Hipertansiyonu Kontrol Altına Almak

Kan basıncını kontrol etmek için kan basıncı ölçümleri gerekli olabilir. Çok yüksek veya çok düşük kan basıncı rahatsızlığa neden olabilir ve sağlığınızı tehlikeye atabilir. Doktor semptomları netleştirmek için veya hipertansiyonu kontrol altına almak için sağlık kontrolü sırasında kan basıncı ölçümü yapar. Bazen hastaya kan basıncını düzenli olarak kontrol etmesi önerilir. Bu, doktorun olası hastalıkları veya belirtileri tanımasına yardımcı olur.

Kan basıncını ölçmenin ve kan basıncı değerlerini kaydetmenin farklı yolları vardır. Bazı cihazlar aynı zamanda otomatik kayıt yapıp doktora iletilmesini de sağlar. Tansiyon değerlerinin güvenilir olabilmesi için tansiyonun doğru olarak nasıl ölçüleceğine dair belli kurallar vardır.

Sistolik ve Diyastolik Kan Basıncı İle Mümkün Müdür?

Kalp, atardamarlar aracılığıyla kanı vücudumuzun her yerine pompalar. Bu, beyinden ayak parmaklarına kadar tüm vücuda besin ve oksijen sağlandığı anlamına gelir. Kalp dönüşümlü olarak kasılır ve sonra tekrar rahatlar. Kasıldığında kalp, oksijenden zengin kanı atardamarlara iter. Arterlerdeki basınç artar. Bu basınca kan basıncı denir. Daha sonra kalp rahatlar ve kan kalbe geri akar. Arterlerdeki basınç düşer. Uzmanlar en yüksek basıncı “sistolik basınç”, en düşük basıncını ise “diastolik basınç” olarak adlandırıyor. İki değer bir kan basıncı monitörü ile ölçülebilir.

Hipertansiyonu kontrol altına alma yolları için kan basıncı seviyesi milimetre cıva veya kısaca mmHg cinsinden verilir. Yetişkinlerde normal kan basıncının 120/80 mmHg olduğu kabul edilir. Bunun anlamı şudur:

  • Sistolik kan basıncı değeri 120 mmHg’dir.
  • Diyastolik kan basıncı değeri 80 mmHg’dir.

Kan basıncınızın normal aralıkta olması sağlığınız için en iyisidir ve bunun için hipertansiyonu kontrol altına alma olması gerekmektedir. Çok yüksek bir değer ölçülürse, bu otomatik olarak yüksek tansiyon hastası olduğunuz anlamına gelmez. Uzmanlar ancak farklı günlerde yapılan ölçümlerde kan basıncının çok yüksek olduğunu gösterdiğinde yüksek tansiyondan söz eder. Doktor daha sonra artan kan basıncının olası nedenlerini ve halihazırda oluşmuş hasar belirtilerini araştırır.

Hipertansiyonu Kontrol Altına Almanın Yolları İçin Düzenli Kan Basıncı Takibi Neden Önemlidir?

Kan basıncınızın kalıcı olarak yükselip yükselmediğini belirlemek ve hipertansiyonu kontrol altına almak için doktorunuz kan basıncınızı evde düzenli olarak ölçmenizi önerir. Değerlerin bir protokole girilmesi gerekir. Bu kan basıncı ölçümleri, doktorun yüksek tansiyonu belirlemesi ve değerlendirmesi için önemli bilgilerdir. Kan basıncı seviyelerinin kontrol edilmesi de tedavi için önemlidir.

Bazı durumlarda doktor ayrıca hipertansiyonu kontrol altına almak için 24 saatlik kan basıncı ölçümünü de önermektedir. Hasta gün boyu vücuduna özel bir tansiyon aleti takar. Kan basıncı düzenli aralıklarla otomatik olarak ölçülür ve kaydedilir. Doktorun sonuçları daha iyi değerlendirebilmesi için ilgili kişinin gün içindeki tüm aktivitelerini bir günlüğe yazması gerekir. 24 saatlik kan basıncı ölçümü, diğer şeylerin yanı sıra, doktorun yüksek kan basıncının ilgili kişinin sağlığı açısından ne kadar tehlikeli olduğunu değerlendirmesine yardımcı olur.

Ortostatik hipotansiyon gibi belirli düşük tansiyon türlerinde bile, teşhis için tıbbi talimatlara göre düzenli kan basıncı ölçümü gerekli olabilir.

Kan Basıncını Ölçmek İçin Hangi Cihazlar Kullanılır?

  1. Kan basıncı, tansiyon aleti adı verilen manuel bir ölçüm cihazı veya dijital ölçüm cihazı kullanılarak ölçülebilir.
  2. Dijital ölçüm cihazları, kullanımı daha kolay olduğundan evde kendi kendine ölçüm yapmaya uygundur. Ancak dijital ölçüm cihazları bazen hatalı sonuçlar verebilir. Bu durum özellikle belirli kalp hastalıkları ve damar sertliği olan kişilerde geçerli olabilir.
  3. Okumaları yazmak yerine özel ölçüm cihazları ve tansiyon uygulamaları da kan basıncının izlenmesine yardımcı olabilir. Telemedikal izleme (kısaca uzaktan izleme) kullanılarak ölçülen değerler doğrudan bir doktorun muayenehanesine veya hastaneye iletilebilir.
  4. Doktor veya sağlık personeli genellikle manuel ölçüm cihazı kullanır. Kan basıncını manuel bir ölçüm cihazıyla doğru bir şekilde ölçmek için genellikle eğitim gereklidir.

Kan Basıncınızı Doğru Şekilde Nasıl Ölçersiniz?

Kan basıncını ölçerken güvenilir sonuçlar elde etmek ve hipertansiyonu kontrol altına almak için aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

  • Daima aynı koldan ölçüm yapın. Uzmanlar üst kolunuzu ölçmenizi tavsiye ediyor.
  • Otururken ölçün.                                    
  • Dinlenirken ölçüm yapın: Etkilenenler, yorucu aktivitelerin hemen ardından ölçüm yapmamalıdır. Ayrıca ölçümden 30 dakika önce herhangi bir egzersiz yapmamalı, kahve içmemeli ve sigara içmemelisiniz.
  • Hipertansiyonu kontrol altına almanın yolları için kalp seviyesinde ölçüm yapın: Üst koldan mı yoksa bilekten mi ölçüm yaptığınıza bağlı olarak, ölçüm sırasında bunun kalp seviyesinde olması gerekir. Aksi halde ölçülen değerlerin hatalı olması söz konusu olabilir.
  • Ölçüm cihazının manşeti iyice oturmalıdır! Manşonun çok dar olması durumunda çok yüksek değerler ölçülecektir. Çok geniş olması durumunda çok düşük değerler ölçülecektir. Ayrıca manşetin doğrudan cilt üzerinde durması ve manşet ile cilt arasında giysi bulunmaması da önemlidir.
  • Hipertansiyonu kontrol altına almanın yolları için yalnızca test edilmiş kan basıncı ölçüm cihazlarını kullanın. Ölçülen kan basıncı değerlerinin güvenilir olabilmesi için tansiyon ölçüm cihazının mümkün olduğunca doğru ölçüm yapması gerekir. Bu her tansiyon ölçüm cihazında geçerli değildir. Bu nedenle uzmanlar, satın almadan önce cihazın güvenilirliği hakkında daha fazla bilgi edinmenizi tavsiye ediyor.

Hipertansiyonu Kontrol Altına Almak İçin Teşhis

Yüksek tansiyonu teşhis etmek ve hipertansiyonu kontrol altına almak için en önemli test tansiyon ölçümüdür. Kan basıncı gün boyunca dalgalandığı ve örneğin egzersiz sonrasında yükseldiği için, tek seferlik bir ölçüm, kan basıncının tedaviye ihtiyacı olup olmadığı konusunda hiçbir şey söylemez.

Anlamlı değerler elde etmek ve hipertansiyonu kontrol altına almak için kan basıncının birkaç kez, örneğin günde üç farklı saatte ölçülmesi gerekir. 24 saati aşan uzun süreli ölçümler de tanı için faydalıdır. Bu, tedaviyi yapan doktorların günlük dalgalanmaları yakından izlemesine olanak tanır. Bu amaçla hasta, küçük bir kayıt cihazı ve buna bağlı üst kol tansiyon manşonundan oluşan taşınabilir bir ölçüm sistemi takar. Manşet, 24 saatlik bir süre boyunca belirli aralıklarla otomatik olarak şişer; gündüzleri her 15 dakikada bir ve geceleri her 30 dakikada bir. Hava yavaşça serbest bırakıldığında, ölçüm cihazı nabız eşzamanlı genlik dalgalanmalarını kaydeder ve böylece sistolik ve diyastolik kan basıncını belirler. Küçük kayıt cihazı ölçülen kan basıncı değerlerini ve kalp atış hızını kaydeder. Bu sayede 40 ila 60 ölçümden oluşan bir tansiyon profili oluşturulur.

Hipertansiyonu Kontrol Altına Almak İçin Terapi

Arteriyel hipertansiyon tedavisi birkaç bölümden oluşur:

  • Herhangi bir yüksek tansiyon tedavisinin temeli, her şeyden önce bir yaşam tarzı değişikliğidir: sigara ve alkolden kaçınmak, sağlıklı, dengeli, az tuzlu beslenme, bol miktarda egzersiz ve kilo kaybı.
  • Eğer bu yeterli değilse, doktor ayrıca kan basıncını düşürücü ilaç da yazacaktır. Hangi ilacın seçileceği yaşa ve kalp yetmezliği veya böbrek hastalığı gibi olası eşlik eden hastalıklara bağlıdır. Kural olarak, bugün terapi, tek bir hapla alınan ilaçların kombinasyonuyla başlar. Vücut antihipertansif ilaçlara her zaman bir karşı düzenlemeyle tepki verdiğinden, bu, tek bir aktif bileşenin kullanımına kıyasla etkiyi artırır.

Bir önceki yazımız olan Yoga Yapmanın Fiziksel ve Psikolojik Sağlık Üzerine Etkileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap