Göz Altı Morlukları Sebebi Ve Çözümü

Koyu halkalar halinde alt göz kapaklarının altında belirginleşen durum, göz altı morlukları olarak bilinir. Erkeklerde ve kadınlarda yaygın olarak görülen bu durum, çoğu zaman göz altı torbalarının eşlik etmesiyle birlikte bireylerin olduğundan daha yaşlı görünmesine sebep olur.

Sebebinin en mantıklı açıklaması yorgunluk olarak gözükse de, bu durumun oluşmasına katkıda bulunacak bir çok önemli faktör vardır. Genel olarak göz altı morlukları bireyleri endişelendirecek bir sağlık tehdidi değildir ve tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak sağlıklı ve estetik bir görüntünün oluşmasını engeller ve ne yazık ki göz altı morluklarından kurtulmak pek kolay değildir.

Göz Altı Morlukları Neden Olur?

Göz altındaki koyu halkalara sebep olabilecek en yaygın sebepler şunlardır:

Uykusuzluk:

Normalden daha fazla uyumak, aşırı yorgunluk ya da yeterli uyumama göz altlarında oluşan koyu halkalara sebep olabilir. Uykusuzluk, göz altında sıvı birikmesine neden olduğu için bu alanda şişkinliğe yol açabilir. Aynı zamanda cilt altındaki kan damarlarının ve koyu dokuların ortaya çıkmasını tetikleyerek, ciltte soluk ve donuk bir görünüme sebep olabilir. Göz altı morlukları, bazen şişmiş göz kapaklarının gölgeleri olabilir.

Yaş:

Göz altı morluklarının doğal bir sebebi de bireylerin yaşlanma süreci içerisinde olmalarıdır. Cildin incelmesi ve esnekliğini kaybetmesi, birey yaşlandıkça daha hızlı ilerler. Bu süreçte cildin esnekliğini sağlayan kolajen miktarı ve cilt altındaki yağ dokusu miktarı azalır. Sonuçta göz altındaki morlukların görünmesine neden olan, cilt altındaki koyu renkli kan damarları daha belirgin hale gelir.

Göz yorgunluğu:

goz-alti-morluklari-2

 

Gözlerde önemli bir gerilime yol açan bilgisayar, televizyon, tablet ve telefon gibi elektronik aletlerle sürekli ilgilenmek göz altı morluklarının diğer bir sebebi olabilir. Bu gerginliğin uzun süre devam etmesiyle göz etrafındaki kan damarları genişler ve koyu bir görünüme neden olur.

Alerjiler:

Göz kuruluğu ve alerjik reaksiyonlar göz altı morluklarını tetikleyebilir. Vücut, alerjik bir reaksiyon geliştiğinde zararlı maddeler ile savaşması adına histamin adı verilen mikroorganizmalarını serbest bırakır. Gözlerde kaşıntı, şişlik, kızarıklık gibi belirtilere yol açan histamin salınımı, kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu da diğer bölgelere göre daha ince olan göz çevresindeki derinin altındaki damarların daha fazla görünmesiyle sonuçlanır. Alerjiye bağlı olarak göz ve çevresini kaşımak ve ovalamak hassas olan göz derisindeki morlukları daha kötü hale getirebilir. Sonuç olarak şişlik, iltihaplanma ve kan damarlarının çatlamasıyla morluklar artabilir.

Dehidrasyon:

Vücudun ihtiyacı olan yeterli sıvının alınmaması halinde sıvı dengesinin bozulmasına dehidrasyon denir. Göz altındaki morlukların yaygın bir sebebi dehidrasyondur. Vücuda yeterli miktarda su alınmaz ise göz altındaki deride donukluk ve göz çevresindeki kemiğin deriye yakın olmasından kaynaklanan çökük bir görünüm ortaya çıkar.

Güneş:

Vücutta deriye renk veren melanin adlı pigmentin fazla miktarda üretilmesi ancak güneşe aşırı maruz kalma halinde gerçekleşir. Özellikle korunmasız halde çok fazla güneşte kalmak, göz çevresindeki derinin kararmasına ve kurumasına zemin hazırlar.

Genetik:

Aile bireylerinin göz altı morluğu varsa diğer bireylerinde aynı durumda olma olasılığı çok fazladır. Çocukluktan itibaren olabilen bu durum genetiktir ve birey yaşlandıkça ilerleyebilir.

Göz Altı Morlukları En Çok Kimlerde Görülür?

Herhangi bir kişide görülebilen göz altı morlukları çoğunlukla aşağıdaki kişilerde görülür:

Yaşlılar: Cildin esnekliğini ve kalınlığını kaybetmesiyle göz altı morlukları daha görünür bir hale gelir.

Genetik yatkınlığı olanlar: Periorbital hiperpigmentasyon adı verilen göz çevresindeki deride koyulaşma, bazı bireylerde genetik yatkınlık nedeniyle görülür.

Beyaz ırk dışındaki etnik gruplar: Tenleri koyu tondaki renklere sahip ırklar, göz çevresindeki koyu halkalara daha yatkındır.

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir?

Göz altı morlukları tedavisi için bilinmesi gereken şey altında yatan sebeptir. Fakat bazı yöntemler bu durumu kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

goz-alti-morluklari-3

 

Soğuk kompres uygulamak: Göz altındaki şişkinliğin azalması ve morlukların giderilmesi için soğuk kompres ile genişlemiş kan damarları eski haline gelebilir. Birkaç buz küpü temiz bir havluya sarılarak gözlere uygulanabilir ya da soğuk suyla ıslatılmış bir bezi 20 dk. boyunca göz altında bekleterek aynı sonuç elde edilebilir.

Uyku süresini artırmak: Vücudun ihtiyacı olan uykuyu vermek göz altı morluklarının görünümünü azaltmaya yardım edebilir. Uykunun fazla ya da gereğinden az olması cildin solgun görünmesine sebep olduğu gibi mor görünümü daha belirgin hale getirir.

Uyurken başı yükseltmek: Uyku miktarı göz altı morlukları ve göz torbalarını oluştururken, bireyin uyku pozisyonu da etkili olabilir. Uyurken göz altlarında toplanan sıvı şişkin bir görünüm oluşturur, önlem olarak başın belli bir yükseklikte kaldırılması faydalı olabilir.

Göz Altı Morlukları İçin Bitkisel Yöntemler?

Çay poşeti: Çay içinde bulunan antioksidan ve kafein sebebiyle kan damarlarını daraltır, dolaşımı uyarır ve deri altında tutulan ödemi azaltır. Bu nedenle gözlere uygulanan soğuk poşet çay göz altı morlukları görünümünü iyileştirir. Bu yöntemde yeşil çay ve siyah çay kullanılabilir. İki adet siyah ya da iki adet yeşil çay poşeti kaynar suda beş dakika bekletildikten sonra buzdolabına konularak 15-20 dk. soğumaları beklenir. Soğumuş çay poşetleri gözlerin üzerinde 10 ile 20 dakika bekletilir. Uygulama bittikten sonra göz ve çevresi soğuk suyla yıkanır.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, içerisinde bol miktarda E vitamini bulundurduğundan zarar görmüş deri hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Göz altı morluklarını azaltmak için her gece uyumadan önce göz altlarına Hindistan cevizi yağı ile masaj yapılabilir.

goz-alti-morluklari-4

 

Salatalık: 5 dakika boyunca limon suyunda bekletilmiş iki dilim salatalık, gözlerde bekletildiğinde morlukların etkisini azaltabilir. Fakat limon suyunun gözlerle temasından kaçınılmalıdır.

Gül suyu: Gül suyuna batırılan pamuklu bir ped, göz kapaklarının üzerinde 15 dakika bekletilir.

Süt: Sütün içine batırılmış iki adet top pamuk göz altlarında bekletilebilir.

Bir önceki yazımız olan Göz Altı Torbaları Neden Olur? Neler Yapılmalı? başlıklı makalemizde goz altı torbası ve gözaltı torbaları hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap