Hazımsızlık Neden Oluşur? Sebepleri Ve Tedavisi.

Hazımsızlık; mide çeperini koruyan mide duvarının, mide içindeki asidik enzimlerin artmasına bağlı olarak mide duvarının işlevsiz hale gelmesi ve midenin sindirim görevini yerine getirememesi durumudur.

Asidik enzimlerin artmasına bağlı olarak mide içi sıvısının asidik oranı artar, mide duvarı tahriş olur ve mide kasları minimum seviyede çalışarak sindirim normalden 10 kat daha yavaş olur. Tıbbi adı dispepsi olarak adlandırılan hazımsızlık şu nedenlerden oluşur.

Hazımsızlık Neden Oluşur ?

1 ) Çok fazla yemek yediğinizde ve çok katı yemekler yediğinizde, mide sindirimi hızlandırabilmek için normalden fazla asidik enzim salgılar. Bu durum mide içindeki sıvının asidik özelliğinin artmasına neden olur ve asit – baz dengesini bozarak hazımsızlık oluşmasına neden olur.

hazimsizlik-2

2 ) Çok hızlı yemek yemeye bağlı olarak ağızda gerçekleşmesi gereken mekanik sindirimin yeterli oranda gerçekleşmemesine bağlı olarak hazımsızlık gerçekleşir. Mekanik sindirimin gerçekleşmemesine bağlı olarak mide içerisinde mekanik sindirimin gerçekleşmesi için sindirim enzimlerinin normalden fazla salgılanması nedeni ile oluşur.

3 ) Uykudan dört saat önce yenilen yemeklerin uyku nedeni ile sindirilememesi nedeni ile hazımsızlık oluşur. Uyku sırasında metabolik fonksiyonlar minimum seviyeye düşmesi nedeni ile sağlıklı bir sindirim gerçekleşmez ve sindirim olması için asidik enzim normalden fazla salgılanır. Bu durum hazımsızlığa neden olur.

4 ) Yemeklerin iyi pişmeden yenilmesi durumunda sindirim enziminin fazla salgılanması gerekir. Asidik özellikteki enzimler sindirilmesi zor olan besinlerin sindirilmesini sağlayabilmek için normal seviyeden daha fazla salgılanır. Bu durum hazımsızlığın oluşmasına neden olur.

5 ) Aşırı baharatlı ve asidik özellikteki yemeklerin yenilmesi nedeni ile mide içindeki asit oranı artar ve asidik özelliklerin artmasına bağlı olarak mide duvarı zarar görür. Bu durum da hazımsızlığın oluşmasına neden olur.

Hazımsızlığa Neden Olan Doğal Etkenler

1 ) Aşırı stres altında çalışmak hazımsızlığa neden olur.

hazimsizlik-3

2 ) Romatizma, astım, doğum kontrol ilaçları, troid ilaçları hazımsızlığa neden olur.

3 ) Aşırı kilolu insanlarda mide sindirim görevini yeterince yapamaz ve hazımsızlığa neden olur.

4 ) Dar elbise giymek mideyi sıkacağı için mide kaslarının yavaş çalışmasına ve hazımsızlığa neden olur.

5 ) Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan insanlarda hazımsızlık oluşur.

Hazımsızlık Nasıl Tedavi Edilir ?

1 ) Eczanelerde satılan ve mide asit oranı düzenleyici olarak bilinen ilaçları kullanarak hazımsızlık oluşmasını önleyebilirsiniz.

2 ) Ağız içi mekanik sindirimin oluşması için gerekli olan amilaz enzimini salgılatmak için bol bol sakız çiğnemeli, ağız içi hamurları kullanılmalıdır.

3 ) Sindirimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için bol bol su tüketmelisiniz. Su tüketimi mide sindirimi için çok önemlidir.

4 ) Papatya çayı mide içi sindirime doğrudan etki eden ve sindirimi hızlandıran bir bitki çayıdır. Papatya çayını günde bir fincan tükettiğinizde mide içi sağlığınızı korumuş olursunuz.

5 ) Yemek öğünleri arasında hareket etmeli, yürüyüşler yapmalı ve sindirimin normal seyretmesini sağlamalısınız.

6 ) Stresten kaçınmalı, stressiz bir hayat için çabalamalısınız. Hazımsızlığın temel nedeni stres olduğu için stresten kaçınarak hazımsızlıktan kurtulabilirsiniz.

7 ) Yemek öğünlerini azaltarak ve daha az yemek yiyerek hazımsızlık probleminden kurtulabilirsiniz.

8 ) Hastalıklarınız için kullandığınız ilaçların yan etkilerinde hazımsızlık olması yer alıyorsa muadil ilaçlar kullanmalısınız.

9 ) Kafein ağırlıklı içeceklerden, sigaradan ve alkolden uzak durarak hazımsızlıktan kurtulabilirsiniz.

10 ) Yemek yerken yemek yeme sürenizi uzatmalı, yavaş yiyerek ağız içi mekanik sindirimin doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlamalısınız. 

11 ) Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden, mide içi asit oranını artıracak besinlerden uzak durmalısınız.

Bir önceki yazımız olan Diş Ağrısı Nedenleri Ve Doğal Çözümler. başlıklı makalemizde ağrıyan dişe ne iyi gelir, çürük diş ve diş ağrısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap