Tarçın Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Tarçın, dünyanın bilinen en eski baharatlarından biridir. Ağaç binlerce yıl önce bulunduğu Sri Lanka’ya özgüdür. Besin ve sağlık açısından mevcut en iyi baharattır. Kabuğunda bulunan uçucu yağlardaki aktif bileşenlerden gelen benzersiz sağlıklı ve iyileştirici özellikler içerir. Tarçının, bir çok faydası olduğu için son derece yüksek bir antioksidan aktiviteye sahiptir. Antik çağlardan beri diğer kültürler tarafından bir ilaç olarak kullanılmasının yanı sıra, sağlığa yararları da aşağıdaki gibi listelenebilir:

  1. Kolesterolü düşürür:

Çalışmalar, günlük bir diyete dahil olan sadece 1/2 çay kaşığı tarçının kolesterolü düşürebileceğini göstermiştir.

  1. Kan şekeri seviyelerini ve Tip 2 Diyabet tedavisini azaltır:

Birçok çalışma, günde ½ çay kaşığı tarçının kullanımında insülin duyarlılığını ve kan şekeri kontrolünü geliştirdiğini göstermiştir. İnsülin direncini arttırmak, kilo kontrolü ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olmak için günde yarım çay kaşığı tarçını tüketebilirsiniz.

tarcin-7

  1. Kalp Hastalığı:

Tarçın, kardiyovasküler sistemi güçlendirir, böylece vücudu kalp ile ilgili bozukluklardan korur. Tarçında bulunan kalsiyum ve lifin kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.

Yiyeceklere biraz tarçın eklemek koroner arter hastalığı ve yüksek tansiyondan muzdarip olanlara yardımcı olur.

  1. Kanserle savaşır:

Tarçın’da bulunan kalsiyum ve lif kombinasyonu, kolon hücrelerine zarar vermeyi önleyen ve böylece kolon kanserini önleyen safrayı gidermeye yardımcı olabilir.

  1. Diş çürüğü ve ağız spreyi:

Geleneksel olarak diş ağrısını tedavi etmek ve ağız kokusuyla savaşmak için kullanılabilinir. Tarçını küçük parçalar  halinde çiğneyebilir veya iyi bir ağız spreyi görevi gören tarçınlı su ile gargara yapılabilir.

  1. Solunum Sorunlarını İyileştirir:

Tarçın, yaygın veya şiddetli soğuk algınlığı için çok yararlı bir ev ilacıdır. Acı çeken bir kişi, 3 gün boyunca, günde 1/4 çay kaşığı toz halindeki tarçınla, bir çorba kaşığı balı karıştırıp tüketebilir. Bu süreç çoğu kronik öksürüğü iyileştirir, soğuk algınlığı ve sinüsleri temizler.

Tarçının ayrıca grip, boğaz ağrısı ve tıkanıklığa da iyi geldiği bilinmektedir.

  1. Beyin Toniği:

Tarçın beynin aktivitesini arttırır ve bu nedenle iyi bir beyin toniği görevi görür. Sinir gerginliğinin ve hafıza kaybının giderilmesine yardımcı olur.

Ayrıca, çalışmalar tarçının kokusunun bilinçsel işlevi, hafızayı, belirli görevlerin performansını artırabileceğini ve kişinin uyanıklığını ve konsantrasyonunu artırabileceğini göstermiştir.

  1. Enfeksiyonlar:

Antifungal, antibakteriyel, antiviral, anti-parazitik ve antiseptik özellikleri nedeniyle, hem iç hem de dış enfeksiyonlarda etkilidir. Tarçının, vajinal maya enfeksiyonları, oral maya enfeksiyonları, mide ülserleri ve baş bitleri ile mücadelede etkili olduğu bulunmuştur.

  1. Adet döngülerini kolaylaştırır:

Tarçın, adet krampları ve diğer kadınsı rahatsızlıklardan kurtulmaya yardımcı olduğu için kadın sağlığı için de yararlı bulunmuştur.

  1. Doğum Kontrolü:

Tarçının ayrıca doğal doğum kontrolüne de yardımcı olduğu düşünülmektedir. Çocuk doğumundan sonra düzenli tarçın tüketimi menstrüasyonu geciktirir ve böylece gebe kalmayı önlemeye yardımcı olur.

  1. Emzirme:

Ayrıca tarçının anne sütü salgılanmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

  1. Artrit Ağrısını Azaltır:

Tarçın, artrit ile ilişkili ağrı ve iltihabı azaltmada yararlı olabilecek anti-enflamatuar bileşikler içerir.

tarcin-8

  1. Sindirim Toniği:

Tarçın çoğu tariflere eklenmelidir. Yiyeceklere lezzet katmanın yanı sıra, sindirime de yardımcı olur. Tarçının hazımsızlık, bulantı, kusma, mide bulantısı, ishal ve şişkinlik gibi rahatsızlıklarda çok etkili olduğu bilinmektedir. Mide ve bağırsaklardan gaz çıkarmada çok faydalıdır. Ayrıca asitliği, ishali ve sabah bulantılarını giderir. Genellikle sindirim toniği olarak adlandırılır.

  1. İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltır:

Düzenli olarak tarçın yiyen insanlar, idrar yolu enfeksiyonu insidansının daha düşük olduğunu bildirir. Tarçın, idrar söktürücüdür ve idrarın salgılanmasına ve boşaltılmasına yardımcı olur.

  1. Pıhtılaşma Önleyici Faaliyetler:

Tarçın’da bulunan ve cinnamaldehit olarak adlandırılan bir bileşik, kan trombositleri üzerindeki etkileri açısından iyi araştırılmıştır. Tarçında ki cinnamaldehit, kan trombositlerinin istenmeyen kümelenmesini önlemeye yardımcı olur.

  1. Doğal Gıda Koruma:

Yiyeceklere eklendiğinde bakteri üremesini ve gıda bozulmasını önleyerek doğal bir gıda koruyuculuğu yapar.

  1. Baş ağrısı ve migren:

Soğuk rüzgara maruz kalma nedeniyle oluşan baş ağrısında ve migrende, şakaklar ve alın üzerinde su ile karıştırılmış ince bir toz tarçın macunu uygulanarak kolayca iyileştirilir.

tarcin-9

  1. Sivilce ve Siyah Nokta:

Kansızlığın giderilmesinde yardımcı olan tarçının bu özelliğinden dolayı genellikle sivilceler için önerilir.

Sivilce ve siyah noktalar üzerine birkaç damla taze limon suyu ile tarçın tozu macununun dıştan uygulanması yararlı sonuç verecektir.

  1. Kanın incelmesi ve kan dolaşımının iyileştirilmesi:

Tarçın, kan dolaşımını da artıran bir kan inceltici maddedir. Bu kan dolaşımı ağrının giderilmesine önemli ölçüde yardımcı olur. İyi kan dolaşımı ayrıca vücut hücrelerine oksijen verilmesini sağlar ve bu da daha yüksek metabolik aktiviteye yol açar. Düzenli olarak tarçın tüketerek kalp krizi geçirme şansınızı önemli ölçüde azaltırsınız.

  1. Dokuların tonlanması:

Tarçının vücuttaki dokuları tonlama ve daraltma yeteneğine sahip olabileceğini gösteren önemli anekdot kanıtları vardır.

  1. Kas ve eklem ağrısının giderilmesi:

Düzenli olarak tarçın yiyenler genellikle kaslarının ve eklem ağrılarının yanı sıra sertliklerinin azaldığını veya hatta ortadan kalktığını bildirir.

  1. Bağışıklık Sistemi:

Bal ve tarçın ezmesi bağışıklık sistemini güçlendirmek, düzenli yorgunluğu gidermek ve bir bireyin ömrünü uzatmak için iyidir. Yaşlanma karşıtı özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir.

  1. Kaşıntı:

Bal ve tarçın ezmesi genellikle böcek ısırıklarını tedavi etmek için kullanılır.

  1. Mükemmel bir manganez, lif, demir ve kalsiyum kaynağıdır.
  2. İyileşme: Tarçın kanamayı durdurmada yardımcı olur. Bu nedenle iyileşme sürecini kolaylaştırır.

Gerçekten de, tarçın, yukarıda vurgulandığı gibi, sağlığa ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye karşı pek çok faydalara sahiptir. Bu, tarçını kullanmak için harika nedenlerden dolayı, Çay veya kahve, yulaf ezmesi, tatlı, patates üzerine serpiştirerek kullanabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Zatürre (Pnömoni) Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı makalemizde pnömoni nedir, viral zatürre ve zatürre aşısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap