabiliyor. İşlenmiş gıdalar yerine daha sağlıklı alternatiflere yönelmek gerekiyor. Yiyeceklerin az yağlı veya yağsız olması da önem arz ediyor. Beslenmeye sebze ve meyve gibi kalp sağlığı dostu besinlerin eklenmesi de önemli oluyor.

Aşırı Kiloları Verin

Aşırı kilo nedeniyle kan basıncı, kan şekeri ve kandaki yağ miktarı artış gösteriyor. Tüm vücut sağlığı bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bunu önlemek için sağlıklı beslenme ve spor ile aşırı kiloları vermek gerekiyor.

Menopozu Geciktirin

Belirli yaşlardan sonra kadınlar doğal bir süreç olarak menopoza giriyor. Menopoz ile beraber kadınlardaki östrojen hormonu yok oluyor. Bu durum kadınlarda damar sertliği yaşanmasına neden oluyor. Bu nedenle menopozu geciktirmek için bir tedavi uygulanması da kalp sağlığı için önem arz ediyor.

Spor Yapın

Düzenli spor yaparak fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkün oluyor. Düzenli spor ile kolesterol seviyesinin düşmesi sağlanıyor. Bu nedenle kalp sağlığı için düzenli olarak spor yapılması gerekiyor.

Stresten Uzak Durun

Zihinsel durumun sağlık üzerinde sanılandan daha çok etkisi oluyor. Özellikle stres ve diğer faktörlerin birleşimi ile pek çok rahatsızlık görülebiliyor. Kalp hastalıklarından korunmak için stresten uzak durmak gerekiyor.

Sağlık Kontrolü Yaptırın

Gelişen teknoloji ile sağlık kontrolleri yapılarak pek çok sonuca ulaşılmaktadır. Kalp rahatsızlıklarından korunmak için bu kontrollerin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Test sonucuna göre doktorlar tarafından kişilere kalp hastalıklarından korunmak için ilaçlar verilebiliyor.

Sakin ve Sabırlı Olun

Kalp rahatsızlıkları önleme yolları arasında sakin ve sabırlı olmak da var. Aceleci olmak ve hızlı hızlı hareket etmek nedeniyle vücutta salgılanan adrenalin hormonunun seviyesi artış gösteriyor. Adrenaline bağlı olarak spazm gerçekleşebiliyor. Bu nedenle biraz daha sakin ve sabırlı olmaya çalışmak gerekiyor.

Alkolü Sınırlandırın

Alkol tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Tüketileceği zaman ise yararlı kolesterolü arttıran kırmızı şarap tüketilirse kalp sağlığı daha olumlu etkilenmektedir. Ancak kırmızı şarap tüketiminde dahi aşırıya kaçılmaması önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Alzheimer ve Demans: Hasta Bakımında Önemli Noktalar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap