EMDR Terapisi İle Beyinde Değişim Başlasın!

Son dönemde oldukça popüler bir terapi yöntemi olan EMDR terapisi ile beyinde değişim yaşatılmakta ve hasta kendisini çok daha iyi hissetmektedir. Bugün yazımızda EMDR terapisi ile ilgili en çok merak edilen hususlara değineceğiz.

EMDR Tedavisi Nedir?

Tedavi yöntemini araştıran pek çok kişi emdr tedavisi nedir sorusuna yanıt arar. Türkçe olarak terapinin isminin açılımına bakacak olursak EMDR, göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve daha sonra yeniden işleme anlamına gelir. Bu terapi yöntemi bireylerde rahatsızlık uyandıran hayat deneyimleri sonucunda oluşan semptomların tedavisinde ve duygusal sıkıntılardan hastayı kurtarma amacı ile gerçekleştiren bir psikoterapi yöntemidir.

Bu yöntem ilk olarak 1987 yılında Doktor Francine Shapiro’nun tesadüfen göz hareketlerinin hastaya rahatsızlık veren düşüncelerin şiddetini azalttığını görmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu keşfinin ardından Dr. Shapiro EMDR terapisi ne için kullanılır sorusuna yanıt aramaya başladı.

Dr. Francine Shapiro bu keşfini travma yaşamış kişiler üzerinde denedi ve tedavinin başarısını araştırmaları ile ortaya koydu. Bu travmalar arasında fobi, savaş, tecavüz, taciz, doğal afetler, panik atak, rahatsızlık veren yaşam deneyimleri, kronik ağrı, çocukluk travmaları gibi travmalar yer alıyordu.

Pek çok araştırma bu tedavi yönteminin kısa sürede yıllarca süren psikoterapi seansları kadar fark yarattığını ve olumlu sonuçlar elde edildiğini ortaya koymaktadır. Psikoterapi teknikleri bazen ilaç tedavisine ek olarak bazen ise tek başına hastalara yardımcı olmak için kullanılır. Bu sebeple EMDR tedavisi hem ilaç tedavisi alan hem de sadece psikoterapiye başvuran hastalar için uygulanabilen bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar.

EMDR Terapisi Ne İşe Yarar?

emdr terapisi ne işe yarar

Dr. Shapiro yaptığı çalışmalar ile EMDR ile ilgili olarak aşağıdaki çıkarımlarda bulunmuştur:

  • Göz hareketlerinin danışanların zihnindeki rahatsızlık verici düşüncelerin etkisini azaltabileceği teorisini ortaya atmıştır.
  • Beynin işleyiş mekanizması bilgi depolamak üzerine kuruludur. Bu nedenle işlenmeyen anılar olduğu gibi beyinde depolanmakta; danışan izole kalmış anılar tetiklendiğinde o anıları tekrar yaşıyormuş gibi etkilenmektedir. EMDR, işlenmemiş ve izole kalmış olan bu davranış, olumsuz duygu ve anıları temel olarak alır.
  • Bilgi işleme sisteminde bozulmaya yol açan anılar, yeni bilgilerin işlenememesine ve öğrenmenin gerçekleştirilememesine yol açar.
  • Bu işlenmemiş anılar günlük hayattaki olumsuzluklar, çocukluk döneminden kalan travmalar ya da savaş, tecavüz, büyük kaza, kayıp ve yas gibi geçmişte yaşanan anılar olabilir.
  • EMDR, beynin bozulmuş mekanizmasının onarımını sağlayan, işlenmemiş ve izole olmuş anıların işlenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu sayede öğrenme işlemi gerçekleşerek anının kişi üzerindeki travmatik etkisi ciddi anlamda azalır. Kişi bu anıyı hatırladığında o anı tekrar yaşıyormuş hissine kapılmaz.

Eğer EMDR’nin etkinliği kanıtlandı mı diye merak ediyorsanız; Dr. Shapiro’nun çalışmaları hem de diğer psikolog ve psikiyatristlerin deneyimleri EMDR terapisinin etkinliğini kanıtlamıştır.

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

emdr terapisi nasıl uygulanır

Terapinin uygulanma süreci aşama aşama gerçekleştirilen yöntemlerin bir arada uygulandığı bir süreçtir. Terapinin uygulanma sürecini adım adım ele almak gerekirse:

  1. Öncelikle danışanın geçmişi incelenir ve başvurduğu sorunlara dair yaşantısal olaylar psikoterapi uygulayıcısı tarafından ele alınır.
  2. İkinci aşamada danışan detaylı bir biçimde uygulanacak terapi hakkında bilgilendirilir; onayı alınır ve uygulama için hazırlanır.
  3. Bu aşamada danışanın hedef anısı belirlenir ve bu anının yol açtığı negatif duygu ve inançları belirler. Bu hedef anı ve anının yol açtığı duygular emdr terapisi teknikleri ile acı anıları silmek değil; bu anıları öğrenme merkezine koyarak danışandaki etkileri azaltmak amaçlanır.
  4. Böylelikle bu duygu ve düşünceler yerine danışanın istediği pozitif inancın yeniden inşa edilmesine yardımcı olur.
  5. Danışan bu anıyı temsil eden resme odaklanır; negatif duygu ve düşüncelerini yaşar ve bedeninde bunların yarattığı değişimi hisseder. Daha sonra zihnini serbest bırakarak zihninden geçenlerin farkındalığını yaşar.
  6. Setler danışanın pozitif inancını pekiştirmek için uygulanır.
  7. Danışanın bu hedef anısına dair yaşadığı somatik ya da fiziksel bir durum varsa bu durumlar yeniden işlenir.
  8. Danışana geri bildirimde bulunarak onu rahatlatacak teknikler uygulanır; seansın ardından neler yaşanabileceği anlatılır. Ortaya çıkabilecek psikolojik tepkilerin not alınması istenir.
  9. Uygulanan seansın değerlendirilmesi yapılarak EMDR terapisi uygulanışı yeniden değerlendirme adımı gerçekleştirilir. Terapist her seansta bir önceki seansı değerlendirerek istenilen pozitif sonuçların yerleşip yerleşmediğini test eder ve danışanından gelen yeni verilerin de değerlendirilmesini sağlar. Daha sonra diğer anılar ile çalışılmaya başlanır.

EMDR Terapisi Ne Kadar Sürer?

EMDR terapisi yöntemine başvurmak istiyorsanız, emdr terapisi kaç seansta tamamlanır sorusuna cevap vermemiz gerekir. Bu terapinin uygulama süresi danışandan danışana değişiklik göstermektedir. Süreç terapi için başvuru yapan danışanın yaşantısına göre farklılık gösterebilir. Terapi seanslar şeklinde uygulandığından bir sonraki seansta önceki seansın değerlendirmesi yapılır; daha sonraki seansta kalınan yerden devam edilir.

Çalışılan travmanın boyutu ve danışanın olayları işleme süreci tedavinin sürecini belirler. Minimum 8 seans sürmesi gereken bu terapi bazı danışanlar için yeterli olurken; bazı danışanlarda yirmiden fazla seans gerekebilir. Net seans bilgisine ancak görüştüğünüz psikolog ya da psikiyatrist değerlendirmesinin ardından ulaşabilirsiniz. Yine terapi aralıkları da terapi sürecine etkileyecektir. Çalıştığınız anıların mahiyetine ve kişisel durumunuza göre terapistiniz seans sürelerinin aralıklarını ayarlayacaktır.

EMDR Terapisi Kimlere Uygulanır? Hangi Rahatsızlıklarda Uygulanabilir?

Eğer EMDR terapisi hangi rahatsızlıklarda uygulanabilir diye merak ediyorsanız bu psikoterapi pek çok rahatsızlık için uygulanabilen bir terapidir. Terapinin uygulanabileceği rahatsızlıklar ve durumları sizler için listeledik:

  • Panik atak
  • Kişilik bozuklukları
  • Performans arttırma
  • Depresyon
  • Stres bozukluğu (Örneğin, sınav stresi)
  • fobiler
  • Özgüven ve öz değer için duygusal kaynak kazanımı
  • Yas, aşk acısı
  • Somatik bozukluklar
  • Alkol ve madde bağımlılığı
  • Yeme bozuklukları
  • Kronik ağrılar, migren ve baş ağrısı
  • Cinsel sorunlar, Fiziksel ya da cinsel taciz
  • Motivasyon
  • Kişilik bozuklukları
  • Okul fobisi

Bu psikolojik rahatsızlık ya da sorunlardan birisini yaşıyorsanız; EMDR için uygun bir adaysınız demektir. Yakınınızda bulunan ve EMDR sertifikası almış bir terapistten EMDR terapisini almak için görüşme talebinde bulunabilirsiniz.

EMDR Terapisi Nasıl Çalışır?

Genel olarak emdr terapisinin amacı danışanlardaki kötü ve rahatsızlık verici anıların yarattığı etkilerin değişmesini sağlamaktır. Bu anılar hipnoz tekniğindeki gibi silinmemektedir. EMDR’ye anı silme terapisi demek yanlış bir yaklaşım olacaktır. Anıların değiştirilip dönüştürüldüğü ve hastada uyandırdığı etkinin değiştirildiği bir terapidir. Danışandaki değişim ve dönüşümü sağlamak için EMDR çalışma mekanizmasının nasıl kullanıldığını ele alalım:

  • Öncelikle danışanın psikoterapisti ile sorunların kaynağı olan anıları ve semptomlarını paylaşması gerekir.
  • Daha sonra terapist ile danışan ortak hedefler oluşturarak bir tedavi planı belirlenir.
  • Tedavi sürecinin en iyi şekilde sonuçlanabilmesi için EMD terapisiyle ilgili olarak danışan detaylı bir şekilde bilgilendirilir.
  • Terapist kötü anıları temsil eden bir resim ile danışanın hisleri, negatif duygularını belirler ve daha sonra amaçlanan pozitif değişiklikleri için tedaviye başlanır.
  • Danışan EMDR seansları uygulanışı sırasında negatif resme odaklanır ve bu aşamada duyarsızlaştırma süreci başlar.
  • Danışan tüm zihnini serbest bırakır; bir yandan da terapistin parmak hareketlerini gözleri ile takip eder. Bu sırada zihninden geçenlere odaklanır.
  • Psikoterapist her aşamada danışanına rehberlik ederek terapinin doğru bir şekilde etki ettiğinden emin olur.

EMDR terapisinin bir ilaç ya da hipnoz tedavisi olmadığını belirtmek isteriz. Bu terapi beynin adaptif bilgi işleme mekanizmasında etki yaratan bir terapi yöntemidir. Göz hareketleri sırasında beynin yarım kürelerine çift yönlü uyarım verilmekte veya ellere titreşim ve kulakla ses verme yöntemleri uygulanmaktadır.

Eğer çocuklarda EMDR terapinin uygulama süreci nasıldır diye merak ediyorsanız; yetişkinlerden farklı olarak çocuklarda genelde omuz ve dizlere dokunarak terapi gerçekleştirilmektedir. Terapiye başlamadan önce hazırlıklar yapılır. Bu terapi yöntemi ile geçmişle çalışırken aynı zamanda gelecekle de çalışılmaktadır. Geçmiş anılar danışanda yeniden işlenerek olumsuz duyguların tekrar tetiklenmemesi için geleceğe yönelik çalışmalar da terapi ile birlikte gerçekleştirilir.

EMDR Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

EMDR terapisi aşamaları ile danışanların sahip olduğu kötü ve olumsuz anıları dönüştürmesini sağlar. Bu özelliği ile pek çok kişinin ilgisini çeken bir yöntem olan EMDR, talep eden herkese uygulanabilen bir psikoterapidir. Herhangi bir yaş aralığı aranmayan terapi yöntemidir. Ancak eğer çocuklara EMDR uygulanacaksa mutlaka çocuklar için uygulama eğitimi alan terapistlerden terapi alınmalıdır. Yine psikolojik ve psikosomatik pek çok rahatsızlıkta terapi tedavi amaçlı kullanılabilir.

EMDR terapisi etkin bir yöntem midir diye merak ediyorsanız; EMDR’nin geçerliliği araştırmalar ile kanıtlanmış en etkili terapi yöntemlerinden birisi olduğunu bilmenizde fayda vardır. EMDR Dünya Sağlık Örgütü, Uuslararası Travmatik Stres Çalışmaları Birliği, Amerikan Psikiyatri Birliği gibi dünya çapında pek çok etkin kurum tarafından onaylanan bir tedavi yöntemidir.

Üzerinde çalışılan ve uygulanan anılar nötralize edilerek beynin bilgi işleme sistemine bu şekilde kaydedilmektedir. Bu sayede gelecekte bu anı tekrarladığında hassasiyet yaratmamakta ve günlük yaşamanıza etki etmemektedir. Anı tamamen silinmemekte ama travmatik tepkiler gösterilmeden anılar hatırlanmaktadır.

EMDR Tedavisi ve Faydaları Nelerdir?

EMDR, kısa sürede etkili sonuçlar veren ve etkisi bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış bir terapi yöntemidir. Terapi sürecinde ve sonrasında danışanlara pek çok faydası olan bir terapidir. Genel olarak EMDT terapisi faydaları ve etkilerini ele alacak olursak:

  • Kısa sürede sonuç verdiği için uzun zaman harcamadan sorunlarınızı çözmenize yardımcı olur.
  • Sadece geçmiş ile çalışmayıp geleceğe yönelik de çalıştığı için danışanın yaşam kalitesini arttırır.
  • Danışanın bilinçli olduğu bir terapi yöntemi olduğundan hastanın terapi sırasında konforu yüksektir.
  • Sorunu kaynağından çözdüğünden geçici değil ve kalıcı etki gösteren bir terapidir.
  • Terapi bitse dahi çalışılan anı canlı bir şekilde rüyalarda görülebilir. Bu kapsamda EMDR terapinin bitmesinin ardından dahi beyin bu anıyla çalışmaya devam eder. Hem bilinç hem de bilinçaltı sürecine etki eden bir terapidir.
  • Herhangi bir yan etkisi bulunmayan EMDR terapisi zararları olmayan, destekleyici bir terapidir. Sadece yoğun şekilde anıya odaklanıldığından kısa süreli baş ağrılarına yol açabilir. Ancak ağrılar geçicidir ve çoğu danışanda görülmez.

Terapiden istenilen etkilerin elde edilebilmesi için terapinin EMDR sertifika eğitimini tamamlamış psikolog ya da psikiyatristler tarafından uygulanması gerekir.

EMDR Tedavisi Fiyatı

Eğer emdr ücreti ne kadar diye merak ediyorsanız terapinin ücreti sizin kaç seans terapi alacağınıza, anlaştığınız psikolog ya da psikiyatristin seans ücretlerine göre değişim gösterir. Bu nedenle net fiyat bilgisi için bir terapiste görünmenizi öneririz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi EMDR terapinin etkisi uzun yıllar süren psikoterapi seansları kadar etkili olabilmektedir. Bu kapsamda, uzun vadede oldukça kazançlı çıkacağınız bir terapidir. Ancak terapistiniz sadece EMDR değil bunun yanı sıra diğer terapi teknikleri ve ilaç tedavisi ile iyileşme sürecinizi yürütmek isteyebilir.

Bir önceki yazımız olan Mide Kanaması Nedir? Mide Kanaması Çözümü Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap