Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sülük tedavisi konusunu işlemeden önce sülüklerle ilgili biraz bilgi vermekte fayda vardır. Sülükler, hem suda hem karada yaşayan sürüngenlerdir. Suyun içerisinde yılan hareketi ile yüzerler. Zaman zaman suyun dışına çıkarak dinlenirler. Türkiye’de üç çeşit sülük bulunmaktadır. Dünya genelinde üç yüz sülük çeşidi bulunmaktadır. Et yiyen sülükler Afrika’da yaşamaktadır. Sülükler, vahşi hayvanların burunlarına girerek onların ölümüne sebep olmaktadır. Türkiye’de bulunan sülükler tıp dünyasında kullanılmaktadır. Halkalı solucan ailesindendir. Siyah sırtı benekli olan Türkiye’deki türler, özel çiftliklerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde, ‘sülükçü’ olarak tabir edilen satıcılar, tedavi olmak isteyenlere bu canlıları satmaktadır. Çok eski bir meslektir ve halen ülkemizde sülükçülük mesleği icra edilmektedir. İlaç satımını artırmak için hacamatla birlikte, sülük tedavisi de ülkemizde geçmiş dönemlerde yasaklanmıştı.

Sülük Tedavisi En Eski Tedavi Seçeneklerinden Biridir

Bütün dünyada sülük tedavisi oldukça yaygındır. Fransa’da, 20. yüzyılın başında sülük çiftlikleri kurulmuştur. Almanya’da halen bu kategoride ciddi çalışmalar yapılıyor. Ülkemizde de sülük tedavisi kategorisinin faydaları yeni yeni anlaşılmaya başlamıştır. Birçok ülkede sülük çiftlikleri bulunuyor. Genel cerrahi kategorisinde, bazı hassas bölgelerde bıçak kullanımı çok tehlikelidir. Bu gibi durumlarda, cerrahlar, kılcal damarlardaki hassas temizleme işlemini küçük sülüklere bırakmaktadırlar. Ülkemizde bitkisel tedavi kategorisinde, bu tedavi şekli, resmiyet kazanmıştır. Bu canlıların tarihi oldukça eskidir. Binlerce yıllık geçmişi olan sülükle ilgili tedavi şekilleri, günümüzde yeniden eski önemine kavuşmuştur. Osmanlı zamanında da sülük tedavisi kullanılıyordu. Tedavi kategorisinde problem teşkil etmeyen bu canlılar, yaratılış itibariyle, insanı tedavi eden bir doktor gibidir.

Sülükler Nerelerde Yaşarlar ve Nasıl Beslenirler?

Bataklıklarda ve akar sularda yaşayan sülükler, doğadaki hayvanların kanı ile beslenir. Tesislerdeki sülükler ise mezbahanedeki hayvanların kanı ile beslenmektedir. Suda gözle görülmeyen mineralleri de yerler. Ayrıca insan kanını emerek altı ay gıda almadan yaşayabilirler. Bataklıklarda hayvan kanı ile beslenen türleri de bulunmaktadır. Bu canlıların en önemli özelliği baş kısmındaki hassas dokulardır. Bu dokular, insan derisinin altındaki tıkanma ve iltihaplanmaları tespit edebilmektedir. Ölü ve cansız insan derisini yiyen bu minik canlılar, cildin güzelleşmesini sağlamaktadır.

suluk-tedavisi-3

Eşeyli üreme özelliğine sahip bu canlılar, kısa zamanda hızlı bir şekilde çoğalabilirler. En fazla bir yıl yaşayabiliyorlar. Sülükleri evinde besleyenler, suyunu düzenli olarak değiştirmesi gerekir. İnsan kanı ile beslenen bu sülükler, altı ay boyunca emdikleri kanı sindirmeye çalışırlar. Yarıya kadar dolu beşlik bidon içerisinde sülükler problemsiz bir şekilde yaşarlar. Bu bidonun kapağına küçük bir delik açmayı unutmayın. Açılan bu delik büyük olursa, sülük bu delikten dışarı çıkabilir.

Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bu küçük hayvanlar, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Damar tıkanıklığına neden olan bütün hastalıklarda, tedavi edici özelliğe sahiptir. Deri üzerinde gezinen bu hayvan, baş kısmındaki özel bir radar sayesinde, deri altındaki pıhtılaşmış kanı tespit eder. Pis kan ve pıhtılaşmış kanla beslenen bu canlı,migren, göz bozuklukları, iktidarsızlık, diz ve dirsek ağrıları, romatizma ve benzeri bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Omuz ağrıları, sinüzit, kulak ağrısı ve benzeri bir çok hastalık için en iyi tercihtir. Rusya’da güzellik merkezlerinde sülükler, en çok tercih edilen tedavi seçeneğidir.suluk-tedavisi-2

Salgıladıkları özel sıvı sayesinde, ciltteki bütün lekeler ortadan kalkmaktadır. Yüz kısmında meydana getirdikleri yaralar ise kısa zamanda iz bırakmadan ortadan kaybolmaktadır. Bayanlarda, özellikle doğumdan sonra meydana gelen varisler, bu tedavi şekli ile ortadan kalkmaktadır. Varise neden olan damar hastalıkları, damarlardaki iltihabın alınması ile ortadan kalkmaktadır. Damar tıkanıklığı, kasların arasında meydana gelen iltihaplanmalar, sülük tedavisiyle ortadan kalkmaktadır. Kılcal damarları temizleyen minik sülükler, felç tedavisinde kullanılmaktadır. Yüksek tansiyona neden olan damar tıkanıklığı, bu canlıların kana karıştırdığı özel madde ile birlikte tıkanıklık ortadan kalkar. Bu madde kanda kümeleşmeyi ortadan kaldırır ve kanın akışkanlığını artırır. Bunun sonucunda yüksek tansiyon düşüşe geçer. Kanın temizlenmesi, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Tıbben temiz kan sağlık demektir. Kan dolaşımının normale dönmesi, tansiyon ve kollesterol gibi problemleri ortadan kaldıran sülükler, kireçlenmeden kaynaklanan diz ağrılarında, birebir tedavi özelliğine sahiptir. Ameliyat gerektiren birçok diz problemi, bu tedavi şekli ile tamamen ortadan kalkmaktadır. Tedavi işleminde, bir seans yetmeyebilir. Bunun dışında ikinci ve üçüncü seans da gerekebilir. İlk seansta yeteri kadar temizleme işlemi gerçekleşmeyebilir. İkinci ve üçüncü seansla birlikte, tedavi gerçekleşecektir. Özellikle göz hastalıklarında, göz damarları ilk seansta tam olarak temizlenmeyebilir.

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu kategorideki tedavi işlemi için hastanın aç olması gerekir. İki gün boyunca et ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Tedaviye aç olarak gelen hasta, her hangi bir ilaç almamalıdır. Kanı sıvılaştıracak limon ve sarımsak türü gıdalar alınmamalıdır. Asprin ve kalp ilaçları bu sürede bırakılmalıdır. Kanı sıvılaştıran her türlü ilaç ve gıda, tedavi öncesi terk edilmesi gerekir. Cinsel ilişki ve spor gibi yorucu faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Tedaviye hasta dinç olarak gelmelidir. Bu canlılar, pis ve pıhtılaşmış kanı kolaylıkla tespit edebilmektedir. Sülüğün baş kısmı, derinin altındaki tıkanmış bölümü kolaylıkla bulabilmektedir.

Sülük öncelikle anestezi işlemini gerçekleştirmektedir. Acıyı ortadan kaldıracak özel bir sıvı salgılamaktadır. Bu sıvı, hastanın acı çekmesini önleyecektir. Daha sonra kana özel bir sıvı daha karıştırarak, kanın pıhtılaşmasını önlemektedir. Tıkanıklığın veya iltihabın bulunduğu noktayı tam olarak tespit eden bu canlı, pis kanı emmeye başlar. Bir bölge için 3-5 sülük kullanılır. Aynı bölgeden kan çeken bu canlılar, iltihabı tamamen ortadan kaldırabilir. Kana karıştırdığı özel bir sıvı pıhtılaşmayı önlediği için, kan dolaşımı hızlı bir şekilde artmaya başlar. Bu esnada hasta rahatlar. Kanı çeken sülükler, iyice şişmeye başlar. Doyan sülük, düşer. Kana sıvılaştırıcı bir madde karıştırdığı için, 6-12 saat boyunca kan durmaz. Bu esnada sürekli pansuman yapılması gerekir.

Göz için küçük sülükler daha etkilidir. Küçük sülükler, ince ve hassas olan göz damarlarını bir profesör gibi temizler. Büyük olanlar daha çok daha kalın ana damarları temizlemektedir. Bacaklar için büyük sülük seçenekleri tercih edilmektedir. Tedavinin yapılacağı yere ağrı kesici krem ve benzeri hiç bir kimyasal sürülmemelidir. Tuzlu, yağlı ve benzeri bitkisel ilaçlar da kullanılmamalıdır. Sülük tedavisinde cildin temiz olması oldukça önemlidir. Bay, bayan veya çocuk kategorisinde, 7’den 70’e herkes için tedavi edici özelliğe sahiptir.

Tedavi Sonrası Yapılacak İşlemler

Tedavi sonrasında, daha önceden belirttiğimiz gibi, kan akışı durmamaktadır. Kan akışının durmamasının en önemli nedeni, kana karışan özel maddedir. Sülüğün kan çektiği bölümde yavaş yavaş pıhtılaşma başlar. Bu süre zarfında hasta pansuman yapar. Pansuman işlemlerinde gayet hijyenik olunması gerekir. Hastanın tedavi sonrası dinlenmesi gerekir. Kan kaybettiği için, dinlenmesi ve kan durduktan sonra duş alması daha sağlıklıdır. Bu şekilde hasta daha dinç olacaktır. Kanın durmasından sonra, hasta normal hayatına devam edebilir.

Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, tedavinin olumlu sonuç vermesinde etkili rol oynayacaktır. İçki, sigara ve uyuşturucu gibi birçok zararlı alışkanlık, tedavinin uzamasına neden olacaktır. Tedavi sonrası, tedavide kullanılan sülükler, bir akarsuya bırakılmalıdır. Sizden emdiği kanı altı ay boyunca sindirecektir. Bu nedenle bu sülüklerin suya bırakılması daha iyi olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=EPjiq9P7fmM

Bir önceki yazımız olan Meslek Seçme Nasıl Olur? başlıklı makalemizde hangi mesleği seçmeliyim ve meslek seçerken dikkat edilecek noktalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap