Parkinson Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı son dönemin en çok ortaya çıkan beyin ve sinir hastalıklarından birisi olmaktadır. Beynin çalışma işlevini tam olarak yerine getirememesi, beyinde yer alan hormonların miktarında oluşan değişiklikten dolayı hastalık ortaya çıkmaktadır. Özellikle yaşlılar için tehlikeli bir durum oluşturan bu hastalık neticesinde birçok birey tarafından Parkinson nedir, Parkinson belirtileri nelerdir gibi sorulara cevap aranmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=v7bBOIDCx00

Parkinson Ne Demek? Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson ne demek, nasıl oluşur sorusunun temel cevabı beyinde yer alan hormon düzeylerini ve çalışma sistemini anlayarak yanıtlanmaktadır. Beyinde birden fazla hormon ve sinir hücresi bulunmaktadır. Dopamin bu beyin hücrelerinden sadece birisidir. Dopamin, temelde insan hareketlerini düzenleyen, hatırlamayı kolaylaştırıcı ve aynı zamanda enerji veren bir hormondur.

Parkinson ne demek

Dopaminin beyin içerisinde miktarının değişmesi ile birlikte farklı hastalıklar meydana gelmektedir. Dopamin seviyesinin düşmesiyle Parkinson hastalığı kişide gözlemlenecektir. Ancak bu tarz artış ve azalmalar hızlı bir şekilde ortaya çıkmaz. Özellikle Parkinson da kişilerin belirtileri uzun zaman sonra fark ettiği, hayat akışının ileri düzeyde bozulmasıyla tanı aldığı bilinmektedir. Unutulmamalıdır ki erken teşhis hayat kurtarır ve hastalığın tedavisinde oldukça etkilidir.

Parkinson Hastalığı Neden Olur? Parkinson Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde hastalık tedavilerine yön vermek ve oluşmasına engel olabilmek için hastalık sebepleri araştırılmaktadır. Parkinson hastalıgı üzerinde yapılan araştırmalar da son bulmamakla birlikte hala devamlılık göstermektedir. Beynin keşfedilmiş alanlarının daha çok kısıtlı olması özellikle beyin ve sinir hastalıklarında gün geçtikçe yeni bilgilerin keşfedilmesine, Parkinson neden olur sorusu yönünde hareket edilmesine sebep olmaktadır.

Parkinson hastalığı neden olur

Parkinson hastalığı nedenleri arasında kesin olarak bilinen iki temel sebep bulunmaktadır. İlk sebep kalıtım olmaktadır. Kalıtım, etkimiz olmadan kendiliğinden gelişen aile içinde yer alan bireylerin özelliklerinin vücuda geçmesiyle oluşur. Aile soy ağacınızda Parkinson’u ya da Dopamin kaynaklı rahatsızlığı olan bireyler varsa hastalığa yakalanma olasılığı daha çoktur. Bu yönde kontrollerinizi sürdürmelisiniz.

Parkinson hastaligi nedenleri arasında yer alan diğer sebep de Dopamin miktarının düşmesidir. Dopamin daha öncede bahsedildiği üzere günlük yaşamda hareket etmenin, koordineli hareket etmenin üzerinde etkisi oldukça yüksektir. Parkinson sebebi olması da çok kritik bir işleve sahibi olmasından kaynaklanmaktadır. Kullanılan ilaçlar, beslenme ve kullanılan zararlı maddeler neticesinde Dopamin dengesi değişir. Buna bağlı olarak Parkinson nedeni olacak değişiklikler meydana gelir.

Parkinson Genetik mi?

Parkinson hastalığı ortaya çıkma nedenleri arasında kalıtım faktörü olduğundan bahsedilmişti. Kalıtım, genetik ile birlikte gerçekleşen aktarım demektir. Bu yüzden Parkinson hastalığı genetik olma olasılığı ciddi anlamda yüksektir. Ancak Parkinson hastası kişinin çocuklarında ya da yakın akrabalarında olacak şüphesine ve sıkıntısına girmesine gerek yoktur. Kesin çıkacak garantisi olmadığı gibi kişilerde görülen Parkinson sebepleri kalıtım dışı faktörler dolayısıyla da ortaya çıkabilmektedir.

Parkinson Stresten Olur mu?

Stres günümüzde başta psikolojik rahatsızlıklar olmak üzere hastalıkların sebebi olmaktadır. Parkinson hastalığı üzerinde ise stres, üzüntü ya da sevincin bir etkisi olmadığı uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. Kanıtlanmış bir araştırma, stresin Dopamin seviyesini ciddi anlamda azalttığı ve Parkinson’a sebep olduğu yönünde bulunmamaktadır. Bu yüzden stres sebepler arasında yoktur.

Parkinson Atakları Nasıl Olur? Parkinson Hastalığı Genç Yaşta Görülür mü?

Parkinson çeşitleri, genellikle yaşlılık hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Ortalama 60-70 yaş sonrası görülme olasılığı çok yüksek olmaktadır. Ancak yapılan araştırma ve tanılamalar gösteriyor ki ailede kalıtsal bir durumun da olması ile birlikte 40 yaşından itibaren görülmesi de olası olmaktadır. Parkinson çeşitleri nelerdir, kaç yaşında başlangıcı oluşur sorusuna uzmanlar genellikle çok az bir kesimin çeşitleri 20 ile 40 yaş arasında gösterdiğini belirtir. Başlangıç belirtileri bu yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Parkinson belirtileri ortaya çıkma konusunda birçok bireyde ortak hareket etmektedir. Kişilerin yaşam alanlarında engel oluşturması, rahatsızlık hissiyle birlikte doktor kontrolüne geçerek tanılama aldığı genelde bilinmektedir. Parkinson hastalığı belirtileri başlangıç aşaması ve ölüm belirtileri olarak ikiye ayrılabilmektedir. Hastalığı atlatmanın ve tedavisinin mümkün olabileceği unutulmamalıdır.

1-Parkinson Başlangıcı Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığının belirtileri başlangıç aşamasında herkes tarafından fark edilemeyebilir. Özellikle yakın çevre tarafında ters giden bir durum, farklılaşma hissedilse de doktorlar tarafından da kimi zaman bulgular tam olarak doğru yorumlanamaz. Hastalığın başlangıç belirtileri arasında:

  • El, parmak ve ayakta titreme,
  • Mimiklerde durgunluk,
  • Duygusuz bir surat ifadesi,
  • Hareketlerde yavaşlama,
  • Yazı becerisinin zayıflaması,
  • Yürürken ayaklara eşlik eden kol salınımlarının eşlik etmemesi bulunur.

Özellikle hareketlerde kısıtlılık oluşması doktor tarafından geçmiş tanı alma sürecinde depresyon, kas hastalıkları gibi durumların üzerinde durulmasına sebep olmuştur. Ancak zamanla belirtiler hastalık üzerinde özel belirtiler vererek Parkinson tanımına yol açar.

2-Parkinson Hastalığı Son Evresi: Parkinson Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı kişiler arası farklı bir işleyişe sahiptir. Her bireyin ölüm sebebi Parkinson olmayacağı gibi son evreyi görmeme ihtimalleri de bulunmaktadır. Parkinson ölüm belirtileri son evrede gözlemlenen ortak özellikler olmaktadır. Bu belirtiler arasında:

  • Hareketlerde ileri düzey donukluk,
  • Hareket kısıtlılığının en üst seviyeye ulaşması,
  • Ayağa kalkamama ve yürüyememe,
  • Yatağa bağımlı olma,
  • Başkasının bakımına zorunlu kalma,
  • Konuşmakta zorluk çekmenin yanı sıra çene ve ellerin istemsiz hareketi gözlemlenir.

Bahsedilen belirtiler gözlemlenmeden daha kısa sürede doktor tedavisine başlanması tedaviden alınacak dönüşün daha etkili olmasını sağlayacaktır.

Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir

Parkinson hastalığı belirtileri arasında hareketsizlik, yataktan çıkmama ya da mimiksiz bir ifadeden dolayı depresyon tanılaması da yapıldığı bilinmektedir. Hatta karışan tanılamalar arasında hastaların geçmiş tanılanma süreçlerinde depresyona sıklıkla yer verilir. Dopamin, Serotonin gibi mutluluk ve haz verici bir yapıya sahip olduğundan dolayı azalması durumunda depresyon belirtileri gözlemlenebilmektedir. Her iki hastalığın tanımlaması da aynı dönem için de gerçekleşebilmektedir.

Parkinson Hastası Yatalak Olur mu?

Parkinson yatalak yaparmı en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Yatalak yapar ya da yapmaz demek her iki açıdan da yanlış olur. Çünkü hastalığın kişiler üzerindeki ilerleyiş şekli değişiklik göstermektedir. Erken teşhis, tedaviye yanıt verme ve uygulanacak tedaviye göre kişiler hastalığı ayakta da atlatabilir. Ancak özellikle ileri düzey yaşlılık ve geç teşhis ile birlikte son evrede yatalak olma olasılığı çok yüksektir.

Parkinson Hastalığı Evreleri Nelerdir?

Parkinson un 5 ilerleme safhasi bulunmaktadır. Her bir safha kendi içerisinde farklı özelliklere sahip olmakla birlikte kişinin hayatına etki etmektedir. Uzman doktor tarafında Parkinson evreleri kişide saptanarak buna göre bir tedavi yöntemi oluşturulmaktadır. Kişiler ne kadar Parkinson başlangıcı evresinde fark edilirse tedaviler de bu yönlü iyi dönütler verebilmektedir.

1.Evre: Parkinson son evre ile kıyasla oldukça iyi yönlü kalan, başlangıç aşamasıdır. Bu aşama içerisinde bireylerin basit el ve ayaklarında titremeler meydana gelmektedir. Parkinson hastalığı ele alındığında kişiler bu evrede yanlış tanılamalarla karşı karşıya kalır.

2.Evre: Kişinin yürüyüş, hareket kabiliyetinde farklılıklar meydana gelmeye başlar. Çevresi tarafından adlandırılamayan farklılıklar gözlemlenir. Titremeler başlangıca göre şiddetli olabilir.

parkinson hastalığı evreleri nelerdir

3.Evre: İlerleyen hastalık neticesinde kişilerde ayakta durmakta zorluk, ayakta uzun süre bulunmama hatta yürürken kontrol kaybıyla düşmeler meydana gelir. Zaman içerisinde bir destek ile yürüme de oluşabilmektedir.

4.Evre: Hastanın tek başına yaşamayacağı evre olmaktadır. Kişi çok zor şartlar altında birisinin yardımı ile yürüme işlemini yerine getirir. Temel bakımları da başkası tarafından karşılanmalıdır. Titremelerde azalmalar meydana gelebilmektedir. Ancak kas kasılmaları artık dayanılmaz boyutlara varabilir.

5.Evre: Parkinson hastalığı son evresi olarak bulunur. Parkinson son evre belirtileri arasında kişi artık neredeyse tamamen yatağa bağımlı hale gelir. Yürümek neredeyse imkânsızdır. Uzuvlarında istemsiz kasılmalar ve hareketlilik görülmektedir. Parkinson hastalığının son evresi hastayı en zorlayan, çevresinden en çok desteğin gerektiği aşama olarak bulunmaktadır.

Parkinson Son Evresinde Neler Olur? Parkinson Son Evresi Ne Kadar Sürer?

Parkinson hastasının son evresi olduğundan gerek hasta kişi için gerekse bakım veren kişi için zorlu bir dönem aralığına işaret etmektedir. Son dönem içinde bireylerin yaşamının çok ciddi bir kısmını yatakta geçirdiği görülür. Çünkü kişinin kas kontrolü yok denecek kadar azdır ve en ufak bir harekette kas kasılmaları meydana gelmektedir. Kalkmaya çalıştığı anda sendeleme, düşme görülmektedir.

Parkinson hastasının son evresi

Parkinson hastalığı son evresinin ne kadar süreceği konusu ise tamamen kişisel duruma ve bakıma bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Sürdürülen tedaviler neticesinde hastanın yaşamını daha iyi kılmak çalışır. Çene, kol ve mimik hareketlerinin azaltılarak rahatsızlığının önüne geçilmesine çalışılır. Evreler arası süreler hatta hastanın hangi evrede bulunacağı dahi değişiklik gösterir. Her hasta tüm evreleri yaşamak zorunda değildir.

Parkinson Evreleri Ne Kadar Sürede Gelişir?

Hastalıkların ilerleme ve evreler arası geçiş durumları her zaman neredeyse değişiklik gösterir. Hastalık belirtileri, tanıları ve tedavileri benzerlik gösterse de hastanın durumu evre sürecinde değişikliğe sebep olabilmektedir. Bu yüzden evreler arası geçiş ya da evredeki bulunma süresine dair net bir bilgi verebilmek zordur.

Parkinson Hastalığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir? Parkinson Hastaliginin Tedavisi Varmi?

Parkinson hastalığı tedavisi farklı şekillerde ortaya koyulabilmektedir. Temel tedavi yöntemi ilaçlar olmaktadır. Parkinson tedavisi için geliştirilmiş ilaçlar sayesinde kişiler kontrol altına alınmaya çalışılır. Hatta bu sayede titremelerin de önüne geçilmektedir. Parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlar aksatılmadan doktor gözetiminde belirtildiği şekilde kullanılmalıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=eKAw_eaHWxY

Parkinson hastalığı ve tedavisi konusunda bilinen diğer yöntem ise beyin pili olmaktadır. Parkinson beyin pili tedavisi farklı hastalıklar için de tercih edilen durumlardan sadece birisidir. Takılacak pil sayesinde beyin fonksiyonları kontrol altına alınmaya çalışılır. Böylece Parkinson’un ilerlemesini durdurmak hedeflenir. Ancak her hasta Parkinson hastalarına pil takılması için uygun olmadığı gibi tedavinin yan etkileri de mevcuttur.

Parkinson tedavisi bitkisel çözüm de sıklıklar araştırılır. Bitkisel ve doğal yollarla hastalığı atlatmak ve daha az zarar görmek isteyen kişilerin sayısı fazladır. Bitkisel yöntemler her ne kadar etkili olarak dursa da burada bireylerin dikkatli olması ve doktor gözetiminde hareket etmesi gerekir. Özellikle internette yazan bilgilerle doğrudan tedavi uygulanmamalıdır.

Parkinson hastalığının tedavisi nasıl gerçekleşir

Parkinson hastalarının beslenmesi tedavi için kritik bir noktadır. Dopamin seviyesini doğrudan etkileyen besinler olduğu gibi hem beyin hem de vücut sağlığı için zararlı olan besin ve içeceklerden uzak durulması önerilir. Hastanın ve bakım veren kişinin Parkinson hastası ne yememeli ya da yemeli konusunda uzman doktorlardan, diyetisyenlerden öneri alması çok doğru bir hareket olacaktır. Aynı zamanda Parkinson egzersizler yaparak da hastalığı daha hafif atlatabilir.

Parkinson Hastalığına Hangi Yiyecekler İyi Gelir? Parkinson Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Parkinson hastalığı başta olmak üzere tüm hastalıkların üzerinde beslenme oldukça önem taşımaktadır. Kişilerin Parkinsona iyi gelen yiyecekler konusunda fikir sahibi olması tedavi sırasında iyileştirici bir özelliğe sahip olabilmektedir. Özellikle hareket imkânlarının giderek kısıtlanması ile birlikte artma ihtimali olan kilolar ileri yaş bireyler için tehdit oluşturmaktadır. Bu yüzden kalp ve farklı hastalıklar da meydana gelebilmektedir.

Parkinson ve beslenme konusunda hastaların ve çevresinde bulunan kişilerin öncelikle takip etmesi gereken kişi uzman doktorlar olmaktadır. Uzman doktorların vereceği öneriler doğrultusunda bir beslenme listesi oluşturulması Parkinson hastalığı bulunan kişi için daha etkileyici olacaktır. Özellikle Nörolog yönlendirmesi ile diyetisyen gözetiminde beslenme listelerinin oluşturulması atılması gereken adımlar arasında bulunur.

Parkinson hastalarının beslenmesi

Parkinsona ne iyi gelir? Parkinson hastalığı bulunan kişi nasıl beslenmeli? Öncelikle doğal ve üretimi sırasında oldukça doğal yöntemler tercih edilen ürünler tüketilmelidir. Üretim aşamasında fazla kimyasal yüklenen ve vücuda zararlı olan besinlerin genel anlamda etki edeceği düşünülür. Bu yüzden köyde yetişen organik gıdalara yönelmek en doğru adım olacaktır.

Yenilecek besinler kadar tüketilecek içecekler de oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından yıllardır araştırılan bir araştırma konusunun ana maddesi kahve olmaktadır. Kahve tüketimi her ne kadar kafein bulunması yönünden zararlı bulunsa da Parkinson hastalığı için önleyici ve geciktirici bir özelliğe sahip olup olmadığı konusunda araştırılmalar sürdürülmektedir. Kanıtlanmış bir durum olmamakla birlikte kimi doktorlar tarafından önerildiği de bilinmektedir.

Hacamat Parkinsona İyi Gelirmi?

Hacamat toplum arasında sıklıkla yaptırılan ancak kimi uzmanlar tarafından uyarılar yapılan bir işlemdir. Bireyler hacamatın Parkinson hastalığına iyi gelip gelmeyeceği konusunda merak duymaktadır. Uzmanların büyük bir bölümünün yaptığı açıklamalar üzerine Parkinson hastalığı için hacamat yaptırmanın bir etkisi bulunmamaktadır. Uzman tarafından belirtilen tedavi yöntemleri uygulanması daha doğru olacaktır.

Parkinson Hastalığı Ölümcülmüdür? Parkinson Öldürürmü?

Toplum içinde kişiler tarafından Parkinson hastaları ne kadar yaşar, Parkinson hastası kaç yıl yaşar gibi konular merak duyulan ve araştırılar konu başlıkları olmaktadır. Öncelikle hastanın yaşı ve mevcut diğer hastalıkların etkili olacağını unutmamak gerekir. Kişiler arasında özellikle ileri yaşta çıkan bir yaşlılık hastalığı olduğundan ölüm oranları bulunmaktadır. Ancak uzman görüşlerine göre erken teşhis ile birlikte Parkinson ilerlemesi durdurulabilir ve aynı seviyede tutularak ölüme yol açmasına engel olunabilmektedir.

Parkinson Hastası Olmamak için Ne Yapmalı? Parkinson Nasil Engellenir?

Parkinson hastalığı yakalanmamayı kesinleştirecek bir bulgu maalesef henüz bulunmamaktadır. Ancak yakalanma yılı erteleyebilmek ya da mevcut hastalığı yavaşlatmak mümkündür. Peki Parkinson hastalığına ne iyi gelir? Parkinsona yakalanmamak için neler yapılmalıdır? Parkinson ve beslenme birbiri ile paralel ilerleyen bir durumdur bu yüzden kişilerin öncelikle beslenme düzenini gözden geçirmesi önerilmektedir. Doğal beslenme temel şartlar arasında yer alır.

parkinsonda beslenme

Uzman doktorların belirttiğine göre düzenli spor yapan kişilerde Parkinson ya çok geç görülüyor ya da oluşmuş Parkinson’un ilerlemesi çok yavaş seyir ediyor. Bu yüzden hastalık öncesi düzenli ancak vücudunuzu ve kalbinizi çok yormayacak spor programlarına yönelebilirsiniz. Aynı zamanda alkol ve madde kullanımından da uzak kalmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Parkinson Hastaları Hamile Kalabilir mi?

Parkinson nasıl oluşur konusunda bilgi sahibi olmak hamilelik konusunda bilgi verecektir. Beyinde gelişen değişiklikler neticesinde hamileliği etkileyen bir husus yoktur. Kişiler rahatlıkla hamile kalabilmektedir. Ancak hamile kalındıktan sonra Parkinson hastalığı teşhisi almış anne doktor gözetiminde olmalıdır. Doktorun tedavi sırasında değişiklikler yapması anne ve bebek sağlığı için gerekli olabilmektedir.

Parkinson Hangi Doktor Bakar?

Parkinson beyin içerisinde bulunan sinir hücrelerinin etkisini kaybetmesi ve bunun sonucunda Dopamin hücrelerinin parçalanıp azalmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde beyin üzerine araştırmalar yapan ve hastalarla ilgilenen hastane bölümü Nöroloji olmaktadır. Parkinson şüpheniz varsa ya da tanı aldıysanız bir Nörolog uzmanından randevu almanız gerekecektir.

Bir önceki yazımız olan Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır? başlıklı makalemizde onikomikoz, Tırnak ısırma ve tırnak yeme hastalığı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorum Yap