Migren Ağrılarıyla Başa Çıkma Teknikleri

Migren ağrılarıyla başa çıkma teknikleri birçok insan tarafından merak ediliyor. Çünkü migren problemi bir hayli yaygınlaşıyor. Sık görülen migren, ortalama olarak vatandaşların %30’unu etkiliyor. Bir tür baş ağrısı olan migren, en fazla kadınları etkiliyor. Peki, migrenden kurtulmak için neler yapmak gerekiyor? Detayları sizler için hazırladık…

Migren Nedir?

Migren Ağrılarıyla Başa Çıkma

Migren ağrılarıyla başa çıkma yöntemlerinden önce bu sağlık sorunu ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsedelim. Öncelikle migren, kötü bir baş ağrısından çok daha fazlası olabilir. Bu nörolojik sorun, sizi günlerce yatakta bırakacak kadar etkili olabiliyor. Bu nedenle ciddi bir sorun olarak kabul ediliyor. Migren, geçici görme kaybı, konuşma zorluğu, sinirlilik, karıncalanma, uyuşukluk, yorgunluk, görme sorunları, mide bulantısı gibi birçok duruma da yol açıyor. Ses, ışık, hareket ve diğer birçok tetikleyiciler, migren ağrılarının artmasına neden oluyor.

Migren, başın bir tarafında zonklayan bir ağrı olarak biliniyor. Yaygın bir nörolojik hastalık olarak dikkat çekiyor. Migren, muhtemelen koku, ses, ışık ve fiziksel aktivite nedeni ile daha da kötüleşiyor. En az dört saat ve hatta günlerce sürüyor. Baş ağrıları temelde iki kategoriye ayrılıyor. Bunlar birincil ve ikincil oluyor. Ancak yüz elliden fazla baş ağrısı çeşidi bulunuyor. Uzmanlar, yetişkin nüfusun büyük oranında migrenin etkili olduğunu söylüyor.

Migren Risk Faktörleri Nelerdir?

Migren ağrılarıyla başa çıkma yöntemleri kadar risk faktörleri de merak konusu oluyor. Kimin migrenden muzdarip olacağını tahmin etmek zor. Ancak sizi daha savunmasız hale getirecek bazı risk faktörleri bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün oluyor:

  • Genetik: Migren sorunu olan kişilerin yüzde seksene yakını, bu rahatsızlığı birinci derece akrabasından alıyor.
  • Cinsiyet: Migren probleminin, kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü biliniyor. Özellikle de 15-55 yaş aralığındaki kadınlarda yaygın bir problem oluyor. Nedeni ise hormonlar oluyor.
  • Stres seviyesi: Yoğun olarak migren problemi yaşıyorsanız, bunun sebebi stres olabiliyor. Çünkü stres, migren sorununu tetikliyor.
  • Sigara: Sigara kullanan kişilerde migren görülme sıklığı daha fazla oluyor.

Migren Ne Sıklıkla Görülüyor?

Migren Ağrılarıyla Başa Çıkma

Migren sorunu yaşayanlar tarafından merak edilen konulardan biri de bu oluyor. Migrenin senede bir, haftada bir ya da herhangi bir zamanda yaşandığı biliniyor. Ayrıca ayda iki ila dört kez migren oluşması yaygın bir durum oluyor.

Migren Kalıtsal Mıdır?

Migrenin kalıtsal olup olmadığı da merak ediliyor. Migrenin, aileden geçme ihtimali yüksek. Migren hastası olan her beş kişiden dördünde genetik, önemli rol oynuyor. Bu nedenle ailesinde migren hastalığı olan kişilerin de migren problemi yaşamaları yaygın hale geliyor.

Çocuklarda Migren Olur Mu?

Çocukların da migren hastalığından etkilenip etkilenmeyecekleri araştırılıyor. Evet, çocuklar da migren ağrısı yaşayabilirler. Ancak çocuklarda görülen migren daha kısa sürer. Bu nedenle yetişkinlerdeki kadar şiddetli olmuyor. Genelde farklı semptomlara yol açıyor. Bunlar arasında mide rahatsızlıkları en sık olanlardır. Çocuğunuzda migren var ise mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor.

Migren Ağrılarıyla Başa Çıkma Teknikleri Neler?

Migren ağrılarıyla başa çıkma yöntemleri sıklıkla araştırılıyor. Bunun için bazı öneriler yer alıyor. Bunlar arasında öne çıkanlar şunları içeriyor:

Ağrı Günlüğü Tutun

Migren atağı geçirdiğiniz zaman, ağrının şiddeti, regl döngüsünün evresi, aldığınız ilaçlar, atağı tetiklenmiş olabilecek herhangi bir gıdayı tüketip tüketmediğiniz gibi mühim bilgileri yazın. Bu tür bilgiler, doktorunuzun migren nedenlerini anlamasına yardımcı olacak.

Ağrı Kesicileri Kötüye Kullanmayın

Migren ağrısı çeken kişilerin çantasında pek çok farklı ilaç mevcut. Ancak sürekli ilaç kullanmak, problemi kötüleştirmeye yardımcı oluyor. Haftada birden çok ilaç alan herkeste kronik baş ağrıları gelişebiliyor. Analjezik, ağrıya karşı bütün doğal savunma mekanizmalarını bloke ediyor. Uzun süreli ve gelişigüzel kullanımı, vücudun ağrılarıyla mücadele etmek adına ilaca bağımlı olmasına neden oluyor.

Reçeteli İlaçları Almayı Geciktirmeyin

Esasen migren yangın gibidir. Bir an evvel tedavi edilmesi gerekiyor. Yoksa durum daha da kötüleşiyor. Hastaların yoğun ağrı hissetmeleri, migren durumunda yaygın bir durum oluyor. Fakat ya bilgi eksikliği ya da korku nedeni ile ilacın kullanımını erteliyorlar. Bu nedenle ilaç almak yerine uzun beklemeyi tercih ederseniz, migren krizi birkaç gün sürüyor. Ancak unutmayın ki, ağrı kesiciler geri tepke etkisine neden olabileceği için uygun ilacı tercih etmeniz önem kazanıyor. Zaten bir doktora gittiyseniz size uygun ilacı reçete edecektir.

Vücudunuzun Sinyallere Dikkat Edin

Migren ağrılarıyla başa çıkma yollarından biri de bu oluyor. Migren hastaları, bir atağın yaklaştığını anlıyorlar ve hissediyorlar. Göz çevresinde şişlik, kafada ağırlık ya da hafiflik hissi, aşırı esneme ve sinirlilik gibi durumlar, atağın geldiğini belli ediyor. Bu belirtiler, migren atağından bir gün öncesine kadar ortaya çıkıyor.

Pek çok migren hastası, regl öncesi ve regl sırasında baş ağrısı hissediyor. Östrojen düzeylerindeki azalma, kan damarlarının genişlemesine neden oluyor. Bu da ağrıyı artırıyor. Ayrıca yorgunluk ve bulanık görme de sık görülen şikayetler arasında yer alıyor. Bu nedenle her zaman bilinçli olmanız lazım.

Karanlık ve Sessiz Oda

Migren ağrılarıyla başa çıkma söz konusu olduğunda bir başka önemli öneri ise karanlık ve sessiz odadır. En çok kullanılan ve etkili tekniklerden biri de bu yöntem oluyor. Bir kriz zamanında ağrıyla mücadele için ilaç aldıktan sonra sessiz ve karanlık bir odada dinlenmeniz gerekiyor.

Ayak Banyosu

Ayaklarınızı ortalama yirmi dakika süresince ılık bir suda bekletin. Yöntem kan basıncını azaltmaya ve ağrının şiddetini hafifletmeye yardımcı oluyor.

Soğuk Kompres

Migren hissini azaltmak için en iyi yöntemlerden biri de soğuk kompres oluyor. Bunun için ağrı bölgesine soğuk kompres uygulayın. Bu durum, kan damarlarının çapının azalmasına olanak tanıyor. Bu da ağrıyı hafifletiyor. Nemli ve soğuk bir bez ile bu işlemi yapmanız yeterli oluyor.

Ağrıyan Bölgeye Masaj

Eliniz ile şakaklarınıza ve ağrıyan bölgeye basınç uygulayarak masaj yapın. Kafur bazlı ürünler iltihap önleyici olduğu için geçici bir rahatlama sağlıyor. Bunun için kafur yağı da kullanabilirsiniz.

Bol Su İçin

Migreni olan üç kişiden birinin dehidrasyon sorunu oluyor. Çünkü migren buna neden oluyor. Susuz kalmamak, migren ağrılarını hafifletmeye olanak tanıyor. Yeterince su içmekte sorun yaşıyorsanız, bir dilim limonu suya ilave edebilirsiniz. Nane de iyi bir seçim olacak. Suyun tadı daha güzel olduğunda daha fazla su tüketmeniz mümkün olur.

Meditasyon Yapın

Migren ağrılarıyla başa çıkma teknikleri aradığınızda bir başka seçenek de meditasyon oluyor. Yapılan araştırmalara göre migren sorunu olan her on kişiden sekizinde stres sorunu görülüyor. Bu nedenle meditasyon bu noktada devreye giriyor. Farkındalık meditasyonu, stresi hafifletmeye imkan sağlıyor. Çünkü gelecekte olabileceklerden ziyade şu anda olup bitenlere yoğunlaşmanıza yardım ediyor.

Lavanta Kokusu

Lavanta kokusunun sakinleştirici bir etkisi bulunuyor. Bu da doğal olarak stresi hafifletiyor. Sonuç olarak stresin hafiflemesi de migren ağrılarının azalmasına yardımcı oluyor. Lavanta esansiyel yağı, stres ve kaygıyı hafifletmeye ve depresyon belirtilerini azaltmaya destek sağlıyor. Lavanta yağı diğer yandan migren tedavisinde etkili kabul ediliyor. On beş dakika boyunca lavanta yağını soluyarak, migren ağrısının azalmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bir önceki yazımız olan Stresi Azaltmak İçin Etkili Meditasyon Teknikleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap