Mide Kanaması Nedir? Mide Kanaması Çözümü Nedir?

Mide kanaması, sindirim sistemindeki inflamasyonlardan kaynaklanan ve kişilerin yaşamını oldukça etkileyen bir rahatsızlıktır. Hayat akışındaki sorunlar, yoğun tempo, kafa travması gibi sorunlar buna neden olabilmektedir. Özellikle sindirim sistemi kanamalarında çok daha fazla rastlanan bu rahatsızlık kendiliğinden de geçebilmektedir. Aksi takdirde tedavi edilmemesi ölüme yol açabilmektedir.

mide-kanamasi-nedir

Mide Kanaması Nedir?

Mide kanaması, sindirim sistemindeki en önemli organlardan olan ağızdan anüse kadar olan kısmı içine dâhil eden bir komplikasyondur. Bu tanım, her ne kadar sıklıkla kullanılsa da gerçek anlam olarak midede meydana gelen kanamaları belirtmektedir. Kanama sonrasında mideyi kaplayan mukozaların iyileşmesi tedavi ile sağlanmaktadır.

Tedavi neticesinde midenin yaraları iyileşmektedir. Ancak yeniden bir kanama olup olmayacağı konusunda net bir bilgi sahibi olunamaz. Hastaların dikkat etmesi gereken konu; tedavi için kendi yöntemlerini kullanmamaları ya da amaca uygun olmayan ilaçlar kullanmamalarıdır. Ayrıca alanında uzman bir doktora görünmek faydalı olacaktır.

mide-kanamasi-nedenleri

Mide Kanamasının Nedenleri

Yemek borusu ve midenin birleştiği noktalarda çeşitli boyutlarda yaralar oluşmaktadır. Bu yaralar mide kanaması nedenleri arasında yer almaktadır. Midedeki ülser, karaciğer rahatsızlıkları veya daha ciddi olan tümörler kanamaya neden olabilmektedir.

Kanama, genlerden kaynaklanabileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Yoğun strese maruz kalan kişilerde midedeki asit dengesi bozulması sonucu trombositteki azalma, kanama şiddetini arttırır. Bunun dışında çok sık rastlanılan bir başka neden ise yanlış ilaç kullanımıdır. Özellikle aspirin gibi kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar, kanamalara sebep olabilmektedir.

  • Kişilerin zayıf bir bünyeye sahip olması,
  • Aşırıya kaçan alkol, sigara ve baharat kullanımı,
  • Kişilerde hepatit B, ülser ve gastrit gibi hastalıkların bulunması,
  • Mallory-Weiss sendromu ve kafa travması gibi ani rahatsızlıkların oluşması,
  • Helicobacter Pylori bakterilerinin midede ve bağırsaklarda var olması nedenler arasındadır.

Kanama Yapan İlaçlar

Özellikle ileri yaş grubunda yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı çok sık yaşanmaktadır. Bunun sonucunda mide kanaması yaşanır ve bu da oldukça önem taşıyan bir durumdur. Ağrı ve kas sıkışmasında sürekli olarak ağrı kesici veya kas gevşeticiye başvurmak kişileri bu rahatsızlığa itmektedir. Mide kanaması yapan ilaçlar grubunda yer alan ilaçlar aşağıdaki gibidir.

  • Pıhtılaşmasıyı engelleyen aspirin gibi ilaçları fazlaca kullanmak ve Non – steroid antiinflamatuar (NSAİ) grubunu vücuttan atamamak,
  • Mide asidini düşüren Omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol ve esomeprazol ilaçlarını kullanmak,
  • Alkol veya bitki çayı gibi içeceklerden sonra ilaç kullanımı kişilerde rahatsızlığa sebep olabilmektedir.

mide-kanamasinin-belirtileri

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Kişinin yaşına ve kanama miktarına bağlı olarak değişmektedir. Kimi durumlarda bir bulgu dahi olmazken kimi durumlarda ise şiddetli ve ani bir belirti oluşmaktadır.

Mide duvarındaki hasarlar nedeniyle oluşan kanamalar kişide çeşitli rahatsızlıklar görülebillir. Bunlar: baş dönmesi, karın ağrısı, süregelen yorgunluk hali ve tetkikler sonucu bilinen kansızlık gibi nedenlerdir. İlerleyen ağır halsizlik durumu ve koyu kırmızı – kahverengi kan kusma, dışkıda kan gibi (dışkının siyah renkli olması) çeşitli belirtiler oluşmaktadır. Bu belli başlı etkenler kanamayı gün yüzüne çıkarmaktadır.

Mide kanaması geç fark edilince ciddi sorunlara yol açabilir. Bunlar: Kan kaybından dolayı kansızlık, cilt solgunluğu, baş dönmesi, iştah kaybı ve bitkinlik oluşmasıdır. Tüm bu mide kanaması belirtileri dışında birkaç bulgu daha bulunmaktadır.

  • Midede tokluk hissiyatının uyanması ve şişkinliğe yol açan hazımsızlık,
  • İştah kaybı, bulantı, kusma ve sürekli devam eden ishal hali,
  • Aşırı terleme, nabız yükselmesi ve panikatak geçirdiğini düşünme,
  • Kalp çarpıntısı, göz kararması ve bayılma sonucu halden düşme,
  • Dışkı ve kusmada koyu kahverengi – kırmızı renk kana denk gelinmesi belirtiler içerisinde yer almaktadır.

Kronik ve Ani Durumlarda Gözlemlenen Semptomlar

  • İdrara çıkmada azalma ve geçmeyen ishal halinin rahatsızlık veren bir duruma ulaşması,
  • Odaklanamama ve nefes darlığı yaşamak,
  • Mide yanması, mide ağrıları ve iştah kaybı gibi etmenlerin var olması ciddi belirtiler içerisinde yer almaktadır.

Hamilelikte Mide Kanaması Belirtileri

Hamilelik ile beraberinde yaşanan mide sorunları başka sorunlarla karıştırılmaktadır. Duygusallık, ağrılar, şişkinlikler, kusma ve baygınlık hali mide kanaması belirtileri ile karıştırılmamalıdır. Hamilelikte reflü ve mide sorunlarının yaşanması olağandır. Bu sorunların ve özellikle reflünün ilerlemesi hamilelikte sıkıntılar çıkartmaktadır.

Şişkinlik, bulantı, mide yanması ve artan acılı kusma hamilelikte mide kanaması belirtileri arasında yer almaktadır. Bu gibi durumlarda acilen doktora başvurulmalı ve hamile kişinin tedavisi yapılması gerekmektedir.

Mide Kanaması Kendiliğinden Geçer Mi?

Evet, kendiliğinden geçmesi olasıdır. Fakat unutulmamalıdır ki midede bir yara durumu oluşursa bu yara tespit edilip derhal tedavi edilmelidir. Bu sayede aynı problemi tekrardan yaşamanın önüne geçerek, kişiler sağlığına zarar vermemiş olurlar.

Eğer bir yara varsa kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak yine de midede gizli bir kanama oluşması adına kişilerin ölümüne dahi yol açabilmektedir.

Mide Kanamasının Çeşitleri

Üst gastrointestinal ve alt gastrointestinal bölgelerde gerçekleşmesine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca akut mide kanaması ve kronik mide kanaması olarak iki bölüme ayrılmaktadır.

Üst gastrointestinal sistemde öncesinde tespit edilmemiş tümörler ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Karnın üst kısmında ağrı ve acılı sancı belirtileri arasında gösterilmektedir. Alt gastrointestinal sistemde oluşan kanamalar hemoroide bağlı kanamalardandır ve koyu kahverengi (kestane) veya hematokezya renginde dışkılara denk gelinmektedir.

İnsan hayatını tehdit eden bu rahatsızlık, şiddetini arttıran kanamalardan dolayı farklı komplikasyonlara yol açmaktadır. Ne yazık ki zor fark edilen bu kanamalar kendiliğinden düzelebilmektedir. Ancak yine de mide kanaması mutlaka tespit edilerek bir müdahalede bulunulmalıdır.

mide-kanamasinin-tanisi

Mide Kanaması Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Kanama geçiren kişinin genel yaşamında aksaklıklar olduğu tespit edilmektedir. Kestane – kahve telvesi, parlak ve koyu kırmızı renkte kusma meydana gelmesi belirtidir. Aynı zamanda dışkıda da bu renklere denk gelinmesi sonucu uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktorlar tarafından çeşitli testler ve tetkikler yapılmalıdır. Hastalığın ne durumda olduğu tespit edilmelidir.

Hastanın şikâyetlerine göre ve kan kaybına göre endoskopi işlemi gerçekleştirilir. Endoskopi sayesinde midenin içyapısı ayrıntılı bir şekilde incelenir. Patoloji alınıp kesin tanıya varılmak istenir. Eğer ki gerekli görülürse sintigrafi ile de gözlem yapılır. Yapılan tüm incelemeler sonucu mide kanamasının tanısı, çeşidi ve konumu belirlenir.

Midedeki Kanamalar Tekrarlanır Mı?

Rahatsızlığı atlatan kişiler tekrardan aynı sorunlarla karşılaşabilmektedir. Tekrar yaşanmasının temelinde belirtilerin ortadan kalkmamasıdır ve kişinin sağlığına önem vermemesidir.

Başka bir mide problemi yaşayanlar, ağrılarını dindirmek adına aldıkları ilaçları mide koruyucu olmadan kullanmamalılar. Aksi takdirde midede yeni bir hasara sebep olunacaktır.

Mide Kanaması Ne Kadar Sürer?

Yavaş seyreden ve birkaç gün ile birkaç hafta arasında belirtilerini gösteren bir problemdir. Mide kanaması çeşitleri kanama süresine göre değişiklikler gösterir. Akut kanamalar, 1 ve 6 hafta arasında devamlılığını koruyan kanamalardandır. Kronik kanamalar, 6 haftayı aşan ve hala devam eden kanamalardandır.

Kanamanın tespit edilememesi ve yaraya müdahale edilmemesi durumunda hayati sorunlar gün yüzüne çıkabilmektedir.

Mide Kanaması Öldürür Mü?

Gün geçtikçe gelişme gösteren tıp ve teknoloji ölüm oranını azaltmıştır. Ancak buna rağmen halen hastalığın ölüm riski büyük önem taşımaktadır. Üst sindirim sistemi kanamaları olarak da adlandırılan sorunun ölümle sonuçlanabilen ciddi bir etkisi de vardır.

Alanında iyi bir doktor tarafından yapılan müdahaleler sayesinde hasta kendini daha iyi hissedecektir. Ayrıca hastanın kendisine iyi bakması ve beslenmesine özen göstermesi ölüm riski göstergelerini azaltmaktadır.

Mide Kanamasının Tedavisi

Mide kanaması olan hastanın tedavisinde kanamanın ilaç ve ısı tedavisiyle kontrol altına alınması sağlanır. Birçok tedavi yöntemi olduğundan, doktor tarafından hangi yönteminin uygulanacağı belirlenir ve hastaya bilgilendirilmektedir. Kimi hastalara ameliyat uygulanırken kimi hastalara da tedavi yöntemleri uygulanır. Hatta tedavi amaçlı mide asidini düşürücü ilaç ve endoskopik tedavi yöntemleri uygulanır.

mide-kanamasinin-tedavisi

Kanamaya neden olan herhangi bir ülser varsa enjeksiyon yardımıyla hasta tedavi edilir. Mide kanseri nedeniyle kanaması olan hastalar için çok daha farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Genellikle kemoterapi ve radyoterapi gibi adımlar uygulanır. Eğer ki rahatsızlığa neden olan faktör ülser ise, öncelikle ülser tedavisi yapılır ve kanayan yara iyileştirilir.

Sağlıklı bir yaşam için beden kontrolü yaptırmak ve erken teşhiste bulunulması çeşitli hastalıkların önünü kesebilmektedir.

Yarayı Kapatma Yöntemi

Mide kanaması geçiren hastaya uygulanan yöntemler arasında yarayı kapatma yöntemi yer almaktadır. Uzman bir doktor tarafından uygulanacak olan lazer veya pens atma gibi endoskopik müdahaleler midedeki yaraları çabucak kapatılabilir. Güven verici olması ve hastayı hemen iyileştirici olması özelliğiyle yarayı kapatma yöntemi oldukça tercih edilen bir yöntemdir.

mide-kanamasi-tedavisi

İlaç Tedavisi

Tüm hastalıklarda ilaç tedavisi sadece doktorların yönlendirmesi ile uygulanmalıdır. Mide asidini azaltacak ilaçlar kullanmak bu alana girmektedir. Midedeki kanın temizlenmesi için kullanılabilecek ilaçlar önerilir. Hastalığın ileri seviyelerindeki kişilere mide asidinin engellenmesi amacıyla verilir. Sorun mide iltihabından kaynaklanıyorsa antibiyotik ilaçlar kullanılır.

Ameliyat

Kanamaya neden olan mide ülseri için gerekli önlemler alındıktan sonra ameliyat uygulanır. Doktorlar çoğunlukla vagotomi, antrektomi, piloroskopi gibi yöntemleri uygularlar.

İbrahim Saraçoğlu Mide Kanaması Tedavisi

Çoğu tıbbi rahatsızlıklarda bilgisini konuşturan İbrahim Saraçoğlu, bitkisel tedavilerde de oldukça ün kazanmış bir kimyagerdir. Kendine münhasır tedavi yöntemleri bulunan Saraçoğlu, kür tarifleri ve tavsiyeleri öne çıkan bir isimdir.

İbrahim Saraçoğlu mide kanaması tedavisi adına birçok çalışma yapmış ve olumlu sonuçlar elde etmiştir. Ülser aşamasına gelmeden karnabahar kürü içilmesini öneren kimyager, bunun gibi birçok bitkisel tedavi yöntemlerini de önermektedir.

Bir önceki yazımız olan Prostat Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap