Balık Tüketiminin Faydaları

Balık tüketiminin faydaları, birçok insan tarafından merak ediliyor. Lezzetli ve sağlıklı bir yemek olarak karşımıza çıkan balık, her yaştan insan için benzersiz faydaları beraberinde getiriyor. Düzenli olarak balık yemek, hafızayı güçlendiriyor, kalp ve damar hastalıklarını önlüyor, kemik ve dişleri koruyor. Bunlar haricinde balığın çeşitli faydaları da var.

Balık tüketiminin faydaları, balığın sağlıklı yağlar, proteinler ve vitaminler açısından zengin olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca balıkta anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler de öne çıkıyor. Uskumru, çipura, sardalye, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, kalp krizi riskini minimize ediyor. Bu nedenle balık, yetişkinler için de önemli bir besin haline geliyor. Balıkta Omega-3 yağ asitleri bolca bulunuyor. Bu bileşen ise genel sağlığı birçok yönü ile destekliyor.

Balık tüketiminin faydaları elde edilebilmesi için haftada en az üç defa balık yenmesi öneriliyor. Ancak hamilelerin bazı balık türlerine karşı dikkatli olması gerekiyor. Çünkü ton balığı, kılıç balığı gibi balıklarda yüksek oranda cıva bulunuyor. Bu bileşen ise hamileler için risk oluşturuyor. Yani hamilelerin aşırı balık tüketmemeleri önem arz ediyor. Diğer yandan hamileler, cıva yönünden düşük olan balıkları tüketmeliler.

Balık Tüketiminin Faydaları Nedir?

Balık Tüketiminin Faydaları

Balık tüketiminin faydaları pek çok hususta kendisini gösteriyor. Bunlar:

Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Balık, vücudumuzun savunma hücrelerinin sayısını çoğaltan ve bağışıklık sistemini güçlendiren Omega 3 ve protein kaynağı olarak dikkat çekiyor. Ayrıca balıkta anti-inflamatuar özellikler de yer alıyor. Dolayısıyla bunlar, bağışıklık sisteminin iltihaplanmasını önlüyor. Balığın C vitamini ve E vitamini yönünden zengin olması, bağışıklık sistemini teşvik etmesini sağlıyor.

Osteoporozu Önlüyor

Balıklar, bağırsakta kalsiyum emilimini teşvik eden ve kemiklerin aşınmasını önleyen D vitamini bakımından zengindir. Bu nedenle osteoporozun başlamasına engel oluyor. Ayrıca D vitamini genel sağlık için son derece önemlidir. Çünkü diğer yandan kalp sorunları, kanser, kısırlık ve diyabet gibi problemlerin oluşmasını önlüyor.

D vitamini özellikle de yağlı balıklarda bolca bulunuyor. Aslında D vitamini, yiyeceklerin yağlarında konumlanıyor. Yağlı balık tüketmek ise D vitamini ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor.

Kemikleri ve Dişleri Güçlendiriyor

Balık, dişleri ve kemikleri güçlendirmenin en iyi yollarından biri oluyor. Çünkü kalsiyum yönünden zengin bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Kemikleri ve dişleri güçlendiren balık, hem çocuklar hem de yetişkinler için önemli bir besin kaynağı haline geliyor. Balık tüketiminin faydaları arasında diş çürümelerini önlemesi de bulunuyor.

Ayrıca yağlı balıklar, kemik kaybı ihtimalini azaltıyor. Ve kemiklerin çok daha sağlıklı olmasına izin veriyor. Bunun nedeni ise yapısında yer alan Omega 3 yağ asitleri oluyor.

Cilt Yaşlanmasını Önlüyor

Uskumru ve kılıç balığı gibi bazı yağsız balık türleri yüksek antioksidan özellikleri nedeni ile fark yaratıyor. Antioksidanın yüksek olması ise direkt olarak cilt sağlığını destekliyor. Aynı zamanda yağsız balık tüketimi, cildin yaşlanmasını geciktiriyor ve cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara karşı koruma oluşturuyor. Yağlı balıklar da Omega 3 yönünden zengin olduklarından ötürü cilt hücrelerinin yenilenmesi teşvik ediliyor. Tüm bunlar, daha parlak, sağlıklı ve pürüzsüz görünen bir cilt ile sonuçlanıyor.

Ateroskleroz Riskini Azaltıyor

Yağlı balıklar, antioksidan ve Omega 3 içeriği nedeniyle ateroskleroz riskini minimuma düşürüyor. Bunun sebebi, bu tür bileşenlerin, damarlarda yağlı plakların oluşumundan sorumlu olan trigliseritleri ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmesi oluyor. Ayrıca yağsız balık tüketiminin faydaları arasında kan dolaşımını iyileştirmesi ve kalp krizi gibi önemli komplikasyonlara yol açabilecek pıhtıları önlemesi de bulunuyor.

Belleği Geliştiriyor

Düzenli ve yeterli miktarda balık yemek, hafıza için oldukça önemli olarak kabul ediliyor. Çünkü balık, beyin hücrelerini koruyan ve doğru çalışmasına yardımcı olan Omega 3 yağ asitleri içeriyor. Balıkta yer alan fosfor, kalsiyum, antioksidanlar da yine aynı şekilde beyin sağlığını maksimum oranda teşvik ediyor. Minerallerle yüklü olan balık, beyin sağlığı için en önemli yiyeceklerden biri oluyor.

Artrit Belirtilerini Hafifletiyor

Balık tüketiminin faydaları arasında bir diğer önemli nokta da artrit belirtilerini azaltması. Yağlı balıklarda güçlü anti-inflamatuar özellikler ön plana çıkıyor. Omega 3 kaynağı olarak bilinen balık, vücut üzerindeki Omega 3 seviyelerini artırarak, eklemlerin iltihaplanmasını önlüyor. Bu sayede artrit hastalarının ağrı çekmeleri de önleniyor.

Göz Sağlığını Koruyor

Balık söz konusu olduğunda en bilinen yararlardan biri de bu besinin, göz sağlığını teşvik etmesi. Düzenli olarak balık yemek, göz hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor. Diğer yandan görme yetisini destekliyor. İlerleyen yaşlarda oluşan ciddi göz hastalıklarını önlemek, balık tüketimi ile mümkün.

Çiğ Balık Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Balık Tüketiminin Faydaları

Birçok kişi çiğ balık tüketiminin faydaları olup olmadığını araştırıyor. Pişmiş balık gibi çiğ balığın da faydaları bulunuyor. Çiğ balık, yüksek ısıya maruz kalmadığından, B12, demir, kalsiyum, D vitamini, protein ve Omega 3 gibi bileşenlerin hiçbirini kaybetmiyor. Bu da pişmiş balığa göre daha fazla fayda sunduğunu kanıtlıyor.

Fakat çiğ balık tüketimi ile zehirlenme riski artıyor. Çünkü çiğ balığın parazit ve bakteriler ile kontamine olması daha kolay. Bu yüzden balığı çiğ tüketmeden evvel dondurmak önemli. Böylece, eğer balığın içinde mikroorganizmalar varsa, bunlar yok oluyor. Düşük sıcaklıklarda ortadan kalkıyor. Çiğ balık faydaları ise şu şekilde açıklanabiliyor:

  • Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı oluyor.
  • Kötü kolesterol seviyelerini azaltıyor.
  • Anemiyi önlüyor.
  • Göz sağlığını koruyor.
  • Beyin gelişimine yardım ediyor.
  • Kemikleri güçlendiriyor.
  • Diş sağlığını destekliyor.
  • Kas gelişimini teşvik ediyor.

Çiğ balığın faydalarını elde etmek için suşi tüketebilirsiniz. Bu mükemmel seçenek, meyve gibi diğer faydalı besinlerle hazırlanabiliyor. Bu da yiyeceğin besin değerini artırıyor.

Lezzetli ve Pratik Balıklı Tarifler

Balık tüketiminin faydaları hakkında bilgi verdik. Peki, balığı nasıl hazırlayabilirsiniz? Balıklı tarifler arasında en popüler olanları sizler için sıraladık.

Somon Salatası Tarifi

Cildinizi sağlıklı tutmak için somon salatası deneyebilirsiniz. Cilt hücrelerini yenileyen somon, genel sağlık üzerinde de harikalar yaratıyor. Somon salatası hazırlamak için bir kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz, kişniş, sarımsak, karabiber, yarım limonun suyu, yarım havuç, yarım demet marul, yarım avokado ve bir somon fileto kullanmalısınız. Somon filetoyu pişirin. Küçük parçalara bölün. Yeşillikleri ve sebzeleri doğrayın. Tüm malzemeleri salata kasesine alın. İyice karışmalarını sağlayın. Ardından somonları diğer malzemelerin üzerine yerleştirin. Biraz karıştırın ve servis edin.

Balık Çorbası Tarifi

Malzemeler

  • Bir limonun suyu
  • Dört yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber ve tuz
  • Birer tane patates, havuç ve kereviz
  • İki diş sarımsak
  • Bir soğan
  • 1200 ml balık suyu ve 800 ml su
  • 250 gram haşlanmış balık
  • Terbiye için gerekenler: Bir yemek kaşığı un, 2 yumurta sarısı, 200 ml krema
  • Üzerine: Kıyılmış maydanoz

Yapılışı

Balığın üzerini kapatana kadar su ekleyin. Bir soğanla beraber haşlayın. Haşlanan balığı süzgeçle süzün. Balık soğuduktan sonra kılçıklarını temizleyin. Küçük parçalar şeklinde didikleyin ve kenara koyun. Farklı bir tencereye zeytinyağı, sarımsak ve soğan ilave edip kavurun. Üzerine altı bardak balık suyundan ve dört bardak normal su ilave edin. Küçük parçalar şeklinde doğradığınız patates, havuç ve kerevizi de tencereye ekleyin. Limon suyu, karabiber ve tuzu, tencereye dahil edin. Bu aşamada balıkları tencereye aktarın. Sebzeler pişince ocağın altını kapatın. Terbiye için malzemeleri pürüzsüz bir kıvama getirin ve çorbaya ekleyin. Biraz kaynatın. Ardından çorbanızı servis edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan EMDR Terapisi İle Beyinde Değişim Başlasın! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum Yap