Vertigo Hastalığını Tetikleyen Nedenler Nelerdir?

Sıradan baş dönmesi mi, tansiyon mu yoksa vertigo mu? 

Hiç bir sağlık sorununuz yokken bir anda baş dönmesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İlk başta baş dönmesi yaşadığınız zaman bu durumu ciddiye almayıp, büyük bir ihtimalle tansiyonunuzun düştüğünü düşünebilirsiniz. Ne zaman ki bu baş dönmesi, hayat kalitenizi ciddi anlamda etkilemeye başlar, işte o zaman neden başınızın döndüğünü öğrenmek için doktorun kapısını çalarsınız.

Baş dönmesi yaşayanların büyük bir çoğunluğu beyinsel bir rahatsızlık olduğunu düşündükleri için ilk önce nöroloji doktoruna gitmeyi tercih ederler. Oysaki baş dönmesi şikayeti ile doktora gidenlerin yüzde yetmişi orta kulakta bulunan denge kristallerinin yerinden oynaması nedeni ile baş dönmesi yaşamaktadır.

Yapılan nörolojik muayene sonrasında kendi uzmanlık alanı ile ilgili herhangi bir rahatsızlık tespit etmediği durumlarda nöroloji doktoru, kan değerlerine bakmayı da uygun görecektir. Kansızlık ve kan değerlerindeki problemler baş dönmesinin sebepleri arasındadır. Kan tahlilleri sonucunda herhangi bir sorunun çıkmadığı durumlarda ise Vertigo şüphesi ile kulak burun boğaz doktoruna yönlendirecektir.

vertigo-2

 

Vertigo Nedir?

Vertigo, kişinin çevreye veya kendine karşı oluşan hareket yanılsamasıdır. Ortada bir neden olmadan hastalık sınıfına giremez. İç kulak ve sinir sisteminde meydana gelen bir takım sorunların belirtisi olarak ortaya çıkar. Buna rağmen kendi başına “vertigo hastalığı” olarak anılır. Kişinin ya da çevresindekilerin döndüğünü, bir boşluktan aşağıya düşüyormuş gibi hissetmesine sebebiyet veren, genellikle bulantı, baş dönmesi ve denge kaybının da etkili olduğu yanılma durumudur. Kişi kendini dönüyor, devriliyor gibi hissedebilir. Baş dönmesiyle aynı anlamı taşıyan vertigo bir hastalık değildir. Altında birikmiş olan sebeplerin mutlaka araştırılıp ortaya çıkarılması gereken bir belirtidir. Fakat her baş dönmesi vertigo değildir.

Vertigonun Belirtileri Nelerdir?

Vertigonun en belirgin özelliklerinden biri baş dönmesidir. Bunun haricinde vertigonun diğer belirtileri şunlardır:

  1. Kulakta oluşan basınç
  2. Çift görme
  3. İşitme azlığı
  4. Bulantı – kusma
  5. Kulak akıntısı
  6. Çabuk yorulma
  7. Dengesizlik
  8. Gözlerde anormal hareketler
  9. Yürüme güçlüğü
  10. Değişen düzeylerde bilinç kaybı
  11. Sersemlik
  12. Kalabalık mekanlarda insanların üstüne üstüne gelmesi vertigonun belirtileri arasında yer alır.

Bu tarz belirtiler, farklı rahatsızlıklar altında da ortaya çıkabilir. Dengesizlik, sarhoşluk hissi de vertigo belirtileri arasında yer alır. Rahatsızlığın şiddetinin aşırı derecede artması sonucu düşme ve düşme sonrası gerçekleşen kol veya bacak kırığı gibi ciddi hasarlar gelişebilir. Bu nedenle belirtilerin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulmalı ve rahatsızlığın tanısının konulması sağlanmalıdır. Vertigo hastalığı için bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmak gerekir.

vertigo-3

VERTİGO TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ

Yaşanılan baş dönmesinin sebepleri arasında kansızlık, nörolojik rahatsızlıklar, kanser ve beyin tümörü gibi ciddi hastalıklar yoksa Vertigo teşhisi konulur. Orta kulakta bulunan denge kristallerinin yerinden oynaması ile birlikte özellikle gece uyurken sağdan sola dönme pozisyonlarında kendini gösterir.

Vertigo atakları kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber bazı kişiler çok uzun süre baş dönmeleri ile mücadele ederken bazı kişiler ise çok kısa bir süre içerisinde baş dönmesi ataklarından kurtulurlar.

Doktorun reçete edeceği ilaç ile Vertigonun tedavisi yapılmaktadır. İlaç kullanılmaya başladıktan kısa bir süre sonra etkisini gösterir. Baş dönmesinin şiddeti yavaş yavaş azalır ve bir süre sonra tamamen ortadan kalkar. Baş dönmesi yaşamadan eski hayat kalitelerine geri dönen hastalar bir daha Vertigo atakları yaşamaktan oldukça korkarlar. Vertigonun tedavi aşamasında rehabilitasyondan da yararlanılabilinir. Buraya tıklayarak vertigo rehabilitasyonu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bazı kişiler 6 ay arayla Vertigo atağı geçirirken bazı kişiler ise çok uzun yıllar baş dönmesi yaşamadan hayatlarına devam ederler.

Vertigo Ataklarını Tetikleyen Durumlar

1) Yaşadığınız şiddetli baş ağrıları baş dönmesi olasılığını artırır.

2) Aşırı şekerli gıda tüketimi nedenler arasındadır.

3) Aşırı sinirlilik halinde çok yüksek sesle bağırmak, konuşmak ani baş dönmesi yapabilir.

4) B12 vitamini eksikliği.

5) Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk gibi nedenlerle Vertigo atakları yaşanmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Anksiyete Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir? başlıklı makalemizde anksiyete atağı, anksiyete bozukluğu ve anksiyete nedenleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap