Prostat Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Prostat hastalığı son dönemlerde başta ülkemiz olmak üzere dünyada en sık görülen hastalıkların başında yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkması ile birlikte yaşamda ciddi bir değişiklik ve rahatsızlık yaratmasından dolayı çokça şikayetleri olmaktadır. Hastalık incelendiğinde birden fazla türü ve tedavisi olduğu görülmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=mP0T2aragJw

Prostat Hastalığı Nedir? Prostat Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde prostat salgı bezi olarak görülmektedir. İdrar, sperm çıkışı gibi birden fazla durum noktasında etkili bir görevi bulunan bu salgı bezinin birçok işlevi bulunmaktadır. Salgı bezinin sadece üretim noktası değil, geçiş bölgesinde bulunan diğer alanlara da etki ettiği bilinmektedir. Bu yüzden belirtileri arasında birden fazla alanda değişikliğe sebep olmaktadır.

Tıp dünyasında günümüzde prostat hastalığı genel bir başlık altında toparlansa da aslında kendi arasında üç ayrı başlığa ayrılmaktadır. Bireylerde seyir eden belirtilere göre alacağı tanılar buna bağlı olarak değişebilmektedir.

1-İyi Huylu Prostat Büyümesi ve Belirtileri

Prostat büyümesi diğer adıyla prostat hiperplazisi olarak bilinir. Prostat salgı bezinin 40’lı yaşlara kadar belirli bir seyirde büyüdüğü bilinir. Ancak bu yaştan itibaren büyümenin farklılaşması ile birlikte bazı sorunlar ortaya çıkar. Salgı bezinin idrar mesanesi üzerinde kurduğu baskı neticesinde idrar problemleri yarattığı görülmektedir.

prostat-hastaligi-nedir

Belirtileri

  • Çok sık şekilde idrar yapma isteği,
  • Ani gelen tuvalet ihtiyacı,
  • Uyuduktan sonra gelen idrarda artış,
  • İdrar dürtüsü olmasına rağmen idrar akışışının sağlanamaması,
  • Kesikli bir şekilde idrar yapma,
  • İdrar sonrası idrarı durduramama (damla şeklinde gelmeye devam etmesi) bulunur.

Ancak bilinmelidir ki semptomların hepsi bireyde görülmek zorunda değildir ve değişiklik gösterebilir.

2-Prostat İltihabı

Prostatit yani prostat iltihabı, prostat hastalığı arasında en sık görülen türlerden birisidir. Prostat organında ortaya çıkan iltihaptan kaynaklı olarak bazı sorunlar eşlik eder. Kronik olarak zamanla ortaya çıkıp uzun süre devam edebilir. Ancak ani şekilde ortaya çıkması ve kolay bir tedavi ile ortadan kalkması da elbette mümkün olacaktır.

prostat-hastaligi-belirtileri

Belirtileri

  • Ani idrara çıkma isteği,
  • Geceleri artan idrar dürtüsü,
  • İdrar yapmada yaşanan zorluk,
  • İdrar yaparken yanma ya da kanama,
  • Cinsel organ, kalça bölgesi ve bel bölgesinde süregelen ağrılar,
  • Başka bir hastalık belirtisi olmadan titreme ve ateşlenme görülür.

Özellikle 50 yaşından itibaren sık rastlanan bir durum olmakla birlikte ilerleyen yaşlarda da görülme sıklığı giderek artmaktadır.

3-Prostat Kanseri

Prostat kanseri, prostat hastalığı içerisindeki en tehlikeli hastalıktır. Hastalık, dünya genelinde ve ülkemizde erkek ölümlerinin ikinci sebebi olarak görülmektedir. Bu derece tehlikesi olan bir hastalık diğer kanserler gibi benzer süreçlere sahip olmaktadır. Kanser hücrelerinin ortaya çıkması ile birlikte benzer semptomlar izlenmektedir. Başlangıçta diğer prostat hastalıkları ile karıştırılabilir.

Belirtileri

  • Menide kan gelmesi,
  • Diğer prostat hastalıklarına benzer idrar problemleri,
  • Sırt ve kalçada ağrı,
  • Pelvik bölgesinde ağrı,
  • Mesane/ idrar kontrolünde zorluk,
  • Erekte olma zorlukları bulunur.

Erkeklerde Prostat Hastalığı Neden Olur? Prostat Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar neticesinde prostatın kesin olarak sebebi bunlardır tarzında netlik oluşmamaktadır. Ancak görülen prostat öykülerinde ortak bazı noktalar bulunması kişilerin bu yönde prostat riski ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

prostat-hastaligi-sebepleri

Başlıca prostat hastalığı sebepleri arasında öncelikle yanlış beslenme yer alıyor. Hayvansal protein ve özellikle yağ tüketiminin fazla olması prostat hastalarında başlıca görülen durumların başındadır. Bunun yanı sıra ileri bir yaşta olmak ya da siyahi ırk mensubu olmak da prostat sebepleri arasında gösteriliyor.

Prostat Kronik Hastalık mı? Prostat Kalıtım Yoluyla Geçer mi?

Kalıtım günümüzde birçok hastalığın kuşaklar arası aktarılmasına sebep olmaktadır. Prostatın ortaya çıkma serüveni de DNA üzerinde meydana gelen değişimlerden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden uzman görüşleri prostatın kalıtım yoluyla geçebileceği yönündedir. Özellikle yakın aile içerisinde meme ve prostat kanseri teşhisi olan kişilerin iki kat daha fazla yakalanma olasılığı bulunuyor.

Prostat Hastalığı Cinselliği Etkiler mi? Prostat ve Cinsellik İlişkisi

Prostat konusunda özellikle erkeklerin en çok merak ettiği konular arasında cinsellik bulunuyor. Hastalık çoğu zaman ileri yaşlarda çıktığından dolayı halihazırda cinsellik konusunda azalma, erikte olmada zorluklar ortaya çıkabilmektedir. Ancak prostat hastalığı ile birlikte cinsellik hayatının da etkilendiği görülmektedir. Genç ya da ileri yaş fark etmeden cinsel erikte olma sorunlarına rastlanabilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=AZhGcIvz5sU

Prostat Hastalığına Hangi Doktor Bakıyor? Prostat Hastalığına Hangi Bölüm Bakıyor?

prostat-hastaligi-doktoru

Prostat konusunda şüpheleriniz varsa ya da sayılan belirtilere sahipseniz başvurmanız gereken bölüm Üroloji olmaktadır. Üroloji doktorları erkek ve kadınların üreme sisteminde yer alan sorunlarla ilgilenmektedir. Hatta bu bölüme sadece belirtileriniz var diye başvurmamalısınız. Eğer aile içerisinde prostat öyküsü varsa genel kontrollerinizi de bölüm uzmanları sayesinde yaptırmalısınız.

Prostat Teşhisi Nasıl Yapılır?

Üroloji doktoru teşhis esnasında öncelikle hastanın şikayetlerini ve geçmiş hikayesini dinleyecektir. Sonrasında doktorun kararı neticesinde birden fazla kontrol yöntemi bulunmaktadır. İdrar, kan tahlili, ultrason ile görüntülemeler mevcuttur. Aynı zamanda makattan parmakla prostat büyüklüğünü kontrol etme de vardır ancak uzmanın kararı neticesinde bu durum incelenir.

Prostat Hastalığının Tedavisi Nedir?

Erkeklerde çok sık karşılaşılan prostat hastalıklarına yönelik birden fazla tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Tedavi yöntemleri hastanın aldığı tanı ve bu tanının ilerleme seviyesine göre sağlanmaktadır. Teşhisiniz neticesinde doktor tarafından önerilen yönergeleri dinlemelisiniz. İlerlemeyen başlangıç seviyesinde prostat hastalığı için öncelikle ilaç tedavisi yapılabilmektedir. Ancak gerek duyulduğunda ameliyat da tercih edilir.

1-Prostat Hastalığında Kullanılan İlaçlar

İlaçlar karar verilirken kişinin hastalık tanısı ve yaşına göre yol izlenebilmektedir. Özellikle farklı bir hastalık durumunuz söz konusuysa mutlaka uzmana bunu belirtmelisiniz. En sık kullanılan ilaçlar arasında Alfa-blokerler olarak adlandırılan ilaç grubu yer almaktadır. İdrar çıkışını kolaylaştıran bu ilaçlar arasında Tamsulosin, Silodosin ve Terazosin gibi markalar mevcuttur. Aynı zamanda iltihap gidermeye yönelik olarak antibiyotik kullanımı da gerçekleşebilir.

2-Prostat Hastalığı Ameliyatı

Prostatektomi yani prostat hastalığı için uygulanan ameliyatı ifade eder. Eğer prostat kanseri iseniz doktorlar tarafından kemoterapi ya da uygun durumlarda ameliyat tercih edilir. Diğer iki tür hastalıkta genel de ameliyata gerek duyulmaz. Bu ameliyat açık ve kapalı olmak üzere gerçekleştirilebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=pcQIPJZ8PS0

Açık ameliyatlarda kapalı ameliyata nazaran daha büyük kesi açılır ve buna göre işlem gerçekleşir. Kapalı ameliyatlarda ise prostat bezi alınır ve çevre organlar da incelenir. Kapalı ameliyatların sonrasında ise boşalma sonrası az sperm/meni gelmesi şikayetlerine sık sık rastlanabilir. Buna “kuru orgazm” adı da verilir.

Prostat Ameliyattan Sonra Tekrar Büyür mü?

Teorik olarak incelendiğinde uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre prostat büyüyebilir. Ancak bu büyüme 10 yılı aşkın süre sonunda ve küçük küçük gerçekleşir. Ameliyatı yapan uzmanın sergilediği ameliyat başarısı bu konuda etkilidir.

Prostat Ameliyatı Sonrası Kanama Olur mu?

Prostat hastalığı için yapılan ameliyatlar sonrası kanama en sık görülen durumdur. Hastaların kanamalarını azaltmak ve daha rahat hareket imkanı oluşturmak için farklı tedavi yöntemleri de geliştirilir. Ameliyat sonrasında uyulması gerekenler doktor tarafından aktarılır. Kanamanız olursa ve aşırı ise bir doktora başvurmalısınız.

Prostat Ameliyatı Olan Erkeğin Çocuğu Olur mu?

Artan tıbbi yöntemler neticesinde geçmişe nazaran birçok sorunun önüne geçilebilmektedir. Eskiden prostatı alınan bir erkeğin çocuk sahibi zor görünse de günümüzde durum böyle değildir. Uzmanların görüşüne göre, spermlerin dışarı çıkması daha çok idrarla olacağından dolayı tüp bebek tedavisi sayesinde çocuk sahibi olmak imkansız değildir. Prostat ameliyatı sonrası çocuk sahibi olunabilir.

Prostat Hastalığından Kurtulmak için Neler Yapılabilir? Prostat Hastalığında Beslenme

Prostat hastalığından kurtulmak adına izlenebilecek bazı yöntemler mevcuttur. Birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın her ne kadar kalıtımsal bir yönü olsa da beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Beslenme sayesinde oluşabilecek prostat engellenebilir ya da gecikmesi sağlanabilir. Oluşmuş prostatın da iyileşmesine etki edebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=DGwqMA6IREC

Prostat tanısı aldıysanız özellikle Üroloji doktorunuzun gözetimi altında bir beslenme uzmanı ile çalışmanız gerekebilir. Diyetisyenlerin sizler adına oluşturacağı özel günlük beslenme listeleri hastalığı kontrol etme şansınızı doğuracaktır. Beslenmenin diğer birçok hastalıkta olduğu gibi prostatta da oldukça önemli olduğunu unutmamalısınız.

Prostata Ne İyi Gelir?

prostat-hastaligi-tedavi

Prostat sağlığını koruyabilmek adına uzmanlar tarafından bazı öneriler getirilmiştir. Bu öneriler arasında:

  • Domatesin içeriği neticesinde kansere engel olması,
  • Nar tüketmenin prostat kanserini yavaşlatıyor olması,
  • Balık ve özellikle somon tüketiminin kanser riskini azaltması,
  • Yeşil çay tüketimini öneriyor.

Prostata Ne İyi Gelmez?

Erkeklerin prostat hastalığı sebepleri arasında da bahsettiğimiz üzere hayvansal gıdalardan uzak durması gerekiyor. Hayvansal gıdalar içerisinde bulunan yağ miktarının fazla olması ve ekstra yağ tüketimi sonucu prostat ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden hayvansal gıda tüketimi asla iyi gelmeyen durumlardandır ve sınırlı tüketilmelidir. Daha çok bitkisel tüketime geçmek doğru olacaktır.

Prostat Hastalığı Nasıl Önlenir?

Her ne kadar toplum arasında fazlasıyla yaygın olsa da bu hastalığı önlemek ya da geciktirmek mümkündür. Bahsedilen yanlış beslenme kategorisi içerisindeyseniz öncelikle beslenme konusunda bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Daha sağlıklı beslenme oluşması muhtemel hastalığınızın önüne geçecektir.

Aile içerisinde meme ya da prostat hastalığı kanseri tanısı almış bireyler varsa bu durumda yapmanız gereken düzenli kontrollerdir. Kontrollerinizi bir belirti, semptom olmadan belirli aralıklarla Üroloji doktoruna giderek yapabilirsiniz. Böylece erken tanı sayesinde ilerlemeden hastalığa dur demeniz de mümkün olmaktadır.

Prostat Hastalığı Tehlikelimidir? Prostat Hastalığı Korkulacak Bir Hastalık mıdır?

prostat-hastaligi-tehlikelimidir

Prostat önlem alındığında ve bilinçli olunduğunda korkulacak bir hastalık değildir. Özellikle prostat iltihaplanması ve prostat büyümesi kısa sürede ilaç kullanımı ile durdurulabilmektedir. Hatta prostat kanseri tanısı aldıysanız da iyi bir ruh haliniz olması gerektiğini unutmadan hareket etmelisiniz. Karamsarlığa kapılmadan doktorunuzun dediklerini dinleyerek yaşam stilinizi değiştirirseniz kötü sonuçlanmayacaktır.

Prostat Ölümcülmüdür? Prostat Hastalığı Öldürür mü?

İleri seviyeye ulaşmış prostat hastalığı yani prostat kanseri ölümcül olabilmektedir. Her ne kadar internet üzerinde bu kanserin yayılmadığı belirtilse de kötü huylu olan kanser hücreleri prostat ile sınırlı kalmayarak farklı organlara sıçrayabilir. Sıçraması sonrasında ise sinsi ilerleyen kansere müdahale edilmezse ölüm ihtimali bulunur.

Kadınlarda Prostat Hastalığı Olur mu?

Erkekler ile özdeşleşen prostat hastalıkları sadece erkeklere özgü değildir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre erkeklerdeki prostat bezine benzer hareket eden “skene bezleri” kadınlarda keşfedilmiştir. Aynı işlevleri yerine getiren bu bezlerde sorunlar oluşması kadınların da kanser dahil diğer tanıları almasına sebep olabilir.

prostat-hastaligi-kadinlarda-olurmu

Toplum içerisinde prostat hastalığı idrar kaçırma olarak adlandırıldığından dolayı aynı zamanda kadınların da bu tanıyı almalarının yolu açılır. Kadınlarda sık sık görülen idrar kaçırma elbette farklı sebeplerden (enfeksiyon vs.) kaynaklanabilir. Görülen hastalığın belirtileri arasında erkeklerden farklı olarak idrar düzensizlikleri de mevcut olmaktadır. Yine aynı şekilde Üroloji doktoruna giderek kontrolleri yaptırmak gerekir.

Bir önceki yazımız olan Parkinson Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap